Pas cu pas pe centura Clujului

Astăzi, 3 octombrie, vom afla cine sunt participanții la licitația pentru centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca. Este a treia licitație pe care o derulează primăria pentru acest proiect extrem de important pentru ceea ce înseamnă asigurarea tranzitului pe axa est-vest și scoaterea a mii de mașini din oraș. Procedura este lansată însă cu clauză suspensivă, ceea ce înseamnă că semnarea contractului se poate face doar dacă Primăria are bani.

Proiectul prevede realizarea drumului TransRegio Feleac TR 35- Et I Centura Metropol TR 35 și Drumuri de Leg “ Faza I – Centura Metropol TR 35 şi Drumuri de leg, TR35 de la km 14+747 (nod 5 Florești ) până la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii) si – TR35 de la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii) până la 38+418 (Nod 18 -VOCE).

Pentru primul lot al Centurii, segmentul de 2 kilometri, Primăria Cluj a început lucrările, inițial cu Autorizație de Construire doar pentru relocările de utilități, însă ulterior Ministerul Transporturilor a dat autorizație completă pentru lucrări.

Licitația pentru lotul 1 a fost relansată cu un preț actualizat de 4,1 miliarde de lei, față de costul anterior de 3,5 miliarde lei.

Pe 24 aprilie, Primăria Cluj-Napoca a anulat și a doua licitație pentru Centura Metropolitană, lotul 2, a doua ratare a contractului, după ce singura ofertă depusă, cea a asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Hydrostroy AD, Concelex si Automagistral-Pivden (România, Bulgaria-Ucraina) a fost declarată neconformă.

Motivul anulării licitației a constat în faptul că oferta depusă de CON A depășea valoarea stabilită cu circa 30%, în timp ce legea permite ofertanților să liciteze cu cel mult 15% peste valoarea stabilită în caietul de sarcini.

Constructorul CON-A a depus atunci contestație, însă Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins-o pe fond.

În 9 iulie, Ministerul Transporturilor a dat Autorizația de Construire completă pentru primul lot al Centurii, cu o lungime de 2 kilometri. Lucrările pe acest lot începuseră deja, cu autorizație de construire incompletă, care se refereau la relocări de utilități (țevi, cabluri). Contractul pentru acest lot de 2 km a fost semnat cu Viarom, în vara anului 2023. Contractul prevede lărgirea la 3 benzi pe DN 1 la Florești, unul dintre cele mai aglomerate segmente de Drum Național din România (peste 50 000 autovehicule/zi).

Centura Metropolitană Cluj-Napoca este o investiție estimată la 920 de milioane de euro care va fi realizată în 2 etape. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35” va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover respectiv galerie cu forare subterană. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.

Drumul Transregio Feleac TR 35, asigură tranzitul pe axa principală Vest – Est în Municipiul Cluj – Napoca conectând arii de interes urban și periurban (Gilau, Florești, Cluj – Napoca, Apahida), dar și autostrada A3, cât și aeroportul Avram Iancu. Prin implementarea acestui obiectiv vor fii descongestionate sectoare cu frecvente aglomerării actuale și va fi asigurată legătura directă a drumurilor naționale DN 1, DN 1C, DN 1F și DN 16 cu autostrada A3 și implicit va fi asigurată accesibilitatea și conectarea la rețeaua majoră TEN-T CORE”.

Guvernul a aproba în decembrie 2023 printr-o hotărâre declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere al centurii metropolitane Cluj.

Potrivit actului normativ adoptat, sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al centurii metropolitane sunt în cuantum de 1.053.732 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.  Sunt vizate 1.598 de imobile în suprafaţă totală de 3.026.125 mp teren.

 

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut