Prefectul Mircea Abrudean, îndemnat la „acțiune pentru educație”

Echipa locală „Școli curate” Cluj trage un semnal de alarmă cu privire la problemele învățământului județean și nevoia de implicare a prefectului Mircea Abrudean în rezolvarea acestora.

„La nivelul județului Cluj, conform Raportului alternativ privind starea învățământului lansat de echipa Școli curate, sub egida Societății Academice din România, doar 6 unități administrativ-teritoriale din 81 (8%!) respectă dreptul la burse al elevilor, garantat de Constituția României și art. 82 din Legea educației naționale. Restul de 75 își încalcă obligația prevăzută de lege, de a le acorda elevilor cele patru tipuri de burse (merit, studiu, ajutor social sau performanță). 30 de autoriăți publice locale, din totalul de 81 (40%), refuză să își respecte obligațiile de finanțare a sistemului public de educație și nu alocă bani pentru cheltuielile cu investițiile, modernizările și reparațiile capitale ale unităților de învățământ. În total, la nivelul județului, în anul 2019, unitățile administrativ-teritoriale au alocat, cumulat, 75 de milioane de lei fonduri pentru investițiile din școli. Din aceștia, au fost executați doar 31,65 milioane lei, ceea ce înseamnă că peste 65% din banii alocați pentru educație în județul Cluj au fost alocați de formă, nefiind cheltuiți în beneficiul învățământului și spre folosul elevilor” – arată echipa locală ”Școli curate”.

Totodată, aceasta atrage atenția că, în conformitate cu art. 253 lit. a) din Codul Administrativ, „prefectul este cel care trebuie să se asigure că legea este respectată la nivelul județului, iar drepturile cetățenilor nu sunt încălcate”. „Sistemul de învățământ și elevii județului au nevoie de implicarea și acțiunea domnului prefect Mircea Abrudean” – spun reprezentanții locali ai inițiativei, care îi cer prefectului de Cluj să monitorizeze modul în care cei 81 de primari din județ respectă dreptul la burse al elevilor și obligația de a finanța cheltuielile cu investițiile, consolidările și reparațiile capitale ale școlilor. De asemeni, îi solicită prefectului ca, în exercitarea atribuțiilor de tutelă administrativă, să atace în instanță toate bugetele locale care nu cuprind fonduri pentru bursele elevilor și cheltuielile cu investițiile școlilor.

„Lipsa burselor pentru elevi reprezintă, pe lângă încălcarea flagrantă a legii, limitarea accesului liber la educație (în cazul burselor sociale), respectiv nerecunoașterea meritelor elevilor cu rezultate deosebite. Pe de altă parte, atunci când autoritățile nu alocă bani pentru cheltuielile cu investițiile din școli se ajunge ca acestea să fie suplinite din buzunarul elevilor și părinților, ceea ce reprezintă o formă crasă de corupție în educație. Solicităm, așadar, responsabilitate din partea prefectului de Cluj, care ar trebui să își îndeplinească rolul de partener loial în dezvoltarea sistemului educațional de la nivel local, implicându-se în rezolvarea problemelor anterior amintite și asigurând respectarea atribuțiilor legale ale administrațiilor publice locale” – spun reprezentanții locali „Școli curate”.

„Școli curate” este o inițiativă a Societății Academice din România (SAR), de creștere a gradului de bună guvernare și transparență în școli și licee prin monitorizarea alocării, accesării și cheltuirii resurselor publice și responsabilizarea principalilor actori din comunitatea locală: elevi, părinți și profesori.

În prezent, „Școli curate” activează ca proiect pilot, cu echipe locale formate din voluntari liceeni, în cinci județe din România: Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut