Lemne sau cărbuni? Specialiștii ne explică diferențele dintre cele 2 grătare de grădină

Nimic nu merge mai bine cu nopțile calde de vară decât un grătar alături de familie sau prietenii dragi. Este ușor să găsești tipul potrivit de gratar gradina pentru stilul tău de gătit. Dar când vine vorba de aprinderea grătarului, persistă o dezbatere: gătitul cu cărbune vs. gătitul cu lemne! Deși ambele conferă acea râvnită aromă de fum, cu toate acestea, ele variază în ceea ce privește utilizarea, versatilitatea și costurile.

În acest sens, meșterii sibieni de la PEFOC ne oferă o privire de ansamblu asupra argumentelor pro și contra pentru a vă ajuta să alegeți cea mai bună opțiune pentru următorul grătar din curtea casei tale sau la iarbă verde.

Grătarul pe cărbuni

Sacul de cărbune este nelipsit de la grătarele din curte. Atunci când alegeți tipul cărbunelui, veți avea două opțiuni principale: brichete, care sunt făcute cu substanțe chimice pentru a obține o formă mai îngrijită, pătrată, și cărbune bulgăre, pe care unii pasionați de grătar îl preferă pentru un gust natural și „mai curat”. În ambele situații, secretul stă în modul corect de a aprinde rapid cărbunii.

Avantaje:

În primul rând, cărbunii sunt mai ușor de controlat. Puteți controla punctele de căldură directă și indirectă, ceea ce este util pentru bucăți mari de carne ce trebuie gătite pentru mai mult timp. De asemenea, ajută la menținerea texturii fragede și suculente, mai degrabă decât carbonizate.

Cost redus. Puteți cumpăra practic aproape de oriunde un sac de cărbuni suficient de mare pentru un grătar de familie, cu prețuri începând de la 25 de lei și variază în funcție de calitatea cărbunilor. Este ușor de găsit în benzinării, magazine alimentare sau chiar și online, direct de pe site-ul www.pefoc.ro!

Dezavantaje:

Mizerie suplimentară. Spre deosebire de modelele “curate” de gratare pe gaz, atât la cele cu lemn, cât și la cele pe cărbuni, va trebui să curățați grăsimea, resturile arse și cenușa depuse pe grătar. În plus, manipularea cărbunelui poate fi, de asemenea, un efort dezordonat și poate păta permanent hainele.

Grătarul pe lemne

Gătitul pe grătarul cu lemne te introduce într-o lume cu totul nouă de arome, una pe care o poți personaliza în funcție de tipul de lemn pe care îl alegeți. Cu toate acestea, va trebui să te limitezi la tipuri de carne ce se pretează stilului de gătire slow-cooking – lent și infuzat cu arome de fum, precum puiul, vita sau porcul.

Avantaje:

Aroma deosebită. Lemnele pentru grătar oferă diferite personalități gustative pentru fiecare tip de carne in parte. De exemplu, lemnul de hickory conferă o aromă blândă, de fum, care nu este prea copleșitoare. Mesquite are un miros dulce și poate fi folosit pentru orice tip de carne. Nucile pecan sunt cele mai bune pentru gătirea scăzută și lentă, în special piepturile și alte bucăți mari de carne de vită.

Lemnul de măr are o dulceață subtilă, cea mai bună pentru carnea bogată în grăsimi, cum ar fi carnea de porc, iar stejarul este o opțiune populară care produce fum mai dens și puternic, fiind și cel mai potrivit pentru carnea de vită.

Fără aditivi. Spre deosebire de unele tipuri de cărbuni și mai ales bricheți, care pot conține aditivi artificiali, lemnul nu conține substanțe chimice. Acest lucru face ca mâncarea să fie mai sigură de consumat iar aroma va fi bogată fără să fie afectată de gustul sintetic.

Dezvantaje:

Greu de stăpânit. Uneori nivelul de fum va fi greu de controlat, ceea ce poate copleși carnea cu prea multă aromă de lemn afumat. De asemenea, lemnul poate arde mai repede decât cărbunele, așa că va trebui să reumpleți grătarul mai des cu lemne noi.

Din fericire, nu trebuie să alegeți între aroma de afumat a lemnului și confortul cărbunelui. Cele două pot fi combinate cu puțină practică. Pentru cele mai bune rezultate, folosiți atât cărbune, cât și lemn. Iar dacă vrei calitate, PEFOC îți oferă o gamă întreagă de cărbuni weber premium, lemne și așchii pentru afumatul celor mai delicioase porții de carne pregătite vreodată pe grătar!

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut