Fierb Apusenii

 

Moții din Poiana Horea s-au trezit că peste 2000 de hectare de teren din localitatea lor au ajuns în proprietatea comunei Horea din județul Alba

 

O dispută veche dintre moții din Poiana Horea pe de o parte și comuna Horea din Județul Alba pe de altă parte, legată de dreptul de proprietate asupra unei suprafețe foarte mari de teren stă să explodeze. Oamenii sunt disperați pentru că s-au trezit că terenurile de sub gospodării au ajuns în proprietatea comunei Horea, deși ei dețin titluri de proprietate pe imobile.

Mai mulți localnici din Poiana Horea însoțiți de primarul comunei Beliș, Viorel Matiș au venit, miercuri, la Prefectura Cluj pentru a cere ajutor în disputa pe care o au cu comuna Horea din județul Alba legată de dreptul de proprietate a peste 2000 de hectare de teren din localitatea lor.

Oamenii au spus că printr-o sentință pronunțată în 2001, comuna din județul Alba a obținut cele 2000 de hectare de teren aflate în localitatea Poiana Horea, comuna Beliș, iar de anul trecut s-a început punerea în aplicare a deciziei instanței.

Primăria de la Horea, județul Alba, are o sentință din 2001 nepusă în aplicare până anul trecut, ceea ce trezește suspiciunea că hotărârea nu este corec. Ce e îngrijorător este că acum, Primăria Horia cere întabularea a mai bine de un sfert din comuna noastră, inclusiv casele oamenilor, ceea ce nu este normal. Într-adevăr, ei au avut o parte din teren, dar nu tot ceea ce solicită ei, inclusiv casele și terenurile oamenilor”, le-a spus primarul Viorel Matiș reprezentanților Prefecturii Cluj, precizând că în prezent comuna Horea a început demersurile pentru a anula în instanța CF-urile și titlurile de proprietate ale localnicilor din Poiana Horea.

Moții din Poiana Horea spun că suprafața de peste 2000 de hectare obținută de comuna Horea include și 80 de hectare de terenuri pe care se află casele și gospodăriile a peste 20 de familii.

Ne-am trezit că terenul de sub casă și din curte nu mai este al nostru și că figurează la Oficiul de Cadastru și Carte Funciară la comuna Horea. Ce e alarmant e faptul că în timpul procesului care a avut loc, noi nu am fost anunțați ca să intervenim în cauză, iar acum ne-am trezit terenul a fost luat de comuna Horea, deși noi avem titlu de proprietate pe teren”, a afirmat un localnic din Poiana Horea.

Moții susțin că au moștenit terenurile de la bunicii lor care au luptat pe front în al Doilea Război Mondial și care au beneficiat de pământ în urma Reformei Agrare din 1945.

Juriștii Prefecturii le-au recomandat moților să facă demersuri în instanță pentru a-și întabula terenurile pe baza titlurilor de proprietate pe care le-au obținut înainte de sentința dată de instanță în favoarea comunei Horea și care vizează cele 2000 de hectare.

Pentru cei care nu au titluri de proprietate s-a recomandat să se facă expertiză pentru a se identifica dacă terenul din topograficele din sentință se află chiar în zona în care ei au gospodăriile. Totodată, li s-a mai transmis moților că nefiind parte în procesul deschis de Primăria Horea, sentința pronunțată nu le este opozabilă.

În final, pentru aplanarea disputei, s-a convenit ca Primarul Comunei Beliș să-i invite la Poiana Horea pe reprezentanții Prefecturii Alba, ai Comunei Horea, Prefecturii Cluj și pe sătenii afectați de sentința din 2001 pentru a se încerca găsirea unei soluții care să fie agreată de toate părțile.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut