MS: Asistența religioasă și vizita familiei, permise pentru pacienții COVID-19 în stare gravă

Ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienților infectați SARS-CoV-2 și accesul clericilor și aparținătorilor în spitale a fost semnat vineri de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și publicat în Monitorul Oficial nr. 0372 din 9 aprilie 2021.

Conform noilor reglementări, familia/ reprezentantul legal va pune la dispoziție îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/ incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleași condiții de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, „cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege”.

„Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant. (…) Vizita poate avea loc în următoarele condiții: un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată; timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute; clericul poartă echipament complet individual de protecție, asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul; clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun; se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant; nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/ închisă sau scânteie” – prevede ordinul MS.

Documentul mai prevede că, pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 și care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/ reprezentantului legal, cu acordul medicului curant. Vizita poate avea loc în următoarele condiții: „o singură persoană poate intra la pacient, o singură dată; timpul alocat vizitei este de maximum 15 minute; vizitatorul poartă echipament complet individual de protecție, asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul; vizitatorul respectă toate măsurile sanitare care se impun; nu este permisă introducerea nici unui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19”.

În caz de deces, familia/ reprezentantul legal care parcurge procedura de identificare a decedatului va purta obligatoriu echipament individual de protecție de unică folosință, care va fi asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Familia/ reprezentantul legal poate vedea decedatul „cu respectarea următoarelor condiții: cel mult două persoane din cadrul familiei/ reprezentantului legal pot vedea decedatul; vor îmbrăca obligatoriu echipamentul individual de protecție; nu se recomandă contactul direct piele pe piele (atingere, sărut etc.); vor respecta strict protocolul de igienă a mâinilor la intrarea și la ieșirea în spațiul mortuar”. Reprezentantul legal al decedatului are dreptul să facă fotografii în momentul în care parcurge procedura de identificare. Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.

În ce privește personalul implicat în manipularea decedatului, ordinul MS prevede că acesta „pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste decedat, îl îmbracă cu hainele puse la dispoziție de către familie și îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a decedatului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, sicriul se igienizează, urmând a se închide și sigila capacul”. Familia/ reprezentantul legal va pune la dispoziție îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul. Din acest moment și până la înhumare/ incinerare sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Persoanele decedate, contaminate ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2, confirmată prin teste specifice de laborator și care au fost autopsiate „nu se îmbălsămează, ci doar se igienizează la suprafață cu produs biocid de tip TP2”. Acești decedați „se igienizează și se îmbracă înainte de a fi introduși în sac”.

Potrivit noilor reglementări, înhumarea decedatului confirmat cu infecție cu SARS-CoV-2 se va face „în aceleași condiții de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spațiul se va aerisi și se va dezinfecta”.

***

Săptămâna trecută, joi, 8 aprilie, Voiculescu a avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor, discuțiile fiind despre modificarea ordinului de ministru care reglementează accesul acestora la pacienții cu COVID-19 care sunt internați în spital și despre organizarea înmormântărilor.

„Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâine va fi semnat. Va conține toate modificările care au fost solicitate de către reprezentanții cultelor” – declara Voiculescu, după întâlnirea cu aceștia.

La conferința de presă de după întâlnire, ministrul spunea că „nu există nici o prevedere” în vreun ordin de ministru care să prevadă că oamenii care au decedat în urma infecției cu noul coronavirus să nu fie îmbrăcați, pentru ca, un pic mai târziu, să-și ceară scuze, într-o postare pe Facebook, pentru faptul că, în timpul declarațiilor de presă referitoare la ordinul privind înmormântările, ar fi „preluat o informație greșită”.

„Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 «se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac». Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta, ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris ministrul.

Agenția de știri basilica.ro a publicat vineri mai multe adrese ale Patriarhiei către autorități privind asistența religioasă și înmormântarea în cazurile de Covid, respectiv sărbătorirea Învierii. Astfel, într-o adresă din 21 ianuarie a.c. către secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, Patriarhul Daniel afirma că la Patriarhia Română s-au primit mai multe sesizări referitoare la maniera în care firmele de servicii funerare autorizate să gestioneze decedații de Covid 19 „nu țin cont de voința familiei și de rânduielile specifice slujbei înmormântării, decedații fiind așezați fără îmbrăcăminte în sicriu, iar slujba înmormântării se face doar la marginea gropii, încălcând astfel libertatea de religie a familiei defunctului și demnitatea umană a decedatului”.

În aceeași adresă, Patriarhul amintea că protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus este prevăzut în ordinul ministrului Sănătății nr. 570/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 13 martie 2020, ordin în care, în ce privește pregătirea celui decedat pentru a fi încredințat familiei, la articolul 7 se fac următoarele precizări: „(…) Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol) (…), iar în cazul persoanelor decedate de Covid care au fost autopsiate (…) se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac (…)”.

„Urmare demersului Patriarhiei Române, Secretariatul de Stat pentru Culte a organizat consultări cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Sănătății, precum și cu toate cultele recunoscute și a informat Patriarhia Română că, prin adresa nr. C-451/8 martie 2021, a transmis Ministerului Sănătății – Direcția generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică propunerile concrete agreate de culte pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 570/2020” – scrie basilica.ro.

Cred că este limpede că scuza ministrului Sănătății, cum că „nu știa” cum se îngroapă cei care am murit ca urmare a infecției cu COVID-19, nu are nici o… scuză!

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut