Invitați de prestigiu, lucrări cu greutate

* vineri, 9 iunie * 19.00

Programul de concerte al lunii iunie continuă vineri, cu o seară muzicală în care protagonistă va fi solista Aida-Carmen Soanea (violă), acompaniată de orchestra clujeană, sub conducerea dirijorală a lui Henry Hao-An Cheng. Iubitorii muzicii clasice vor putea audia Béla Bartók – Concertul pentru violă, Sz. 120, BB 128 și Serghei Rahmaninov – Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27.

Aida-Carmen Soanea, o nouă prestație la Cluj

Aida-Carmen Soanea, violistă eclectică și carismatică, s-a născut la Iași și provine dintr-o familie de muzicieni de operă. În 2005 a câștigat Premiul l la Valentino Bucchi Competition în Roma – și în 2000 locul ll la Bashmet Viola Competition la Moscova. Anterior, la 17 ani, a câștigat Premiul l cu distincție la competiția națională Jugend Musiziert în Germania și a fost admisă la clasa Barbarei Westphal, la Lübeck Musikhochschule. De asemenea, este absolventă a Hanns Eisler Hochschule (Berlin) la clasa lui Kim Kashkashian și a Conservatorului Superior din Paris cu Gérard Caussé.

Ca solistă, Aida-Carmen Soanea a participat la festivaluri muzicale precum Internationale Osterfestspiele Luzern, Rheingau Musikfestival, Musikfestspiele Sanssouci, Musikfestival Mecklenburg Vorpommern și a făcut parte din diverse ansambluri, inclusiv Gustav Mahler Youth Orchestra, English Youth Orchestra, European Chamber Orchestra și Berliner Symphoniker. A evoluat alături de violistul Tabea Zimmermann, violonistul Renaud Capuçon, violonista Tanja Becker-Bender la debutul său în marea sală a Berlin Philharmonie și cu violonista Tasmin Little, interpretând Mozart’s Sinfonia Concertante în întreaga Anglie, precum și în diverse formule camerale, împreună cu pianiștii José Gallardo și Andrej Jussow, cu Natalia Gutman, Kolja Blacher și Reiner Kussmaul.

Între 2007 și 2015 Aida-Carmen Soanea a fost membru fondator al delian::quartett. Este, de asemenea, o prezență importantă a Ensemble Modern of Frankfurt.

În anul 2016, a început colaborarea cu pianistul Antonio Piricone și a pus bazele Vesna Ensemble împreună cu violonista Nathalia Prishepenko și violoncelistul Romain Garioud.

Aida revine pe scena clujeană de concert după evenimentul Panoramic Componistic Clujean 2022 din cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană.

Henry Hao-An Cheng, la a patra prezență pe scena Filarmonicii Transilvania

Câştigător al Premiului I la prima ediţie a Concursului de Dirijat al Uniunii Europene (2018), dirijorul americano-taiwanez Henry Cheng a fost numit, în 2017, dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Klangkraft din Duisburg (Germania). Şi-a făcut debutul cu această orchestră la Duisburger Akzente Festival, sub tema Nie wieder Krieg, într-un concert intitulat The World Dies Screaming, menit să conştientizeze oamenii cu privire la schimbările climatice.

Henry Cheng a deținut poziția de Visting Artist al Universităţii Cornell din Statele Unite, debutând la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică MAV din Budapesta, Orchestra Filarmonicii din Nisa, Cameristi della Scala, Orchestra Teatrului de Operetă din Budapesta, Orchestra de Cameră „Witold Lutosławski” din Łomża (Polonia), Filarmonica „Kodály”, Pori Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Pazardzhik (Bulgaria), Orchestra Simfonică din Ningbo şi Opera Naţională Moravo-Sileziană.

A dirijat, în premieră mondială, peste patruzeci de lucrări pentru care a colaborat cu artişti vizuali, coregrafi, dansatori şi cântăreţi. Din domeniul operei a dirijat producţii cu Candide, Liliacul, Dialogul Carmelitelor, Boema, Nunta lui Figaro, Don Giovanni şi Così fan tutte. Dirijorul se implică frecvent şi în diverse programe educative şi comunitare, cu Metropolitan Youth Symphony Orchestra, Bochumer Symphoniker şi Universitatea din Indiana. De asemenea, colaborează cu şcoli şi licee din Atlanta, oraşul său natal.

Henry Cheng a studiat pianul la Eastman School of Music din Rochester, New York, şi dirijatul la Universitatea de Stat din Georgia, Universitatea din Indiana şi Universitatea de Arte din Berlin, cu Michael Palmer, Arthur Fagen şi Steven Sloane. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Bernard Haitink (cu Orchestra Festivalului de la Lucerna), Kurt Masur (Festivalul de Muzică „Aurora”), Tugan Sokhiev (cu Deutsches Symphonie-Orchester) şi Riccardo Muti (la Academia Italiană de Operă).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut