Emoții, conflicte și bullying – soluții prin jocurile educative realizate de Edufun Publishing

Emoții, conflicte și bullying – soluții prin jocurile educative realizate de Edufun Publishing

Lecțiile de viață învățate în timpul copilăriei ne influențează hotărâtor evoluția de-a lungul anilor, fiind nevoiți, ca adulți, să reluăm capitole importante referitoare la gestionarea emoțiilor, a conflictelor, încrederea în sine și altele.

 

Pentru că ne dorim, pentru copiii noștri, să aibă o viață fericită și o dezvoltare armonioasă, e important să îi ajutăm să dobândească abilitățile necesare comunicării și gestionării situațiilor sociale. În acest scop am creat jocurile Edufun Publishing, care, sub forma unor scenarii uzuale, ajută la găsirea și exersarea soluțiilor potrivite vârstei, pentru o diversitate de provocări, din sfera: bullying, conflicte, emoții, comunicare asertivă, incluziune și discriminare.

Pentru copii de grădiniță am creat jocul Labirintul prieteniei (5-7 ani)

Nu te mai chem la ziua mea! … Nu mai sunt prieten cu tine!… Mami, la grădiniță un coleg nu împarte niciodată jucăriile cu mine ….Hai să nu ne jucăm cu băiatul blond azi…”

Sună cunoscut? Dacă te regăsești printre situațiile de mai sus, jocul Labirintul prieteniei, în varianta 5-7 ani poate fi un instrument util pentru a-ți ajuta copilul să gestioneze corect diferite situații sociale și, foarte important, propriile emoții puternice cu care se confruntă în astfel de cazuri.

De regulă, la aceste vârste mici nu vorbim despre bullying (care presupune acțiune repetată și cu intenția de a răni), ci mai mult despre conflicte; însă copiii își formează niște modele de comunicare, își formează o imagine despre sine, abordează cu precădere un anumit tip de comportament (care poate fi agresiv sau pasiv), se creează tipare de interacțiune care favorizează apariția bullying-ului.

Pentru copiii de 8-12 ani, varianta de joc Labirintul prieteniei abordează mult mai țintit bullying-ul, deoarece acest fenomen apare tot mai frecvent la aceste vârste.

Este important să știm că există o diferență mare între conflictele inevitabile din relațiile copiilor și ale adulților (pe care le putem privi ca și oportunități valoroase de învățare) și bullying. Bullying-ul cuprinde acțiuni repetate, cu intenția de a face rău sau a umili, și prin care inițiatorul obține un sentiment de competență sau de putere. Bullying-ul apare într-o relație marcată de un dezechilibru de forțe; poate avea loc față în față (verbal, fizic, emoțional etc.) sau online.

Atunci când vorbim despre bullying, nu ajută să împărțim protagoniștii în agresori și victime. Pentru că, de fapt, toți sunt victimele unor nevoi emoționale gestionate incorect. Un copil care se manifestă agresiv poate fizic poate să se simtă în realitate lipsit de putere și încredere în sine, sau poate fi el însuși ținta unui asemenea comportament, a acumulat multă frustrare și furie din cauză că se simte neînțeles, neiubit, constrâns. Un copil care acceptă frecvent situații jignitoare poate fi un copil care are o stimă de sine scăzută. Și exemplele pot continua.

Scopul nostru este de a ajuta oamenii mari și mici să înțeleagă că la baza unor comportamente nepotrivite stau nevoi sau emoții la care nu s-a găsit o rezolvare constructivă, toate emoțiile (sentimentele), atât cele plăcute cât și cele neplăcute sunt normale și că oricine poate ajunge să aibă un comportament, care să îl ajute să astfel încât să aibă relații armonioase cu sine și cu cei din jur.

În acest joc trecem în revistă diferite exemple de bullying, din perspectiva inițiatorului, a țintei și a persoanelor terțe (prietenul unuia sau altuia, martor la eveniment etc.), prezentând variante de răspuns și argumentele pentru care o anumită abordare este benefică sau nu. Cu ajutorul cartonașelor Provocare inițiem copiii în practicarea unor metode simple și eficiente de calmare a furiei, de exersare a comunicării asertive etc. Exersând aceste metode în viața de zi cu zi, vor deveni reflexe și vor simplifica mult gestionarea situațiilor încărcate emoțional, de-a lungul vieții.

Vă invităm cu drag să descoperiți universul jocurilor educative Edufun Publishing.

Edufun – alternativa la ecran este un proiect care abordează prin joacă lucruri serioase. Ca bullying-ul, incluziunea și discriminarea, comunicarea asertivă, protecția mediului.

Ne adresăm copiilor, părinților, educatorilor și cadrelor didactice, psihologilor, consilierilor și terapeuților care lucrează cu cei mici. Puteți descoperi jocurile noastre aici: www.edu-fun.ro

SC EDUFUN PUBLISHING SRL implementează proiectul Edufun – alternativa la ecran, parte a proiectului “ASIST- Antreprenoriat Social și Întreprinderi Sociale în Transilvania” cod SMIS 2014+: 126610, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut