Modernizarea circulației rutiere în municipiul Gherla

În ultimii ani și pe raza municipiului Gherla a crescut simțitor circulația rutieră, pe lângă numărul mare de autoturisme din localitate orașul fiind tranzitat zilnic de mii de mașini.

În ciuda faptului că a fost dat în folosință drumul de centură dintre Băile Băița și Bunești, localitatea de pe Someș se confruntă cu probleme privind intensitatea circulației de mașini. Primăria încearcă să rezolve problema prin adoptarea unor măsuri eficiente de contracarare a afluenței mari de mașini din zona centrală (dar și la periferie), dar este tot mai greu să faci față situației actuale. Totuși, în ultima perioadă s-au mai realizat investiții în acest domeniu care dă tot mai multe bătăi de cap edililor gherleni.

Astfel, la intersecția străzilor Clujului și Hășdății, în apropierea supermagazinului Lidl a fost amenajat un sens giratoriu, care reglementează circulația în zona respectivă. Lângă Liceul Teoretic „Petru Maior”, la bifurcația spre Cămărașu a fost montat un semafor care, la  fel, mai reduce din viteza mijloacelor de transport care trec pe acolo (în ultimii ani în punctul respectiv au avut loc mai multe accidente,  mai ales tamponări, sau cu pietoni și bicicliști). La  trecerea de calea ferată de pe strada Liviu Rebreanu, la ieșirea spre Fizeșu Gherlii a fost reparat și ridicat carosabilul, astfel de lucrări la trecerile de calea ferată de pe raza orașului fiind planificate și pe acest an.

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Gherla a fost aprobat un proiect de hotărâre referitor la reglementarea circulației rutiere pe străzile orașului. După cele discutate la ședința respectivă, în plin centrul municipiului, la intersecția străzilor Avram Iancu, Armenească și Dragoș Vodă se va înființa un sens giratoriu, la fel și pe strada Parcului. Nu au fost uitate  nici cartierele de locuințe ale orașului. Sens giratoriu va fi amenajat și pe strada Frasinului, dar administrația locală mai are în vedere și alte zone  aglomerate.

Sunt inițiative gospodărești menite să reglementeze circulația rutieră pe raza municipiului Gherla, unde în ultima perioadă s-au extins și locurile de parcare, mai ales în jurul unităților de învățământ. În împrejurimile Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”, pe strada Gelu, pe malul canalului Someș au fost amenajate peste o sută de locuri pentru autoturisme.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut