Francis Fukuyama și Vasile Pușcaș, vorbitori principali la un important eveniment economic la Chișinău

Cunoscutul politolog și filosof american Francis Fukuyama și repuattul istoric clujean Vasile Pușcaș, fost negociator șef al României la UE se numără printre vorbitorii principali ai celui mai mare eveniment economic de promovare a Republicii Moldova ce are loc în perioada 15-16 septembrie a.c. la Chișinău.

În cadrul forumului Moldova Business Week 2022, experți interni și internaționali vor încerca să identifice oportunități și soluții de repoziționare strategico-economică a Republicii Moldova.

Sesiunea de deschidere a evenimentului va avea loc în prezența președintei țării, Maia Sandu și prim-ministrului Natalia Gavriliță, pentru a reconfirma capacitatea Republicii Moldova de a deveni o alternativă viabilă pentru relocarea afacerilor și o soluție pentru lanțurile de aprovizionare.

Agenda forumului include mai multe sesiuni de prezentare a climatului de afaceri și a ofertei investiționale a țării de peste Prut, la care se vor alătura online și offline invitați speciali din străinătate.

Francis Fukuyama– politolog, economist politic și scriitor american. Are titlul de Olivier Nomellini Senior Fellow la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaționale (FSI) al Universității Stanford și de membru al facultății Centrului FSI pentru Democrație, Dezvoltare și Stat de Drept (CDDRL). A scris mult pe subiecte de dezvoltare și politică internațională. Cartea sa din 1992, „Sfârșitul istoriei și ultimul om”, a apărut în peste douăzeci de ediții străine.

În noul său eseu despre liberalism ”Liberalismul şi dezamăgirile sale. Cum să ne apărăm şi să ne protejăm democraţiile liberale”, politologul american Francis Fukuyama arată că valorile acestei doctrine ”sunt ameninţate” de politicieni precum preşedintele rus Vladimir Putin, deoarece războiul în Ucraina este ”un atac direct nu doar asupra acestei ţări, ci şi asupra valorilor liberale de pretutindeni”.

”În 2019, Putin a declarat într-un interviu că liberalismul este o doctrină desuetă. Rusia şi China, de exemplu, se îndreaptă în aceste direcţii similare în care se vorbeşte de faptul că liberalismul este în declin şi că nu este o doctrină capabilă să facă faţă provocărilor actuale”, a explicat politologul american.
În privinţa războiului din Ucraina, Fukuyama a insistat că ”marea lecţie finală” este că ”nu va fi posibil să avem un mod de viaţă democratic fără să facem sacrificii”.

Vasile Pușcaș este unul dintre cei mai cunoscuţi istorici români, fiind profesor în cadrul UBB și cercetător științific principal al Institutului de Istorie G. Barițiu al Academiei Române.

Totodată deține titlul de Professor Jean Monnet ad personam și conduce teze de doctorat în domeniul studiilor europene și al relațiilor internaționale. Vasile Pușcaș este membru al mai multor asociații profesionale din țară și străinătate iar în 2012 a inițiat Centrul de Negocieri Internaționale al UBB. De numele său se leagă un capitol extrem de important din istoria postdecembristă a României. Este vorba de aderarea la Uniunea Europeană, proces în cadrul căruia a avut rolul de negociator șef. Vasile Pușcaș a fost cel care a demarat negocierile cu UE în decembrie 2000 și le-a încheiat în 17 decembrie 2004.

Între 2000-2008 a fost membru al Parlamentului României iar în 2008-2009 a deținut funcția de ministru pentru afaceri europene.

Între 1991-1994 a lucrat în diplomație(New York și Washington DC) context în care a negociat reacordarea Clauzei Națiunii celei mai Favorizate. Profesorul Vasile Pușcaș este autor a peste 30 de cărți și coautor a peste 60 de volume. Totodată a publicat sute de articole științifice în reviste din țară și străinătate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut