Preoții clujeni, implicați în lupta împotriva traficului de persoane

Victimele traficului de persoane au nevoie de ajutor, pe care noi, ca instituție îl putem oferi până la punct, dar mai ales de speranță, ca un dar de mare preț, pe care o pot trezi cei care lucrează cu sufletul, adică preoții, a afirmat, joi, subcomisarul de poliție Claudia Preduț din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române în cadrul dezbaterii cu tema „Identificare și prevenire a traficului de persoane”. Evenimentul a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox Cluj 1 de pe strada Bisericii Ortodoxe și s-a înscris în cadrul proiectului intitulat „Asistență umanitară pentru persoanele din România afectate de criza ucraineană”.

 

Dezbaterea a fost organizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne prin Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Patriarhia Română, prin Federația Filantropia și cu sprijinul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca și Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1. Printre participanți s-au numă Liciniu Câmpean, consilier misionar-social în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului), pr. Valentin Timaru, subcomisarul de poliție Claudia Preduț din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române -Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și psihologul Daniela Florea din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Afectează viața oamenilor și lezează demnitatea

Sursa foto: https://www.facebook.com/protopopiatcluj1

Traficul de persoane constituie o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Acest fenomen este o problemă globală şi reprezintă una dintre cele mai grave infracţiuni din lume, care afectează viaţa a milioane de oameni şi le lezează demnitatea. Anul trecut, procurorii Serviciului Județean Cluj din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism au instrumentat nu mai puțin de 67 de cauze având ca obiect infracțiunile de trafic de persoane (2,41% din totalul de 2.774 cauze instrumentate de procurorii clujeni din cadrul DIICOT).

În cadrul cursului la care au luat parte mai mulți preoți clujeni, subcomisarul Claudia Preduț a atras atenția că traficul de persoane constituie „un fenomen grav, foarte real și foarte prezent în viețile noastre”. Cei prezenți au putut afla, prin intermediul proiecțiilor power point și a unor filmulețe, care sunt principalele forme de exploatare a traficului de persoane și măsurile de prevenție și combatere a acestui fenomen.

Preoții, buni observatori

Sursa foto: https://www.facebook.com/protopopiatcluj1

Subcomisarul de poliție Claudia Preduț a remarcat rolul pe care preoții l-ar putea avea în sprijinirea victimelor traficului de persoane.

„Victimele traficului de persoane au nevoie de ajutor, pe care noi, ca insituție îl putem oferi până la punct, dar mai ales de speranță, ca un dar de mare preț, pe care o pot trezi cei care lucrează cu sufletul, adică preoții. Așa se explică dorința noastră de a consolida colaborarea pe care o avem la nivelul Patriarhiei Române, prin care ne dorim să venim în sprijinul acelor persoane abuzate, atât prin consiliere psihologică și spirituală, cât și prin sprijin material. Concret, ne dorim ca slujitorii sfintelor Altare să ne ajute nu în calitate de „turnători”, ci în virtutea vocației, lucrând la sufletul omului greu încercat. Intervenția preotului este esențială acolo unde asistăm la procesul de dezumanizare a persoanei, care ajunge să devină o marfă, fiind vândută și revândută. Traficul de persoane este al treilea fenomen periculos la nivel mondial, după tarficul de arme și traficul de droguri”, a explicat polițista.

Claudia Preduț a mai subliniat că preoții sunt buni observatori, precizând că prin vocația lor, ajung cu mai multă ușurință la inima omului. Omul legii a atras atenția că una dintre problemele cu care se confruntă cei implicați în activitatea de identificare, reținere și condamnare a traficanților, îl constituie lipsa probelor. ”Oamenii se sperie și din cauza amenințărilor se descurajează și își retrag plângerea inclusiv în timpul audierilor”, a explicat Claudia Preduț.

Profilul traficanților

Sursa foto: https://www.facebook.com/protopopiatcluj1

Psihologul Daniela Florea le-a explicat participanților la eveniment că profil traficanților este conturat de metodele de exploatare.

Una dintre cele mai utilizate metode de recrutarea şi exploatarea sexuală a victimelor este „metoda loverboy”. Prin această metodă, traficanţii de persoane se folosesc de ataşamentul emoţional al unei femei pentru a o obliga sa se prostitueze, fiind una din cele mai des utilizate.

Metoda loverboy presupune crearea unei imagini de bărbat îndrăgostit care îşi doreşte o relaţie de lungă durată cu victima sa. În urma aplicării diferitelor metode de constrângere acesta îşi motivează partenera să practice prostituţia. De asemenea, în mod frecvent pentru a se apropia de victimă, recrutorii utilizează reţelele de socializare şi intră în cercul de cunoştinţe al victimei urmărind să le câştige încrederea.

Victimele traficului sexual sunt de regulă fete și femei între 14 și 25 de ani. Datele arată că printre victime se numără și tinere cu vârste între 10 și 12 ani.

„Traficanții sunt foarte buni psihologi și manipulatori, dar mai ales răbdători. Își tatonează victima pentru o perioadă care poate dura chiar și 2 ani de zile, iar victimele preferate sunt cele care nu au un cerc foarte larg de prieteni și care nu se bucură neapărat de popularitate”, a spus Daniela Florea. Psihologul a dezvăluit că mai muți ani a lucrat în sistemul sanitar, precizând însă că a dorit să evadeze de aici după ce a văzut foarte multă boală. „Am ajuns la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane unde am descoperit o altfel de boală, aceea care poate fi descrisă de ridicarea omului împotriva omului”, a punctat psihologul.

„Îmi place să cred despre mine că sunt un îngrijitor de oameni. Îmi doresc dimpreună cu toți cei implicați ca tot ceea ce facem să se desfășoare sub egida și imperiul colaborării”, a mai afirmat Daniela Florea.

Psihologul a ținut să sublinieze că prin procesul de prevenție și combatere, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, alături de instituțiile colaboratoare, se urmărește stoparea procesului de metastaziere a fenomenului și de escaladare a acestuia. „Vă provocăm pe voi, în calitate de părinți spirituali, să multiplicăm metoda de informare și de prevenție”, le-a spus psihologul preoților prezenți la eveniment.

În acest context, Daniela Florea a prezentat cazul unei femei, care la 20 de ani a fost exploatată sexual în Italia.

Potrivit psihologului, drama prin care a trecut tânăra a durat trei ani, iar în 2019, femeia a beneficiat de un program de psihoterapie. Tânăra s-a întors în cele din urmă singură în România, devenind mamă.

Sursa foto: https://www.facebook.com/protopopiatcluj1

La final, gazda evenimentului, protopopul Dan Hognogi a ținut să le mulțumească invitaților pentru implicarea în acest proiect iar pe preoți i-a îndemnat să-i informeze pe enoriași cu privire la pericolul pe care îl constituie traficul de persoane.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane este structură subordonată Ministerului de Interne și are nu mai puțin de 15 Centre Regionale. La Cluj-Napoca, Agenția își are filială pe Bulevardul „21 Decembrie 1989”, nr. 58, în clădirea Instituției Prefectului Județului Cluj. Agenția își desfășoară activitatea în colaborare cu mai multe insituții, inclusiv Biserica Ortodoxă Română, alături de care desfășoară o astfel de campanie de prevenire și combatere a traficului de persoane.

Printre recomandările ofițerilor atitrafic se numără: nu vă încredeţi orbeşte în promisiunile celorlalţi privind câştiguri uriaşe într-un timp scurt; Feriţi-vă să acceptaţi întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuşi aţi acceptat, alegeţi un loc populat şi spuneţi cuiva de încredere unde şi cu cine vă întâlniţi; păstraţi legătura cu rudele, cu familia, indiferent de situaţie; stabiliţi o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situaţie de pericol; faceţi copii după actele de identitate şi păstraţi-le în locuri ascunse; nu oferiţi nimănui spre păstrare actele dumnevoastră de identitate; nu oferiţi parolele de socializare persoanelor din anturajul dumneavoastră;

Pentru a ajuta o persoană victimă a traficului, ce interesați se pot adresa Poliției, Misiunilor diplomatice ale României în străinătate, Organizațiilor nonguvernamentale de specialitate, la numărul 119 (număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor), precum și la Telverde a ANITP, la numărul 0800.800.678 sau la 004.021.313.31.00 din străinătate.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut