Pledoarie pentru un sport interzis de regimul comunist: ”Bridge-ul este un fitness mental”

Bridge-ul este un fascinant sport al minții, asemenea șahului și Go-ului, și este practicat de peste 220 de milioane de jucători de toate vârstele din întreaga lume.

Este un joc al informației incomplete, de cooperare între parteneri, ce dezvoltă gândirea analitică și planificarea strategică, dar și deprinderi de viață cum fi empatia și cooperarea. În multe țări este materie de studiu în școală, iar pentru vârsta a treia o metodă de a preveni demența sau de a trata Alzheimer.

Printre pasionații celebri ai bridge-ului la nivel mondial îi regăsim pe Warren Buffet, Bill Gates, Margaret Thatcher, Dwight Eisenhower, Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Omar Sharif, Martina Navratilova, muzicienii de la Radiohead și chiar și Snoopy.

Bridge-ul clujean s-a dezvoltat în anii ’70 datorită unor inimoși și pasionați bridgiști, ca Nicu Munteanu, Csoma Zoltan și Gyorkos Imre. Turneele din acea perioadă aveau o participare de 400-500 de concurenți. În toamna anului 1983, la Cupa Tractorul de la Braşov, s-au adunat nu mai puțin de 530 de jucători. Aproximativ 90% dintre ei erau intelectuali, iar aşa concentrare de oameni a pus pe gânduri conducerea de atunci. În consecință, la câteva zile după, bridge-ul a devenit sport interzis.

Bridge-ul competițional este reglementat de către Federația Română de Bridge, înființată în anul 1990, membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Federației Mondiale de Bridge. Federația Română de Bridge are în evidență 26 de cluburi și aproximativ 3700 de jucători.

Bridge Club Cluj organizează în acest weekend un turneu internațional la Hotel Belvedere, cu aproape 150 de participanți, dotat cu premii considerabile.

Ziarul Făclia a stat de vorbă cu Mircea Popescu, Mihai Moraru și Marius Moraru, trei persoane care reprezintă, practic, sufletul mișcării de bridge la Cluj. Într-un dialog fascinant, am putut afla lucruri deosebite privind istoria acestui sport, despre calitățile și valorile deținute și promovate de jucătorii de bridge, dar și despre planurile de viitor ale clubului de bridge, care ar putea duce Clujul, și din această perspectivă, în elita orașelor europene.

”La bridge nu câștigi un campionat mondial dând gol cu mâna”

”Multă lume întreabă ce e cu acest bridge, e poker, e remy, se joacă cu cărți? O să vă răspund cu o poveste, dar se spune că este una adevărată, despre unul dintre cei mai titrați jucători din istoria acestui sport, și cred că cei mai mulți jucători de bridge și-au dorit să fie în locul său. Este vorba despre Zia Mahmood, din fostele Indii de Vest – Pakistan, devenit ulterior cetățean englez, după care, jucând pentru Statele Unite ale Americii, a câștigat Campionatul Mondial. Ei bine, la un moment dat, după ce echipa Poloniei a câștigat Campionatul European, Pucynski, unul dintre jucători a returnat medalia câștigată, pentru că partenerii lui au folosit metode deloc etice în timpul partidelor. Această poveste a fost aflată de Zia Mahmood în cadrul unei vizite în Polonia, și, după ce a jucat cu acest domn Pucynski, i-a dăruit polonezului medalia de campion mondial câștigată în 2009, în semn de apreciere pentru gestul său din trecut. Vă dați seama, deci, care este standardul etic pentru care se luptă jucătorii de bridge. Și, este bine de știut că cei care sunt prinși cu metode neortodoxe sunt suspendați automat, pe perioade diverse, de zece ani uneori, dar și pe viață. La bridge, nu există să câștigi un campionat mondial dând gol cu mâna, ca să parafrazez un alt sport foarte răspândit.

”Nu există, încă, computer, care să învingă un jucător de bridge”

În bridge, numărul de combinații posibile este mai mare decât la șah. Dacă ai juca în cadență normală, unui jucător de bridge i-ar trebui două miliarde de ani ca să treacă prin toate combinațiile. O altă caracteristică foarte importantă a acestui joc , și cu surprindere văd că nu se prea spune asta, este că e vorba despre interacțiunea a două minți. Întotdeauna se joacă în axă, câte doi, iar între cele două creiere există un protocol de comunicare. Deci, la șah, campionul mondial a fost învins de un program de calculator, la bridge asta nu se va întâmpla curând, pentru că e nevoie de două computere care să aibă și acest protocol de comunicare între ele. Acest protocol, sistem de licitații îl numim noi, este complet transparent pentru adversari, indiferent de competiții., și dacă se cer explicații, acestea sunt oferite fără ezitare oponenților. La bridge nu avem adversari, avem oponenți. Noi, toți jucătorii, ne iubim unii pe alții. Fiind o competiție de sorginte saxonă, desigur că în competiții noi vrem să-i desființăm, să-i distrugem, dar, în rest, îi iubim și îi respectăm Asta, ca să vă spun una dintre valorile pe care o răspândește bridge-ul.

Revenind la Zia Mahmood, în Canada, la un moment dat, într-un hotel se pornește alarma de incendiu. În sala de bal erau 1.500 de oameni, așezați la mese de câte patru, și singurii care nu s-au mișcat de la locurile lor, care nu s-au panicat, au fost jucătorii de bridge. Au rămas țintuiți pe scaune, pentru că acest joc îți dă o concentrare uriașă, te duce într-un fel de transă, păstrând proporțiile, și, de aici, se introduce un concept nou și drag mie: bridge-ul cuantic. Există de ceva timp un dispozitiv cuantic pentru a sincroniza protocolul de comunicație dintre doi parteneri. Probabil că, și fac un pariu, dar nu în următorii 50-60 de ani, pe baza acestui concept vom putea fi bătuți, noi oamenii, de computere.

În plus, potrivit unui studiu făcut de Federația Europeană de Bridge, incidența bolilor de Alzheimer la persoane trecute de vârsta de 65 de ani este mai mică cu cel puțin 75 la sută la jucătorii de bridge. Deci, dacă-mi permiteți comparația, acest sport este, practic, un fitness mental, mergem la sală pentru creier.

În ce privește istoria acestui sport la Cluj, el s-a jucat demult în marile case ale orașului, de avocați, medici, proprietari de fabrici. Clubul din Cluj s-a înființa în 1970, și aici vreau să-l pomenesc pe Nicu Munteanu, un formator de jucători, care ne traducea, ne făcea caiete de licitație, tot ce aveam nevoie. După Revoluția din 89, a explodat numărul jucătorilor. Țin minte un turneu la Casa de Cultură a Studenților, unde au participat aproape 400 de jucători, și, pentru a încăpea toți, au fost puse mese și pe holul instituției. Sătteam toți practic, cu coatele lipite! Au fost apoi fluctuații de jucători. În prezent, după o stagnare pe perioada Covid-ului, ne-am mai animat, iar acum ne batem pentru locul doi în țară, după București, ca număr de membri și calitatea jocului. Avem un titlu de campion național la echipe, regina jocului de bridge.

Proiect ambițios

Cu această ocazie, vreau să deconspir, în premieră, un proiect al nostru. Este vorba de un turneu, după modelul marilor turnee, Club Bridge Cluj Invitational, la care să invităm mari jucători ai Europei și din lume, printre care 7-8 campioni mondiali și tot atâția campioni europeni. Pentru asta avem nevoie de o sponsorizare consistentă, pentru că cheltuielile sunt mari. Am înțeles că cel mai renumit Bridge Invitational din lumea bridge-ului are loc în Anglia, care se joacă pe 16 axe, deci cu 32 de jucători. Am duce, astfel, Clujul într-o elită europeană, într-o companie selectă, precum turneul de la Monaco, cel mai galonat turneu din lume de acest gen”, ne-a declarat domnul Mircea Popescu.

Turneu cu premii consistente

La rândul său, domnul Marius Moraru, multiplu participant la Campionatele Europene, câștigător al Campionatului European pentru federații mici, și campion național, ne-a dezvăluit câteva detalii referitoare la Bridge Open Cluj:

”În momentul de față avem înregistrați 134 de jucători, iar cei mai buni jucători care vor participa la turneu sunt cei din Polonia, dar avem sportivi de calitate și din Austria, Bulgaria, Cehia, Turcia, Olanda și, desigur, din România. Valoarea totală a premiilor ajunge la 40.000 de lei, una destul de mare pentru România, și poate chiar pentru toată zona aceasta a Europei. Tendința nu este una de a da premii consitente în bani, ci de a atrage foarte mulți jucători spre acest sport. După turneul de la Cluj, în luna martie, urmează Campionatul Național de perechi.”

Clubul Bridge Cluj oferă cursuri gratuite de inițiere în acest sport, cu instructori agreați de Federația Română de Bridge, și oricine este binevenit aici, indiferent de vârstă.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut