Foto&Video | Dansurile oferite de robotul Paper, atracția Nopții cercetătorilor la Cluj-Napoca

Vineri seara, 29 septembrie, a fost Noaptea cercetătorilor. La Cluj-Napoca, această seară a fost organizată pe Platoul Sălii Sportului. Publicul clujean a răspuns în mod surprinzător. Mii de clujeni au ținut să vadă noile tehnologii și descoperirii ale științei.

„Avem aici două telescoape cu oglinzi. Acestea sunt mai bune pentru vizual decât cele clasice cu lunete”, explică Ștefan Pop Coț, vicepreședintele Societății Române de Astronomie Culturală, publicului care aștepta la rând să observe universul prin telescop.

„Vedem roiuri de stele, stele duble, nebuloase spectaculoase. Acum, din oraș, se văd greu din telescoape cu oglinzi. Cel mai bine se vede de la munte. De aici se văd foarte bine nebuloasele, roiuri de stele și galaxiile. Am surprins cometa verde și galaxia Andromeda. Dintre planete se pot observa Jupiter, Saturn și Venus. În cazul Marte se vede ca un punct. Se văd și detalii pe Marte când se află mai aproape de pământ. Am văzut și Neptunul, dar mic”, spune Ștefan Pop Coț.

Astronomie, ecologie, inginerie, robotică… Au fost foarte multe teme discutate în cadrul acestei Nopți a Cercetătorilor. „ Am învățat multe lucruri ”, a spus o fetiță prezentă împreună tatăl ei la expoziția din fața Sălii Sporturilor.

Vedeta evenimentului a fost robotul Paper prezentat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

„Robotul Paper se folosește la entertainment și pentru învățare, în special la azile de bătrâni, cămine de copii, în spitale și școli. Au recunoaștere facială și știu să vină la oameni. Spun povești, bancuri și multe alte lucruri în mai multe limbi dar sunt programe și pentru limba română. Îl cumperi și poți să îl faci să își spună orice”, a explicat publicului un reprezentant al universității clujene în timp ce robotul Paper dansa.

O altă atracție a Nopții Cercetătorilor a fost brațul robotic pentru industrie.

„Se folosește la asamblări, la vopsire, sudare și este făcut să lucreze mână la mână cu omul. Spre deosebire de roboți, acesta nu lovește omul pentru că în momentul în care dă de un obstacol se oprește. E folosit în fabrici unde sunt operațiuni complexe de asamblare sau în domeniul comerțului. Înlocuiește partea de servire la baruri și restaurante”, explica un cercetător celor care s-au oprit la standul UTCN să vadă mișcările brațului robotic.

Generatorul Vander Graff produce sarcini electrice sau electrostatice și se folosește la sudură. „În câteva secunde topește metalul pentru că descărcarea este foarte mare. Procesul este mult mai puternic și rapid. Dacă dorești o sudură foarte fină și foarte puternică se folosește acest aparat. Poate fi utilizat în special în industria electronică”, a explicat inginerul de la standul cu Generatorul Van der Graaf.

Aparatul face să ți se ridice părul în cap iar mulți dintre participanții la Noapte cercetătorilor au ținut să experimenteze această funcție a generatorului.

Când generatorul Van de Graaff începe să se încarce, transferă taxa către persoana care o atinge. Întrucât foliculii de păr ai persoanei sunt încărcați la același potențial, ei încearcă să se respingă reciproc. Acesta este motivul pentru care părul se ridică de fapt.

Noaptea cercetătorilor este organizat ca activitate principală în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-II, finanțat prin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).

Obiectivul principal al proiectului SCIENCE4FUTURE-II constă în prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic și obținerii recunoașterii publice a cercetătorilor, dar și pentru înțelegerea impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi a comunității.

La Cluj-Napoca, mii de clujeni au ținut să interacționeze vineri, între orele 13 șii 22, cu oamenii de știință.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut