În lumea muzicii clasice | Concert de orgă şi violoncel la Gherla

În municipiul Gherla mai rar am avut ocazia să asistăm la un concert de orgă aşa de reuşit şi plin de frumuseţe muzicală cum a fost cel din weekend-ul trecut. Concertul a avut loc în Biserica Romano-Catolică (Franciscană) „Sf. Petru de Alcantara” realizată în stil baroc şi ridicată între anii 1748-1857, unul din cele mai frumoase lăcaşuri de cult din oraşul de pe Someş, renumit centru al culturii şi spiritualității transilvane. Orga bisericii, marca Angster József – unul din cele mai renumite ateliere de construcție orgă din Estul Europei – a fost complet reabilitată în cadrul lucrărilor ample de reînnoire a întregii clădiri acum trei ani.

Pe acest instrument modernizat a  fost uşor să-şi susţină concertul de vară dirijorul şi conducătorul corurilor romano-catolice şi armeneşti din Gherla, Molnár Árpád, care în anii trecuţi a mai susţinut astfel de programe muzicale şi în impozanta Catedrală Armenească „Sfânta Treime”. De această dată, artistul clujean a mai avut un colaborator talentat: Demeter Anna din Budapesta, în vârstă de doar 15 ani, care a încântat publicul meloman la violoncel. Ambii instrumentiști au oferit un adevărat regal muzical, piesele interpretate cu multă măiestrie artistică fiind răsplătite cu multă căldură şi simpatie de numărul mare de gherleni, care au luat loc în băncile bisericii de pe strada Bobîlna.

Municipiul Gherla nu are filarmonică, nici şcoală de muzică, tocmai de aceea concertul din weekend-ul trecut a însemnat pentru localnici un eveniment de excepţie, nu întâmplator orga fiind denumită regina instrumentelor. Neapărat trebuie să menţionăm repertoriul serii muzicale: Akira Miyagawa –Jackey, Camille Saint-Saens – Lebăda, Franz Schubert – Ave Maria, Lisznyai Szabó Gábor –Toamna, Reinhold Gliere – 12 Album Leaves,  no 1, Johann Sebastian Bach  – Ait in G şi Tomaso Albinoni – Adagio in g. Toate aceste piese au redat frumuseţea muzicii de orgă izvorâte din imaginaţia mai multor compozitori, din care doar unul –Akira Miyagawa – este  contemporanul nostru. Am remarcat interpretarea remarcabilă a ambilor solişti instrumentişti, cei doi invitaţi dovedind multă pricepere şi dăruire pentru tot ce fac în domeniul muzicii. A fost o seară memorabilă, de care mereu duc dorul iubitorii muzicii clasice din localitate, care în această vară vor mai avea ocazia să asiste la astfel de manifestări artistice cu ocazia celei de a II-a ediţii a Festivalului Armenopolis, ce va avea loc în a doua jumătate a lunii august.

Concertul de la sfârșitul săptămânii trecute ne-a dovedit încă o dată că gherlenii sunt mari amatori ai muzicii de orgă, completate de recitalul de mare succes al tinerei Demeter Anna, cu rădăcini familiale în Gherla (tatăl ei s-a născut în vechiul Armenopolis).

Szekely Csaba

Foto: Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut