Gazul metan – prioritate în două comune din vecinătatea Gherlii

Tema discuțiilor aprinse din această perioadă, gazul metan constituie una din cele mai importante investiții în mai multe localități rurale din împrejurimile municipiului Gherla.

În ciuda scumpirilor majore, edilii comunelor Mintiu Gherlii și Sânmărtin nu renunță la ideea introducerii gazului metan. De fapt este un proiect mai vechi al administrațiilor locale din cele două comune, unde, după ce s-a introdus apa potabilă (la Sânmărtin, în plină execuție), se dorește și realizarea lucrărilor la gaz metan.

În comuna Mintiu Gherlii este vorba de prelungirea conductei în satele Bunești și Nima, fiind făcute deja demersurile în vederea demarării acestei importante investiții edilitare. Primarul comunei, Dumitru Oltean, a introdus pe lista priorităților și pe acest an (studiul de fezabilitate deja este gata făcut), după ce în 2021 a figurat în planul Primăriei, locuitorii celor două sate vecine de pe șoseaua națională Gherla – Dej solicitând demararea investiției, până în prezent gospodăriile populației fiind încălzite cu lemne de foc, doar la Mintiu Gherlii existând gaz metan în case, și acolo fiind introdus destul de târziu. Acolo și centrala termică de la Școala Gimnazială funcționează pe gaz, la unitățile de învățământ primar din Nima și Bunești încălzirea sălilor de clasă fiind rezolvată cu centrală pe lemne.

Introducerea gazului metan se află și în atenția edililor comunei Sânmărtin. Primarul Ioan Fărtan ne-a declarat că la ei ar fi o problemă, fiindcă au sub 2000 de locuitori și singuri cu greu pot face față cheltuielilor. Au luat legătura cu edilii din Chiochiș (comună vecină, din județul Bistrița Năsăud) și încearcă să ducă la capăt împreună această investiție. Dacă avem în vedere că gazul se găsește din belșug chiar în hotarul comunei, la Țaga (unde funcționează și  un regulator), ar fi culmea ca cele 8 sate componente ale comunei Sânmărtin să nu aibă această sursă de încălzire. Conducta principală trece chiar pe la marginea comunei, pe drumul Țaga – Gherla, așa că nu ar trebui să constituie o problemă deschiderea șantierului.

După cum îl cunoaștem pe primarul Ioan Fărtan, ca om ambițios și deosebit  de activ, în viitor și comuna Sânmărtin va dispune de gaz metan. Nu va fi ușor, dar când ești hotărât, planurile ți se îndeplinesc.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut