Piedică în calea uitării

În amintirea ororilor de după 1940 din nord-vestul Ardealului și în încercarea de crea o piedică în calea uitării, Poliția din Huedin va organiza a astăzi o ceremonie de comemorare a eroului polițist Gheorghe Nicula, ucis în septembrie 1940 alături de protopopul Aurel Munteanu de trupele horthyste.

 

Evenimentul va avea loc începând cu ora 13 la bustul eroului Gheorghe Nicula amplasat în fața Poliției din Huedin și cuprinde un parastas de pomenire după care istoricul Cristian Filip va vorbi despre contextul în care au fost uciși în 10 septembrie 1940 Gheorghe Nicula, urmaș al eroului de la 1784, Vasile Nicola Ursu, rămas în istorie cu numele de Horea, și protopopul Aurel Munteanu î

 

Protopopul Aurel Munteanu a fost omagiat duminică în Catedrala Moților în cadrul unei slujbe oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. La eveniment au luat parte autorități locale, numeroși credincioși și rude ale protopopului martir Aurel Munteanu.

 

Trupele horthyste au intrat în Huedin în 9 septembrie 1940.

În seara acelei zilei, la masa de gală servită în casa fraților Albrecht (Géza Lajos,Dezső și Ferencz) un ofițer al armatei de ocupație le-a dat de înțeles celor de față că au la dispoziție două zile pentru răzbunare.

Încă din aceeași seară, grupuri de localnici maghiari, unii dintre aceștia organizați de mai mult timp, au spart geamurile de la casele mai multor români, printre care se aflau Aurel Munteanu, Andrei Alexandru și Petru Brândaș. În dimineața zilei de 10 septembrie 1940, în curtea localnicului Ioan Negru-Ghiuța (zis Vila), primarul Andrei Alexandru a fost arestat, avocatul Eugen Moga și soția au fost bătuți, iar premilitarul Ion Negru a fost spânzurat de picioare de un copac. Au mai fost reținuți și bătuți N.Socolici, I.Furcovici, A.Creț, P.String și Vasile Popa (acesta a fost spânzurat de picioare).

Momentul culminant al acestor măsuri represive a fost atins în ziua de marți, 10 septembrie 1940, când, după ora 12, în urma unor bătai ce au durat mai multe ore, au decedat protopopul Aurel Munteanu și plutonierul de poliție Gheorghe Nicola.

O altă victimă a fost Onița Negru.

Această femeie, mamă a șapte copii, după ce și-a pus la adăpost familia la Boci (sat din apropierea Huedinului), s-a întors în Huedin și, aflând că îi este ocupată casa de armata ungară, s-a plâns noilor autorități, însă fără succes.

Mergând la locuința ei din Strada Mare nr.26, a văzut că armata de ocupație, care rămăsese în Huedin, se instalase în gospodăria ei, organizând aici bucătăria. La puțin timp, Onița Negru, în vârstă de 47 de ani, era moartă fiind găsită de fiul ei Vila întinsă lângă fântâna din curte. Era udă și se vedea o lovitură la tâmplă. Acestuia i s-a spus că femeia căzuse în fântână, însă soldații foloseau în continuare apa din fântână, fapt ce confirmă că este vorba de un alt asasinat.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut