Ministrul Mediului, la Cluj: „Trebuie să avem un plan pe termen lung și mediu, în privința problemei urșilor”

Ministrul Mediului, Apelor ;i Pădurilor,Tanczos Barna, a vorbit, vineri, la Cluj-Napoca, despre problema urșilor semnalați în zone locuite.

El a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că ordonanța privind intervenția în cazul acestora este doar o picătură în mare, pentru rezolvarea problemei și că ar trebui conceput un plan pe termen mediu și lung. El a mai subliniat că este dificil să se elaboreze un ghid de bune practici în ce privește comportamentul oamenilor atunci când se întâlnesc cu un urs.

„Pentru a rezolva pe termen lung problema speciei urs în România, Ordonanţa este doar o picătură în mare. Trebuie să avem un plan de management pe termen mediu şi lung, trebuie să avem măsuri prin care populaţia este atent monitorizată, periodic evaluată, astfel încât specialiştii să aibă la dispoziţie date ştiinţifice pentru a trage concluzii cu privire la evoluţia acestei specii. Măsurile trebuie să fie centrate pe zone. Trebuie măsuri specifice, adecvate zonei respective, prin care se face managementul populaţiei. Trebuie să ajungem în situaţia normală în care populaţia de urs este ţinută în habitatul natural”, a spus Tanczos Barna.
El a mai subliniat că ursul este un animal sălbatic ce reacționează instinctiv, și nu există „o rețetă magică” pentru a evita și preveni un astfel de atac.

Ministrul Mediului a mai atras atenția că pentru a evita atacurile urşilor, printre altele, va fi interzisă hrănirea lor de către oameni în localităţi, în zonele turistice.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut