Lucrări edilitar-gospodărești în comuna Sânmărtin

De mulți ani nu a fost așa iarnă în comuna Sânmărtin, cum este acum. Unii gospodari au și scos săniile trase de cai, lucru ce nu a fost făcut de foarte mult timp.

După cum declară primarul Ioan Fărtan, zăpada căzută în ultima perioadă i-a pus la încercare, norocul este că, pe lângă utilajele firmei de deszăpezire cu care a încheiat contract, Primăria mai dispune de un tractor dotat cu lamă. Cu aceste mașini au fost curățate drumurile comunale, dar și străzile celor 8 sate componente. Dacă pe vremuri în lunile de iarnă drumurile de pe Câmpie nu au fost curățate de zăpadă, în prezent se poate circula în condiții bune, și asta datorită parcului de utilaje de care dispun administrațiile locale.

La Sânmărtin primarul se gândește și la topirea zăpezii și creșterea nivelului apei în pâraiele din zonă. Printre prioritățile gospodarilor se află și amenajarea de noi șanțuri de scurgere a apei și betonarea acestora, așa cum s-a făcut acum doi ani în satul Sâmboieni, lucrări continuate și în localitatea Cutca. Ultimul sat se află pe vârful unui deal înalt, de unde în caz de ploaie torențială sau topirea bruscă a zăpezii apele curg în vale, așa că se impun  măsuri de decolmatare.

Accent mare se pune și pe repararea podurilor și podețelor. La Diviciorii Mici, Sânmărtin, Sâmboieni și Cutca au fost amenajate poduri noi, iar în acest an urmează modernizarea podului din centrul satului. Sunt investiții importante, îndeosebi pentru îmbunătățirea circulației rutiere, dar și pentru regularizarea văilor. Nu au fost uitate nici șanțurile de pe marginea drumurilor de țară, curățate și reamenajate cu contribuția cetățenilor. La Sânmărtin este tradiție ca în toate lucrările edilitar-gospodărești să fie implicați și locuitorii celor 8 sate, care nu pot fi indiferenți față de aspectul localităților în care trăiesc.

Mai este ceva timp până la primăvară, dar agricultorii din comuna Sânmărtin se pregătesc deja pentru lucrările de sezon. În pomicultură se realizează tăierile la pomii fructiferi, iar deținătorii de animale transportă îngrășăminte naturale pe suprafețele pe care în luna mai va fi semănat porumb. Toată lumea știe că locuitorii așezării de pe Câmpie sunt oameni harnici, buni cunoscători ai muncilor agricole, iar în condițiile actuale ale iernii ei dau dovadă de responsabilitate și consecvență în toate acțiunile întreprinse în folosul comunității.

SZEKELY Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut