Sistem informatic depășit: medicii de familie stau la pândă ca să emită rețete

Sistemul informatic unic și integrat (SIUI) care validează medicilor de familie serviciile prestate și documentele medicale eliberate pentru pacienți nu funcționează și bulversează activitatea din cabinetele medicilor de familie. Aceștia sunt nevoiți să folosească sistemul noaptea, când SIUI este mai puțin accesat.

Validăm noaptea. Ne bulversează activitatea foarte rău. Sistemul funcționează foarte rău, cu intermitențe. Nu poți să validezi rețete, trimiteri sau alte documente. Și atunci ca să nu mai așteptăm, încercăm să le oferim pacienților offline consultație și noaptea să le validăm. Dar nu este ok.”, spune președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj, dr. Emiliana Costiug.

Astfel, în plin sezon cu viroze, după activitatea din cabinete cu pacienții, medicii de familie au ajuns ca noaptea să stea la pândă, să se anunțe între ei când sistemul funcționează. „Ne anunțăm pe grupuri că merge SIUI și începem să intrăm și să validăm ceea ce nu avem validat în sistem.” Și aceasta pentru că dacă serviciile și documentele medicale nu sunt validate în SIUI atunci medicii nu sunt plătiți de Casă pentru serviciile respective. Mai mult, există și riscul imputării valorii unor documente dacă nu sunt validate de SIUI.

De asemenea, în cabinete, medicii de familie trebuie să explice pacienților care așteaptă să li se rezolve problemele medicale din ce cauză sunt puși să aștepte sau sunt reprogramați.

Medicul Emiliana Costiug a explicat că în cadrul sistemului informatic, SIUI, pus la dispoziție de Casa de asigurări tuturor furnizorilor, atât medicilor de familie cât și policlinicilor, spitalelor, clinicilor private, care au contract cu Casa, aceștia trebuie să raporteze în timp real orice serviciu medical pe care îl acordă (o consultație, o manevră, un tratament medical. „Plus că orice document îl eliberăm, o rețetă compensată sau gratuită, un bilet de trimitere, un concediu medical, toate acestea trebuie raportate în timp real, iar dacă nu reușim în timp real, în termen de 72 de ore. Încercăm să validăm, să prindem sistemul atunci când funcționează”, spune dr. Emiliana Costiug.

Funcționarea greoaie a SIUI nu este o noutate. Sistemul informatic funcționează cu întreruperi încă din luna noiembrie a anului trecut. Din păcate, în aceste zile, funcționarea defectuoasă a sistemului informatic s-a agravat foarte tare. „N-am putut face raportările pe luna ianuarie. Au fost atâtea probleme și atâta stres cu sistemul acesta nefuncțional. Mai mult decât atât, acum avem și e-factura, factura serviciilor medicale pe baza căreia așteptăm plata de la Casă. E-factura trebuie să o transmitem la Casă în timp de cinci zile în condițiile în care la Casă nu funcționează SIUI. ”, afirmă dr. Emiliana Costiug.

Totodată, la această situație se adaugă întârzierea plăților serviciilor medicale de către Casă, toate neajunsurile acționând ca un tăvălug care îngreunează munca medicilor în tratarea bolnavilor. „Plățile tot așa sunt. N-am primit plățile complete pe luna decembrie. Pe ianuarie nu am reușit să facem raportările, necum atunci plățile. Este un tăvălug care ne streseză inutil și ne face să nu mai fim atenți la munca noastră și la profesia noastră.”

Funcționarea defectuoasă a sistemul informatic al asigurărilor de sănătate îngreunează munca tuturor medicilor de familie din țară. Reprezentanții medicilor de familie se întâlnesc mâine la București pentru a găsi soluții. „Situația este la nivel național. Ținem legătura cu colegii din toate județele. În data de 15 februarie reprezentanții medicilor de familie sunt chemați la Casa Națională de Sănătate pentru discuții. Să ne spunem problemele și să propunem tot noi soluții.”, declară reprezentanta medicilor clujeni de familie.

În aceluiași medic, problema privind funcționarea SIUI nu vă fi rezolvată prea curând. „Avem promisiunea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate că până în anul 2025 se vor accesa fonduri PNNR și va fi implementat un sistem informatic funcțional, performant. Dar până atunci avem un orizont foarte mare de așteptare și nu știu cum se va rezolva.”, afirmă președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut