Observator teatral – „Povești rupte din Rai”

„Povești rupte din Rai” – Interviu cu Emanuel Petran și Remus Octavian Câmpean

Un nou proiect frumos ia ființă în sfera cultural-artistic-educațională a Clujului.  Despre „Poveștile rupte din rai” aduse de Asociația Culturală „ROCADE” și partenerii săi am aflat mai multe în cadrul interviului cu Remus Octavian Câmpean, scriitor, dramaturg, președintele Asociației „ROCADE” și Emanuel Petran, actor, regizor, președintele Asociației „JAD” și director artistic al proiectului. Primul spectacol de teatru va avea loc sâmbătă, 9 aprilie, de la orele 12, în sala „Teofania” a Bisericii Ortodoxe „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, iar intrarea este liberă.

Reporter Făclia: „Lucrurile mari se fac printr-o serie de lucruri mici adunate”, spunea Vincent van Gogh. Este un motto pe care îl preia și Asociația Culturală „ROCADE”, care crede în schimbarea viitorului tinerei generații prin artă și cultură. Povestea asociației a început cu ceva timp în urmă…care au fost primii pași?

Remus Octavian Câmpean

Remus Octavian Câmpean: Primul pas a fost o discuție pe care am avut-o mai demult cu Emanuel exact despre educarea tinerei generații prin artă. Trăim într-o epocă în care tehnologia beneficiază cumva de primat în societate și de la asta am pornit, este mult loc și multă nevoie ca expresia artistică, educația culturală, literatura să devină un instrument de educație în care societatea privată să se implice activ, ca o adăugire la tot ceea ce statul oferă deja, prin mijloacele oficiale. Ne-am gândit că una dintre cele mai cuprinzătoare arte este arta dramatică, este un complex de arte, de fapt. Și de aici am ajuns la proiectul nostru, teatru educațional.

 

 

Emanuel Petran

Emanuel Petran: Cred că este vorba despre două componente. De obicei, copiii nu pot hotărî singuri dacă au acces la cultură sau nu. Acest lucru se întâmplă dacă educatorii sau părinții sunt conștienți de el. A avea acces la cultură înseamnă, în primul rând, a ți se deschide ochii și a începe să gândești liber. Pentru asta trebuie să ți se dea instrumentele de care ai nevoie. Așa poți să devii un om liber, care gândește coerent, care își formează o opinie asupra vieții. Prin artă și cultură, oamenii pot să își dezvolte mai bine puterea de a-i înțelege pe ceilalți și de a se plasa corect într-o zonă socială. În al doilea rând, cum spuneam, aceste lucruri se pot întâmpla dacă avem părinți și educatori responsabili și structuri organizate. Noi încercăm să arătăm că cei mici au nevoie de astfel de activități, tocmai de aceea, spectacolele noastre sunt gratuite. Pot veni și părinții care nu au posibilități din punct de vedere financiar. Vrem să oferim și o alternativă la gadget-urile momentului, trebuie să arătăm că există viață, există sentimente, interacțiune directă pentru ca acești copii să se dezvolte corect din punct de vedere social.

Remus Octavian Câmpean: Merită să amintim că am avut o încercare, un pilot anul trecut în decembrie, cu un spectacol în cadrul Bisericii Ortodoxe „Sfânta Treime”. A fost un test, am văzut că funcționează conceptul. Am ales biserica pentru că este o instituție prezentă în societate. Nu are doar un rol spiritual, ci și unul educativ, formator. Așa ne-am gândit să combinăm rolul educativ, în care noi venim cu aportul cultural-artistic, și spațiul pe care biserica ni-l oferă și unde spectacolele se vor desfășura timp de un an. După acel proiect de succes, am beneficiat de înțelegerea inițiativei noastre de către Fundația Transilvania Leaders și ni s-a oferit șansa de a avea fondurile necesare, ceea ce e absolut minunat.

Emanuel Petran: Dorim ca acest proiect să prindă rădăcini și să se dezvolte. Încercăm în anii viitori să îl ducem în comunități la nivelul întregului județ și apoi și în afara județului.

Reporter Făclia: Tocmai ce ați demarat acest nou proiect educațional, intitulat ”Povești     rupte din rai”, în colaborare cu Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Față” și susținut de Fundația Transilvania Leaders. Proiectul urmează să se desfășoare în mai multe ediții, lunar, pe tot parcursul anului. Care a fost ideea din spatele lui și de acest nume?

Emanuel Petran: Este o simbolistică foarte clară. Poveștile sunt, în esență, niște mituri, ale popoarelor, ale unor oameni care le-au extras din rădăcinile strămoșilor. Noi trebuie să le arătăm copiilor lucruri esențiale, foarte importante pentru dezvoltarea lor ulterioară. Nu încercăm să facem concurență nimănui, nu încercăm să înlocuim educația de la școală, ci, atât cât putem, să oferim ceva în plus din punct de vedere educațional. Ar trebui să se pornească proiecte de acest gen în toată țara, dacă vrem să avem, peste câțiva ani, niște copii independenți în gândire.

Remus Octavian Câmpean: Voi face un joc de cuvinte dar care conține mult adevăr. Raiul copiilor sunt poveștile, iar poveștile care învață bine copiii sunt „rupte din rai”.

Emanuel Petran: Biserica este ea însăși o entitate ancestrală. Și ea are o poveste.

Remus Octavian Câmpean: Nu trebuie să ne ferim să spunem acest lucru. Noi avem o descendență creștină. Tot universul poveștilor românești cu care ne-am format de-a lungul timpului provin din moștenirea noastră creștină.

Reporter Făclia: Sunt mai mulți parteneri care se implică activ în punerea în practică a acestei inițiative. Despre cine este vorba?

Remus Octavian Câmpean: Îți spuneam de colaborarea pe care am inițiat-o cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, ei sunt deschiși să colaboreze cu noi în a aduce copii și din zone mai îndepărtate Clujului, din zonele rurale, din familiile unde se află copii în plasament. Suntem parteneri pe întregul proiect. Pe viitor, vrem să mergem noi înspre acele comunități, asta e intenția și viziunea pe termen lung. Parteneri în proiect sunt Asociația JAD, Asociația Simion Bărnuțiu.

Emanuel Petran: În aceste asociații sunt prieteni de-ai noștri cărora le-a plăcut foarte mult mesajul pe care vrem să-l transmitem și au venit necondiționat alături de noi. Și cel mai important partener, Fundația Transilvania Leaders, care ne-a oferit atâția bani de câți avem nevoie.

Remus Octavian Câmpean: Așa ne-am putut prezenta cu afișul cu reprezentațiile pe un an de zile, datorită sprijinului lor. Alți parteneri-Ziarul Făclia, bineînțeles, și partenerul media, Radio Cluj.

Reporter Făclia: Sâmbătă, 9 aprilie, de la orele 12, are loc prima reprezentație de teatru. Este vorba de „Punguța cu doi bani”, o adaptare după Ion Creangă. În programul lunar avem însă nu doar povești clasice, ci și adaptări după autori români contemporani. Spuneți-ne mai multe despre selecția pieselor ce urmează să fie jucate.

Emanuel Petran: Selecția ne convine foarte mult pentru că vrem să le arătăm educatorilor și copiilor că avem clasici dar, în același timp, sunt în continuare creatori de povești, cumva continuatori ai celor clasici. Nu e vorba de a compara valoarea poveștilor, ci încercăm să le dăm șansa și contemporanilor de a fi scoși la iveală, să îi creștem, să construim ceva pe termen mediu și lung. Ca să construiești ceva, trebuie să ai un început, să ai o dezvoltare și să ai un țel.

Remus Octavian Câmpean: Despre orice construcție ar fi vorba, trebuie să știi în primul rând cine ești și de la ce pornești, care este identitatea ta. Așa ceva vrem noi, să începem să construim de la momentul educației copilului. Ce înseamnă adaptările poveștilor, vă dau exemplul primului spectacol. Este pe textul clasic de Ion Creangă, însă trupa de teatru care va juca va face tot felul de mici artificii drăguțe în care copilul se întâlnește pe parcurs chiar cu Ion Creangă, mai face trimitere către alte personaje. Așadar un mic construct, dar nu ieșit din universul construit de autor. Vorbind de autori, îi avem pe Creangă, pe Rudyard Kipling și un autor contemporan, în persoana domnului Adam Boboc.

Emanuel Petran: Adam Boboc este un creator de spectacole. El și-a închipuit o acțiune, ca acest spectacol să ducă înspre zona educativă, copiii sunt învățați să facă anumite lucruri.

Reporter Făclia: Proiectul Asociației Rocade vine nu doar în sprijinul formării copiilor, ci și în sprijinul tinerilor artiști, pe care îi promovați. Cine sunt actorii care vor susține spectacolele din cadrul proiectului?

Remus Octavian Câmpean: Acesta e conceptul. Exact aceasta este rocada pe care ne-am propus să o facem. Artiștii tineri au nevoie de start în cariera lor, să facem rocada și să îi punem în întâlnire cu publicul care îi caută dar nu întotdeauna îi găsește, să provocăm această întâlnire.

Emanuel Petran: Acesta este un episod pilot. Nu am făcut o selecție după valoarea mesajului transmis de fiecare spectacol în parte. Am încercat să oferim o zonă eterogenă în care fiecare să aleagă ce îi place. Există azi ceea ce se numește artă cu tendință, mie mi se pare o falsă problemă. Dacă îl îndoctrinezi pe om cu un anumit tip de gândire, acel om nu mai poate să aleagă.

Reporter Făclia: Cu ce emoții și așteptări porniți la drum, în așteptarea primului spectacol?

Emanuel Petran: Bineînțeles, cu emoții. Ne gândim la lucrul acesta de câteva luni. Totul pornește de la un gând când nu poți dormi noaptea, pe urmă cum îl pui în practică, să vorbești cu oamenii care te pot ajuta să faci asta, apoi lucrurile încep să ia pas cu pas ființă, faci afișe, spot-uri, contracte. Fiind noi doi (alături de Remus Octavian Câmpean-n.red.), e o aventură întreagă pentru că în spate e multă muncă. E ceva absolut fascinant cum, de la un gând, totul se transformă în ceva viu, într-o emoție la care sute de copii se simt bine, cu fiecare spectacol.

Remus Octavian Câmpean: Unul din motivele principale pentru care colaborăm este faptul că domnul Emanuel Petran este din branșă, este actor, regizor, a fost ani de zile directorul Teatrului de Păpuși ”Puck”, din acest motiv este și directorul artistic al proiectului. Eu vin dintr-o altă zonă artistică, sunt scriitor, dramaturg. Pentru mine, pot să spun că acesta este primul proiect de anvergură care are toate ingredientele, și de creație, și de organizare. Recunosc, am emoții și am speranța că vor ieși lucrurile bine.

Reporter Făclia: Dacă vor fi mai mulți copii doritori să vină, după spectacolul de sâmbăta aceasta, aveți un plan de rezervă, să spunem așa?

Emanuel Petran: Ne-am gândit ca, dacă va fi abundență mare de public, să mai organizăm încă o reprezentație, în aceeași zi, imediat după primul spectacol. În condiții bune, în sala „Teofania” a Bisericii „Schimbarea la Față” încap 100 de copii.

Sursă foto: Remus Octavian Câmpean

Emanuel Petran-Nicu Cherciu

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut