O nouă subunitate de pompieri a devenit operațională în județul Cluj

Un nou punct de intervenție ISU a fost inaugurat la Jucu, la eveniment luând parte prim-adjunctul Inspectorului General al IGSU, colonel doctor inginer Constantin Florea, subprefectul județului Cluj, Florentin Burz, primarul Comunei Jucu, Valentin-Dorel Pojar, alături de colonel Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef al ISU Cluj.

Unitatea a putut deveni operațională cu sprijinul consiliului local și va deservi comunele Jucu, Apahida, Bonțida și Dăbâca.

Demersul de înființare a unei astfel de subunități de pompieri la Jucu a venit pentru a aduce mai aproape echipajele de populație deoarece în zonă incidența de evenimente rutiere și de altă natură ce sunt încadrate la situații de urgență este foarte mare. Reprezentanții ISU spun că în ultimii cinci ani în zona de responsabilitate a noii subunități de pompieri au fost aproape 2.800 de astfel de cazuri.

„Ziua de sâmbătă, 27 aprilie 2024, va rămâne un moment de referință în istoria Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. Cu alte cuvinte, a fost operaționalizat Punctul de Lucru Jucu, parte integrantă a Detașamentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca.

Ceremonia de inaugurare a subunității s-a desfășurat la sediul situat pe strada Crizantemelor numărul 1, din localitatea Jucu de Sus, comuna Jucu. La eveniment au luat parte Prim-adjunctul Inspectorului General al IGSU, colonel doctor inginer Constantin Florea, subprefectul județului Cluj, Florentin Burz, primarul Comunei Jucu, Valentin-Dorel Pojar, alături de colonel Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef al ISU Cluj.

Începând de astăzi, salvatorii clujeni vor putea gestiona cu o mai mare ușurință intervențiile în cazul producerii situațiilor de urgență. Statistica ne arată faptul că, numai în ultimii 5 ani, pompierii clujeni au intervenit pentru populația din raionul de intervenție alocat acestui Punct de Lucru în nu mai puțin de 2.770 de cazuri. Totodată, echipajul SMURD, din cadrul Punctului de Lucru operaționalizat astăzi, va fi mai aproape de cei peste 30.000 de locuitori ai comunelor Jucu, Apahida, Bonțida sau Dăbâca, venind în sprijinul echipajelor Serviciului de Ambulanță Județean Cluj”, a transmis ISU Cluj.

Clădirea a fost construită cu sprijinul autorităților locale și are o suprafață de 334 de metri pătrați. Drept urmare, sunt disponibile două garaje moderne, unul pentru ambulanța SMURD și celălalt, de aproximativ 111 metri pătrați, pentru autospecialele de stingere a incendiilor și descarcerare. De asemenea, subunitatea este dotată cu săli pentru dezinfecție, sterilizare, respectiv depozite. Personalul beneficiază de grupuri sanitare, vestiare, dormitoare și birouri noi.

„Este un Punct de Lucru modern, felicitări pentru această realizare! Mă aflu la a doua întâlnire din acest an cu pompierii clujeni. Sunt convins că au făcut până acum multe lucruri bune, salvând vieți. Vă doresc să aveți parte de cât mai puține situații de urgență. Totuși, sunt convins că orice solicitare o veți gestiona cu mult profesionalism. Să nu uităm deviza noastră de bază: Plecăm toți, ne întoarcem toți!”, a declarat colonel doctor inginer Constantin Florea, prim-adjunct al Inspectorului General al IGSU.

La rândul său colonelul Gabriel Drînda, împuternicit Inspector Șef al ISU Cluj a afirmat că de acum multe dintre solicitări vor fi gestionate mai ușor. „Vom putea interveni atât cu echipaje de stingere a incendiilor și descarcerare, precum și cu o ambulanță SMURD tip B2. Vă asigur de profesionalismul, empatia și disponibilitatea permanentă a colegilor mei, care vor fi pregătiți să facă față oricărei solicitări”, a spus ofițerul.

 

„Atunci când situația o va impune, vom avea pe cine ne baza, intervențiile structurilor ISU vor fi mult mai operative și siguranță noastră va fi mai crescută. Le dorim cât mai puține intervenții, dar când va fi nevoie, le dorim să fie cu succes”, a spus primarul comunei Jucu, Dorel Pojar.

La nivel național, în prima etapă, prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD), s-a propus înființarea a 50 de subunități noi. Numai că, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, din cauza unor dificultăți legate de finanțare, cele 50 de subunități identificate se vor înființa eșalonat astfel ea, la momentul actual pentru 15 dintre acestea există posibilități de finanțare.

La nivelul județului Cluj au fost identificate zone vulnerabile și, urmare a efectuării unor analize operative, au fost stabilite următoarele localități pentru înființarea a încă trei subunități de pompieri: Beliș, Panticeu și Țaga.

Subunitatea din Beliș va deservi zona de nord-vest a Munților Apuseni.

Momentan, intervențiile din această zonă sunt asigurate de detașamentele din Huedin și Gilău, aflate la distanțe mari. Spre exemplu, de la Huedin și până la Poiana Horea sunt peste 50 de kilometri iar până la Doda Pili și Ic Ponor peste 60 de kilometri.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut