În comuna Sic s-a rezolvat problema canalizării

Comuna Sic este una din cele mai mari localități rurale din județul Cluj, aflată într-o dezvoltare continuă. An de an edilii așezării  de pe Câmpie se pot lăuda cu realizări notabile în toate domeniile de activitate.

Dacă apa și gazul metan au fost introduse în anii 90, canalizarea s-a lăsat așteptată. Nu pentru mult timp, fiindcă toamna trecută și această lucrare a fost finalizată, spre mulțumirea și satisfacția populației, dornică să aibă în frumoasele case (puține comune din județ dispun de așa gospodării prospere) condiții de trai ca la oraș.

La Sic chiar că putem vorbi de civilizație ca în mediul urban. Primarul Sallai János zilele trecute ne-a declarat că în acest an prioritatea priorităților este refacerea străzilor după introducerea canalizării. În această acțiune sunt angrenați și locuitorii comunei, care deja au început să facă ordine și curățenie în fața caselor, după săpatul șanțurilor în vederea introducerii conductelor. După ce, în 2022, prin grija Consiliului Județean Cluj s-a modernizat drumul principal, în perioada următoare Primăria va demara lucrările de reabilitare a celor 3 străzi mari de pe raza localității.  Un obiectiv important al administrației locale, dornică să elimine cât mai repede disconfortul creat prin extinderea rețelei de canalizare. La Sic toate clădirile și casele dispun de grupuri sociale proprii, așa că și canalizarea a devenit o necesitate, ca și apa sau gazul metan.

Tot în acest an, edilii sicani au în plan amenajarea unei piste de biciclete pe modelul marilor orașe, ținând cont că în localitate sunt mulți posesori de biciclete, dar comuna, în fiecare vară este vizitată și de foarte mulți turiști din județ, care se deplasează pe meleagurile respective pe două roți.

Recent, prin grija Primăriei, în vecinătatea Bisericii Reformate (monument istoric) a fost amenajată o parcare de autoturisme pentru un număr de 50 de mașini. A și fost necesară, fiindcă duminică de duminică, la obișnuitele slujbe religioase vin mulți gherleni sau clujeni. Dar și în timpul săptămânii, odată cu venirea primăverii, comuna este căutată de tot mai mulți oaspeți din țară și străinătate. Să mai avem în vedere și că la marginea localității se găsește vestitul Stufăriș, etichetat de mulți ca „Mica Deltă”, dar și Lacul Știucii, un paradis al pescarilor.

În ultimii ani la Sic a fost modernizată Școala Gimnazială, s-a construit un nou cabinet medical și s-a amenajat un mini-teren de fotbal cu gazon sintetic. Sunt doar câteva realizări, dar lista nu se sfârșește aici.

Szekely Csaba 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut