Noi descoperiri arheologice în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca

O veche fântână a fost descoperită de arheologii clujeni pe şantierul străzii Gaál Gábor din centrul municipiului Cluj-Napoca. Specialiștii nu au putut stabili perioada în care a fost construită fânâna, însă din cercetări reiese că ar fi fost umplută înspre finalul secolului al XIX-lea.

„Din șantierul arheologic al MNIT de pe actuala stradă Gaál Gábor, aflăm mai multe despre topografia din trecut a orașului. Mai demult, strada se numea Főiskola Utcza (strada Colegiului), pentru că, undeva, pe această stradă, era un colegiu iezuit. Strada se intersecta, ca azi, cu fosta uliță a Lupilor, actuala stradă Mihail Kogălniceanu. Săpăturile arheologice au arătat faptul că strada nu era perpendiculară pe Ulița Lupilor(strada Mihail Kogălniceanu-n.n), cum e în prezent, ci avea o direcție care dădea exact spre colțul Bisericii Reformate. Fântâna descoperită era, de fapt, în interiorul curții parohiale, nu în mijlocul drumului, cum apare azi. Primele rezultate ale cercetărilor (încă nefinalizate) indică umplerea sa cândva înspre finalul secolului al XIX-lea, urmând să se stabilească exact perioada sa de construcție. Dimensiunile ei sunt deloc neglijabile, dar nu este neapărat ceva fenomenal sau unic. Practic, tot centrul Clujului fusese înțesat de asemenea structuri, dar este important pentru noi să aflăm cum anume era atunci organizat orașul. Harta cadastrală a Clujului din 1917, pe care este redat zidul identificat de către echipa de arheologi (este vorba despre urmele unui gard databil, cel mai probabil, în secolul al XIX-lea, care delimita lotul vechii case parohiale a Bisericii Reformate de pe Kogălniceanu), confirmă descoperirile colegilor noștri. Deci, fosta stradă a Colegiului avea un traseu diferit de cea actuală până în primele decenii ale secolului XX, și anume, ea se dezvolta la vest/la stânga de acest zid”, arată Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Potrivit arheologilor, fostă casă parohială e cea mai veche clădire de pe strada Mihail Kogălniceanu, având mai multe faze de construcție, cea mai veche datând din secolul al XVII-lea.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut