Pensionarii vor creşterea pensiilor cu 26%

Creşterea pensiilor cu 26%, începând din luna noiembrie a acestui an, şi eliminarea transferului contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi în 2023, pentru ca 12 miliarde de lei să rămână la bugetul de asigurări sociale în vederea majorării pensiilor, sunt unele dintre cererile federaţiilor naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari, care organizează, marţi, proteste atât în faţa Guvernului, cât şi la sediile prefecturilor din ţară.

În viziunea preşedintelui Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR), Dumitru Cojanu, solicitările au la bază gravele probleme cu care se confruntă milioane de pensionari români: creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, la produse alimentare, scăderea cu 19% a pensiei reale, „toate acestea devastând viaţa pensionarilor”.

„Refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederilor Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor au determinat cele trei federaţii să organizeze această manifestare de protest, sperând că de data aceasta cererile pensionarilor vor fi acceptate. Pensionarii din România sunt nevoiţi să iasă pentru a protesta la Guvern, în Piaţa Victoriei şi la toate prefecturile din ţară, pentru a cere Guvernului să-şi respecte obligaţia constituţională, prevăzută la articolul 47, de a creşte nivelul de trai prin creşterea pensiilor, îndeosebi în aceste momente dramatice de creştere uriaşă a preţurilor la facturi, alimente şi medicamente”, susţine Cojanu.

Conform protestatarilor, în ultimii trei ani, nivelul de trai al pensionarilor a fost grav afectat de tăierea cu 26% a dreptului de pensie, în anul 2020, punctul de pensie fiind redus de la 1.775 de lei, prevăzut în lege, la 1.442 lei.

De asemenea, nu a fost acordată creşterea pensiilor în anul 2021, iar preţurile s-au majorat cu peste 18%, „creşterea pensiilor cu numai 10%, în anul 2022, nefiind suficientă pentru acoperirea creşterii uriaşe a preţurilor la alimente şi facturi cu peste 30-40%, în timp ce inflaţia este în continuă creştere, ajungând la 17%”.

În acest context, organizaţiile pensionarilor din România solicită Guvernului: creşterea pensiilor cu 26%, începând din noiembrie 2022, creşterea valorii punctului de pensie, la 1.840 lei, măsuri de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, ce va fi aprobat de Parlament prin colectarea integrală a contribuţiilor de asigurări sociale reţinute de la salariaţi, în sumă previzibilă de 16 miliarde lei, respectiv reducerea restanţelor companiilor la bugetul de stat de stat cu cel puţin 50% a contribuţiilor de asigurări sociale, ce se estimează la 10 miliarde lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut