Ministerul Muncii: Nu există intenția de a elimina pensionarea anticipată

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a anunțat luni seara că nu există nici o intenție de a elimina pensionarea anticipată și nici de a majora stagiul minim de cotizare la 35 de ani. Precizările vin în urma unor informații vehiculate în spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a crește stagiul minim de cotizare și de a elimina pensionarea anticipată, informează AGERPRES.

„MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru”, precizează instituția într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia „Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, MMPS precizează că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și „nu există nici o discuție care să vizeze majorarea acestuia”.

„Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asigurații au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asigurații au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”, transmit reprezentanții Ministerului Muncii.

În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, reprezentanții ministerului susțin că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoare formulă de calcul a pensiilor. „În același timp, MMPS nu a inițiat nici o discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”, au mai spus aceștia.

Potrivit sursei citate, îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut