INTERVIU | Prof.dr. Ștefan Florian: ”În noul Centru de Excelență în Neurochirugie vom putea face 3.000 de operații pe an”

Prof.dr. Florian Ioan Ștefan, medic primar neurochirurg, o somitate a medicinei românești, și nu numai, vicepreședinte al Federatiei Mondiale de Neurochirurgie, Preşedinte al Euroacademiei Multidisciplinaria Neurotraumatologica și, ani buni, președinte al Societății Române de Neurochirurgie, a gândit în urmă cu mulți ani realizarea, la Cluj, a unui Centru naţional de excelenţă în neurochirurgie, un loc în care pacienții cu afecțiuni cerebrale să poată avea o șansă în plus la viață. Reputatul doctor a reușit să pună la punct detaliile necesare edificării acestui centru, un proiect care ajunge la aproape 70 de milioane de euro, și care are toate șansele de a fi finanțat prin PNRR, și dat în funcțiune în maxim 2-3 ani. Domnia sa a acordat un interviu ziarului Făclia, în care vorbește despre beneficiile viitorului edificiu, dar și despre stadiul în care se află extraordinarul proiect.

Reporter: Ce nevoie are, domnule doctor, Clujul de un astfel de centru?

Prof.dr. Florian Ioan Ștefan: În fond este un centru de patologie cerebro-vasculară și neurochirugie, un centru de excelență care ar umple un gol imens. Trebuie să înțelegeți, și să înțeleagă toată lumea, că patologia cerebro-vasculară, accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în plan general, și că, în acest domeniu, dacă pacientul este tratat în timp util, în fereastra terapeutică, el poate fi salvat. Dacă pacientul ajunge în primele trei ore, dincolo de tromboliza care se practică acum în UPU, dacă acesta nu răspunde, se poate face trombectomie, adică se poate extrage trombul de pe vas, pot fi făcute manopere endovasculare de emobolizare pentru anumite tumori, malformații, anevrisme. Este, deci, un domeniu în care, în toată lumea, a câștigat o importanță deosebită, a salvat nenumărate vieți, iar dacă ne uităm pe harta României, Bucureștiul are patru asemenea centre sau dotări, Iașiul are două angiografe într-un spital de stat și încă unul într-un spital privat, Timișoara are și ea, Târgu Mureșul la fel, iar în rest este, să-i zicem așa, o zonă neagră. Zona noastră, nord-vestul Transilvaniei, nu are posibilitatea aceasta de tratament endovascular. De când a apărut Spitalul Transilvania avem această oportunitate, și gândirea noastră aceasta a fost, să acoperim și aceste servicii.

Este un proiect la care vă gândiți demult…

Proiectul acesta l-am gândit încă din 2003. Am inițiat până acum patru proiecte mari, acesta ar fi ultimul dintre ele, și, sper, cu cei mai mari sorți de izbândă.

În principal, am avut în vedere faptul că o clădire existentă, oricum mai nouă decât cea actuală a Clinicii de Neurochirurgie, construită în 1970, poate fi revitalizată. Vorbim de una construită de Ministerul Muncii pe când existau boli profesionale, și în care au fost tratați sute de mii de pacienți  dar în care în ultimii ani, din motive pe care nu le discutăm acum, numărul pacienților a scăzut dramatic și care avea în momentul inițierii proiectului 15 paturi ocupate într-o clădire de cinci nivele.

Vorbim de fosta Medicina Muncii, de pe strada Pasteur, ca să fim mai exacți…

Da, despre ea este vorba. Și atunci m-am găndit ca această clădire să fie cuplată cu o clădire nouă, în spate, să devină o unitate care să ofere, pe de o parte, asistența de urgență pentru patologia cerebro-vasculară traumatică, neurochirurgicală, neurologică.

Totul este gândit ca pacientul să intre în urgență, să fie primit, să fie investigat imagistic, angiografic, și într-o sală de operații hibrid să fie tratat endovascular dacă este cazul, sau neurochirugical dacă e nevoie de o astfel de metodă. Mai departe, tot conceptul prevede și o creștere a numărului de paturi. În acest moment, noi avem 58 de paturi pe secție, plus 16 de Terapie Intensivă, ori, astfel, ar crește numărul de paturi la 79 din secție, și la aproape 30 dacă vorbim de Terapia Intensivă. Vorbim de un total de 105 paturi care există în proiect, inclusiv paturi pentru secția de Neurochirurgie Pediatrică, cu circuit complet separat, cu saloane Mama și Copilul, lucru care acuma ne lipsește, după cum vorbim de terapie intensivă destinată copilului mic, chiar nou-născutului. Astăzi, dacă avem un nou-născut cu malformație congenitală sau tumoră cerebrală, dacă trebuie operat în primele ore după naștere, și am avut multe astfel de cazuri, este transferat cu incubator la noi, (la Clinica de Neurochirugie a Spitalului Județean, n.red), îl operăm, după care merge înapoi la Neonatologie. Cel mai scurt interval de timp în care am operat un copil cu malformație congenitală a fost de două ore de la naștere. În două ore a fost la noi pe masă, și în alte două ore a ajuns înapoi la Neonatologie.

La Clinica de Neurochirugie aveți 40 la sută dintre pacienți din afara Clujului.

Mai bine de 40 la sută.

Acest procent se va regăsi și la noul Centru?

Cred că mai mare chiar, pentru că adresabilitatea va crește. Fiecare medic are o lista de așteptare, dar vorbind de lista mea, pot să vă spun că este foarte mare și cuprinde pacienți din toată țara. Practic, am făcut o statistică în ultimii cinci ani și pot să vă spun că nu există niciun județ care să nu furnizeze pacienți către Neurochirugia din Cluj. În acest condiții, a spune, deci, că noul centru va fi unul regional, este puțin.

Câte operații se fac acum la Clinica de Neurochirurgie?

Acum se fac circa 2.500 de intervenții neurochirugicale pe an.

Și la noul centru câte preconizați?

Cu siguranță că nmărul acestora va crește până la 3.000, dacă nu și mai mult.

Ce etape au fost parcurse pina acum, în ce stadiu se află proiectul în prezent?

Dintre cele 49 de spitale care au fost cuprinse de PNRR, din informațiile pe care le am, acest Centru naţional de excelenţă în neurochirurgie este în stadiul cel mai avansat, pentru că noi deja am trecut de proiectare, am primit autorizația de construcție și avem emis ordinul de începere a lucrărilor. Aici trebuie să subliniez sprijinul extraordinar primit din partea primăriei Cluj-Napoca, a domnului Emil Boc în special, dar și al forurilor politice locale și naționale, pentru a demara acest proiect. Toți au înțeles necesitatea și importanța acestuia în plan local, da și regional. Și ar fi bine ca acest proiect să fie realizat într-un timp în care cei cu experiență în domeniu sunt încă vii și în putere.

Vorbim despre un proiect costisitor, ar fi o veste bună dacă s-ar decide finanțarea prin PNRR.

La o recalculare, la prețurile actuale și la dotările pe care le prevede, este vorba despre circa 69 de milioane de euro.

Ce criterii a trebuit să îndeplinească centrul pentru a fi inclus în acest program de finanțare?

Proiectul este acum în faza de evaluare, au fost stabilite, într-adevăr niște criterii pentru care s-au acordat puncte, și m-am bucurat să constat că în ultima variantă, cea publicată în Monitorul Oficial au fost incluse și alte specialități, inclusiv patologia cerebro-vasculară, boli cerebrovasculare, care nu erau inițial incluse, și care, repet, reprezintă principala cauză de mortalitate și principala cauză de handicap, și neurochirurgia. Acesta a fost un criteriu de zece puncte, la toate celelalte criterii, autorizații, criteriile cerute de Mediu, la toate îndeplinim punctajul maxim. Suntem într-o fază avansată pentru că au început deja lucrările la clădirea existentă. Acum, avem toate șansele ca având autorizația de construcție, fiind cel mai matur proiect care există, să primească finanțare prin PNRR. Am trecut și de faza contestațiilor și stabilirea câștigătorului licitației de execuție prin instanță. Săa încheiat contractul, au înceut lucrările

Termenul de execuție care ar fi?

Estimarea constructorului este de 24 de luni din momentul începerii lucrărilor, dar speranțele noatre, la ritmul în care merg lucrările și de cum va veni finanțarea, sperăm să reducem acest termen chiar la 18 luni. Oricum dorim să ne încadrăm între 18 și maxim 24 de luni, asta ar însemna ca în 2025 acest Centru să devină funcțional.

Noul Centru ar fi ceva complementar activității de la Clinica de Neurochirugie, sau toată activitatea ar urma să fie preluată în clădirea de pe strada Pasteur?

Ca și activitate a Clinicii, practic, toată o vom transfera dincolo, dar clădirea existentă a acesteia, care are dotări, care are cinci săli de operații etc, poate fi funcționalizată, și transformată într-un Centru de Terapie Intensivă pentru pacienți cronici. Adică, există foarte mulți pacienți astăzi în Cluj, dar și în regiune, care necesită îngrijire mai mult decât paleativă. Oameni care pot fi recuperați dacă au măsurile de terapie intensivă de susținere, de suport vital, în cazul unui accident vascular de exemplu, și care nu vor ocupa paturile de terapie intensivă ale Spitalului Județean. Sigur, conducerea actuală sau viitoare a Spitalului Județean poate să gândească altfel o transformare a spațiului actual al Clinicii de Neurochirugie, dar un asemenea serviciu este absolut necesar în Cluj, un proiect care ar debloca, cum spuneam, secțiile de terapie. Cazurile enumerate ar putea beneficia, astfel, de un tratament adecvat și de lungă durată. Ar fi un lucru extraordinar să realizăm asta!

Sandu Mureșan

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut