Pledoarie pentru Centrul Integrat de Transplant | Institutul de Transplant Renal din Cluj caută calea de evadare în viitor

Zeci de cadre medicale de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj s-au strâns ieri în curtea spitalului într-o pledoarie colectivă pentru găsirea unei soluții privind finanțarea grabnică a ”Centrului Integrat de Transplant Cluj-Napoca” (CIT), gazda din viitor a institutului. Anterior, managerul ICUTR și coordonatorul programului de transplant au adresat un memoriu premierului și ministrului Sănătății cerând un ajutor ”vital” pentru relocarea institutului, care se confruntă cu mari probleme generate de spațiul inadecvat în care își desfășoară activitatea, cea mai gravă și de nerezolvat problemă fiind imposibilitatea obținerii autorizației la incendiu. Specialiștii celui mai mare centru de transplant renal din țară vor să lase în urmă spațiul de la mansarda unui imobil monument istoric din centrul orașului și să se mute într-o clădire nouă concepută să funcționeze la standardele unui spital modern.

Pentru cei nefamiliarizați cu geografia locului, ICUTR funcționează, fără să le ocupe integral, la etajele trei și patru, mansardă, ale imobilului din strada Clinicilor numerele 4-6. Celelalte etaje și alte spații rămase la mansardă și etajul trei găzduiesc secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Accesul pacienților și personalului medical se face prioritar cu liftul. Ca să folosești scările trebuie să treci prin secții ale spitalului județean, inclusiv una de ATI, așa încât ele sunt rezervate situațiilor de urgență sau atunci când, destul de des, liftul se defectează. Corpul de control al Ministerului Sănătății a constatat în 2022 că întreg imobilul de pe str. Clinicilor, Nr. 4-6, prezintă neconformități grave care pun în pericol siguranța pacienților și a personalului medical care lucrează în această instituție. În privința ICUTR, la aceste neconformități se adaugă absența unor căi de acces corespunzătoare pentru evacuare în caz de incendiu. După cum amintește memoriul trimis de cei de la ICUTR, raportul corpului de control ”stabilește că actuala locație este necorespunzătoare fiind necesară relocarea, într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform ord. Ms 914/2006 cu completările și modificările ulterioare.

O încercare de a cosmetiza administrativ situația a avut-o anterior anului 2022 minstrul Sănătății de la USR, doamna Mihăilă, care a propus trecerea ICUTR ca secție în cadrul Spitalului Județean. Planul nu mai pare de actualitate, dar el încă există, retras în sertarele ministerului. De ce nu este el viabil, se arată în memoriul medicilor clujeni.

Întreaga cladire care deservește atât secții ale Spitalului Județean cât și ale ICUTR nu poate fi autorizată privind siguranța la incendiu datorită lipsei căilor de evacuare adecvate, în caz de situații de urgență. Clădirea este aflată într-o zonă protejată, ceea ce limitează orice intervenție constructivă asupra clădirii. Menținerea ICUTR pe același amplasament, sau soluții de relocare provizorii sau dezmembrare a institutului nu sunt soluții viabile și nu rezolvă problemele structurale existente care țin de imposibilitatea realizării unor circuite funcționale corecte și eficiente.

Situația existentă e gravă deoarece afectează si dezvoltarea ICUTR Cluj-Napoca în raport cu necesarul de servicii de sănătate urologice si de transplant renal din România. Există modalități terapeutice moderne pe care nu le putem implementa datorită lipsei spațiului.”

ICUTR Cluj-Napoca este cel mai mare centru transplant renal din țară, în ultimii 5 ani efectuându-se 340 de astfel de proceduri, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din totalul procedurilor de transplant renal efectuate în România în această perioadă. În acest an au fost efectuate 73 de transplanturi renale, preconizându-se depășirea de 100 de astfel de proceduri. Numărul pacienților tratați în ICUTR Cluj-Napoca în anul 2023 până în prezent este de 11.000, cu adresabilitate națională din peste 32 județe ale țării. Indicele de complexitate a cazurilor este în continuă creștere de la 1.7836 in 2022 la 1.9218 in 2023 iar Indicele de Operabilitate a crescut la 87.52% in anul 2023.

După perioada când a fost căpușat de o clinică privată, finanțele institutului s-au redresat. ICUTR Cluj-Napoca nu înregistrează datorii restante, iar în ultimii trei ani a realizat investiții în aparatură medicală de 4.300 mii lei și numeroase lucrări de amenajare și igienizare a spațiului existent în vederea îmbunătățirii condițiilor de spitalizare și prevenirii apariției infecțiilor asociate aistenței medicale.

Deși sunt amplasate la mansardă, saloanele de recuperare oferă pacienților condiții decente. S-au luat măsuri pentru prevenirea și stingerea eventualelor incendii. Inclusiv liftul urmează să fie înlocuit cu unul hidraulic. Medicii de aici privesc însă în viitor, către Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca care va prelua în integralitate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. ”Acest centru-se arată în memoriul celor de la ICUTR, urrmează să deservească necesarul de transplant renal la nivel regional și național și va permite implementarea de noi modalități de transplant în cadrul unei infrastructuri moderne.

Chiar dacă pare a fi un centru regional, adresabilitatea pacienților pentru transplant renal este națională. De asemenea, peste 50% din pacienții urologici tratați în ICUTR sunt din alte județe. ICUTR este centrul medical

din România care are expertiza și disponibilitatea de a efectua transplanturi renale pediatrice…Suntem recunoscători Consiliului Județean Cluj pentru eforturile depuse până în prezent pentru realizarea unui centru de transplant multiorgan, care să permită preluarea în integralitate a ICUTR Cluj-Napoca. Prin eforturile Consiliului Județean Cluj, obiectivul de investiție: ”Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca” este un proiect matur, care are finalizată proiectarea incluzând atât construcția unei clădiri care să răspundă tuturor cerințelor legate de securitatea la incendiu, caile de acces, asigurarea circuitelor funcționale cât și necesarul de aparate, echipamente și mobilier medical necesare pentru funcționare unui centru medical modern. Proiectul se află în faza de evaluare financiară a procedurii de licitație publică, în vederea alegerii constructorului. Finalizarea licitației este condiționată de identificarea sursei de finanțare. Proiectul a fost propus pentru finanțarea din PNRR și se află pe lista de rezervă a proiectelor care pot fi finațate.

Menționăm că ICUTR Cluj-Napoca are un numar de 380 de angajati din care 230 de medici rezidenti care își desfășoară activitatea în institut și în alte spitale din Centrul Universitar Cluj-Napoca.”

Centrul Integrat de Transplant este un proiect estimat la 200 de milioane de euro, primul din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. La jumătatea lunii viitoare ar trebui închisă licitația pentru contractul de execuție a lucrărilor. Președintele Consiliului județean Cluj, Alin Tișe, l-a acuzat pe ministrul Sănătății ”de lipsă de interes” față de necesitățile medicale ale Clujului, cerându-i ca centrul de transplant să fie finanțat din banii PNRR pe care guvernul i-a redirecționat de la Sănătate a renunțat de teamă că proiectele propuse nu puteau fi finalizate.

700 de milioane de euro pe care guvernul îi taie de la spitale îi veți regăsi pe partea de energie, panouri solare și așa mai departe.. Dar de ce? Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant erau deja într-o fază avansată, cea mai avansată din țară, amândouă sunt în licitație de execuție Noi avem acum licitația de execuție în curs, astfel că putem adjudeca, într-o săptămână-două, câștigătorii licitației și putem realmente începe lucrările. În locul acelor spitale pe care le-au scos din listă, pentru că nu și-au făcut treaba și nu au ajuns într-o fază atât de avansată, existând riscul să nu poată fi realizate, am cerut să fie introduse aceste două spitale pe lista PNRR. Guvernul a decis să nu facă asta, la nivelul ministerului, ci mai degrabă să înlocuiască și să mute acești bani spre altă direcție. Aș fi dorit acești bani să rămână la sănătate și aș fi ales cele mai mature proiecte din țară, oricare sunt ele, indiferent că sunt sau nu la Cluj”, a declarat Alin Tișe.

Caius Chiorean

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut