Marșul Iancului – Manifestare omagială la 197 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o manifestare de omagiere a Eroului Național Avram Iancu printr-un „marș” al delegațiilor filialelor din țară, spre localitatea și casa natală a eroului. Peste 200 de delegați, din 29 de filiale ale Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România au urcat în Țara Moților pentru a-și omagia eroul. Cu steaguri tricolore la mașini, cu cocarde tricolore în piepturi și cu cântece patriotice în glas delegații celor 29 de filiale participante au poposit în curtea casei memoriale pentru a depune buchete și coroane de flori la statuia lui Avram Iancu, Craiul Munților.

Au sosit delegații și din Bucuresti și Timișoara, Oradea și Beiuș, Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii, Târgu-Mureș și Vâlcele, jud. Covasna, Alba Iulia si Mărișel, ele alăturându-se numeroaselor filiale din Țara Moților, cele de pe Valea Arieșului, din Baia de Arieș, Câmpeni, Abrud și Zlatna.

La orele 10, în curtea Casei Memoriale „Avram Iancu” se strânseseră peste 200 de de delegate ai Societății „Avram Iancu ” alături de oficialitățile județului și ai primăriilor din zonă. Ca în fiecare an, președintele Consiliului Județean Alba, Ioan Dumitrel, a onorat invitația organizatorilor și împreună cu senatori, deputați și consilieri judeteni de Alba a participat la depunerea de coroane și jerbe de flori, contribuind prin alocuțiuni la evocarea personalității eroului național și urmărind momentul artistic susținut de Grupul vocal „Crăisori moțesti” din Albac, corul „Voievozii munților” din Vâlcele, jud. Covasna și ansamblul „Rapsodia Someșană” din Cluj-Napoca. Nu au lipsit nici de această dată grupul de tulnicărese din Vidra de Sus, cele care prin sunete de tulnice au anunțat deschiderea manifestării omagiale.

În cuvântul său, Ioan Dumitrel, președintele Consiliului Judetean Alba, a salutat inițiativa organizării manifestării „Marșul Iancului” și și-a afirmat spijinul pentru proiectele cultural- patriotice ale Societății „Avram Iancu” din România.

Tiberiu Groza, președintele societății, a prezentat marile proiecte culturale cu care Societatea „Avram Iancu” dorește să marcheze anul viitor împlinirea a 150 de ani de la moartea eroului și, în 2024, aniversarea bicentenarului nașterii lui Avram Iancu. Totodată a făcut apel la conducerile județene din Alba si Cluj pentru modernizarea drumului de pe Valea Arieșului până la marele jubileu din 2024.

Evocarea vieții și a faptelor lui Avram Iancu a fost făcută de istoricul militar Vasile Tutula, secretar general al societății și de către presedinții filialelor București și Timișoara, Jurcă Nicolae și Ioan Ciama. În alocuțiunile lor, vorbitorii au evidențiat faptul că omagiindu-l pe Avram Iancu îi omagiem și pe prefecții și viceprefecții săi, tribunii Axente Sever, Ioan Buteanu, Petre Dobra, Constantin Roman Vivu, Nicolae Corcheș, Clemente Aiudeanul, Mihail Andreica. Nu au fost uitate Pelaghia Roșu cu moațele de la Mărișel, și cei 50.000 de luptători care au compus oastea țărănească a lui Avram Iancu.

Manifestările omagiale de la casa memorială a eroului s-au încheiat cu intonarea de către toți participanții a imnului Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”.

După încheierea manifestărilor de la casa memorială, delegații filialelor Societății au plecat spre Câmpeni unde au continuat „Marșul Iancului” pe străzile orașului, spre monumentul lui Avram Iancu, unde au depus alte coroane de flori si au urmărit un moment poetic susținut de poetul Sandu Catinean.

După masă, s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Național al Societății „Avram Iancu” din Romania, unde s-a lansat numărul 70 al revistei „Iancule Mare” și s-au primit în cadrul Societății noi membri.

„Marșul Iancului” a devenit o tradiție pentru Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, la fel ca și manifestările de la Dupăpiatră, jud. Hunedoara, serbările populare de la Crucea Iancului, jud. Cluj, cele de pe Muntele Găina sau cele de la Țebea.

Dr. Vasile Tutula

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut