La Secţia de Oncologie Medicală SCJU, 4200 pacienți consultați anual din întreaga țară

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a marcat Ziua de Luptă Împotriva Cancerului, mai precis pe data de 4 februarie 2024. Cu acest prilej, reprezentanții Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj au adus în atenție această problemă extrem de importantă de sănătate publică și au prezentat activitatea profesioniștilor din cadrul SCJU Cluj implicați în gestionarea numeroaselor cazuri oncologice. Secţia de Oncologie Medicală a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a fost înființată în anul 1983 cu scopul de a asigura servicii medicale preventive, curative, dar şi paliative pentru boala neoplazică.

Potrivit surselor citate, în prezent, Secţia de Oncologie Medicală funcționează în cadrul Clinicii de Radiologie, de pe strada Clinicilor 3-5, această locație oferind pacienților și personalului medical multiple avantaje. Șeful Secției de Oncologie Medicală este medicul primar dr. Dorina Larisa Ciule. „Dr. Dorina Larisa Ciule conduce un colectiv inimos de trei medici si șaisprezece asistente medicale, a căror preocupare zilnică este de a aduce o rază de speranță și normalitate în viața acestor pacienți”, precizează reprezentanții SCJU Cluj. Secția dispune de 25 de paturi de spitalizare continuă, zece paturi de spitalizare de zi, precum si serviciu de ambulator. Pe Secția de Oncologie Medicală din cadrul SCJU Cluj sunt consultați anual 4200 de pacienți veniți din întreaga țară. „Dinamismul acestui departament este probat de numărul mare de cazuri externate anual – aproximativ 1700, de 2200 de chimioterapii administrate anual în regim de spitalizare de zi, precum și de un număr de 4200 pacienți consultați anual în ambulator.”, afirmă aceleași surse.

Secția se ocupă nu numai de tratarea si urmarirea post terapeutică a pacientului oncologic, ci și în diagnosticarea, confirmarea histopatologică și stadializarea neoplaziilor depistate, cu implicarea colegilor din alte specialități medicale, inclusiv a radiologiei intervenționale.

Cancerul de sân la femei și cel pulmonar la bărbați, în continuă creștere

Conform surselor citate, incidența afecțiunilor oncologice este în continuă creștere, cele mai frecvente fiind neoplasmul de sân, colorectal și pulmonar la sexul feminin și cel pulmonar, prostatic și colorectal la sexul masculin. De asemenea, medicul Larisa Ciule consideră că este foarte importantă prevenția cancerului, dar și depistarea precoce, prin prezentarea periodică la controale și investigații imagistice, tratamentul adecvat, precum și urmărirea periodică a pacienților tratați.

Este important de menționat că, în anul 2023, în România s-au înregistrat aproape 100.000 cazuri noi de cancer și aproximativ 55.000 decese cauzate de această maladie, în timp ce în Europa au fost consemnate 2,7 milioane cazuri noi și 1,3 milioane de decese.

sursă foto: pagina de socializare SCJU

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut