Locuințe sociale la Gherla

În ultima perioadă în municipiul Gherla se vorbește tot mai mult de locuințe sociale. La toate ședințele Consiliului Local, dar și în cadrul audiențelor săptămânale ale primarului Ovidiu Drăgan gherlenii ridică problema acestor locuințe. Chiar dacă Gherla este un oraș mai mic, cetățenii solicită spații de locuit cât mai confortabile.

Pe strada Fizeșului, de la marginea orașului, se află în fază de finalizare un nou bloc ANL cu nu mai puțin de 70 de apartamente, dar acestea sunt repartizate tinerilor cu vârsta sub 35 de ani. Spre surprinderea edililor, la Primărie sunt multe cereri ale unor locuitori ai municipiului care au trecut de mult de această vârstă. Pentru ei administrația locală dorește să construiască locuințe sociale, dar problema este lipsa terenurilor. Efectiv, pe teritoriul urbei nu există terenuri libere pentru aceste investiții. Pe dealul ce înconjoară orașul există pășuni naturale libere, dar acolo nu se pot efectua investiții. În rest, nici un metru pătrat de pământ adecvat construcțiilor.

Pe strada Pescarilor Primăria a dorit să ridice un bloc de locuințe pentru familiile de romi care locuiesc în condiții nu chiar bune, dar s-a izbit de nemulțumirile vecinilor din zonă. Deocamdată, planul edililor a rămas în suspans, însă ei doresc să caute alte soluții.

Curios, imediat după evenimentele din decembrie 1989, multe familii din Gherla s-au mutat în alte țări (Ungaria, de exemplu), dar se pare că aceste plecări masive spre alte zări nu au rezolvat problema locuințelor. Adevărul este că nici blocuri noi nu s-au mai construit, sau dacă pe strada Hășdății s-au mai ridicat câteva, prețurile apartamentelor au fost piperate, oricum peste buzunarul eventualilor cumpărători. Un fenomen caracteristic și altor orașe din județul Cluj.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut