Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a 50 de noi stații de încărcare electrică la Cluj-Napoca

Ministerul Dezvoltării finanțează noi investiții, în Cluj-Napoca, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul în valoare totală de 7,3 milioane de lei a fost depus în cadrul celei de-a doua runde de atragere de fonduri pe componenta C10 – Fondul Local.
Astfel, pe această componentă a fost aprobat la Cluj-Napoca proiectul de extindere a rețelei de stații publice de încărcare electrică din municipiu.

Potrivit proiectului, în cadrul Planului de Mobilitate Urbană aprobat la nivelul municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2021 – 2030, secțiunea electromobilitatea este prevăzută „necesitatea asigurării unui suport din partea autorităților locale pentru extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice, în special în zonele cu densitate ridicată a populației”.
Investiția vizează 50 de noi stații de încărcare pentru autovehicule electrice: Parc La Terenuri (3 stații), Piața Mihai Viteazu (3 stații), Piața Grigorescu (4 stații), strada Horea (3 stații), Baza Sportivă Gheorgheni (3 stații), Piața Flora, Piața Hermes, zona Piața Zorilor, Calea Florești, Piața Gării, Piața Agroalimentară IRA, Parking Primăverii 8 (11 stații), Parking Primăverii 20, Parking Mogoșoaia 9, Parking Hasdeu (4 stații), Bulevardul Eroilor (2 stații), Aleea Detunata intersecție cu strada Unirii, strada Republicii (2 stații).
Investiția constă în achiziționarea și montarea de stații de încărcare de 22kw – 28 de bucăți și stații de încărcare de 50 kw  – 22 de bucăți.

„UE urmărește să reducă cu 90% până în 2050 emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturi. Un element esențial al efortului de reducere a emisiilor provenite din transportul rutier este tranziția către combustibili alternativi, cu emisii mai reduse de carbon. Dintre acești combustibili, energia eletrică constituie sursa cel mai frecvent utilizată, în special pentru autoturisme. Obiectivul final al politicii este de a face încărcarea autovehiculelor electrice la fel de ușoară ca alimentarea rezervorului unui autovehicul tradițional”, arată municipalitatea.
Tota în județul Cluj, Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea unui proiect de înființare de stații de încărcare în comuna Ciurila. Investiția se ridică la 292.900,65 de lei.
C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut