Efervescența Transilvaniei rurale

Aproape că nu trece un weekend fără ca așezările rurale pitorești de la noi să nu coloreze harta evenimentelor estivale cu câte o manifestare aparte. Între 19 și 20 august a fost rândul comunelor Hoghilag și Biertan din județul Sibiu. Dacă la Biertan am redescoperit ce înseamnă „Transilvania multiculturală”, la Hoghilag, în spiritul unei frumoase tradiții deja familiare multora, s-a organizat și în acest an Gala Hoghilag – Tărâmul tuberozelor, punct de atracție pentru turiștii români și străini.

Purtați de parfumul florilor

Intrarea în universul înmiresmat al tuberozelor de Hoghilag (prima floare din România în curs de certificare IGP – Indicație Geografică Protejată) se face lesne urmând indicatoarele special amenajate sau, și mai simplu, fluxul de oameni și autovehicule care se îndreaptă spre punctul zero al manifestărilor, curtea Bisericii Evanghelice, edificiu de cult ce datează din anul 1446. Însă cel mai bine te poți imersa în parfumul florilor luând parte la turul culturilor de tuberoze. Mai mulți localnici din Hoghilag aleg să-și deschidă larg porțile în fiecare vară, invitând turiștii în grădinile lor pentru a admira inflorescențele în toată splendoarea lor. Așa a fost și în acest an. Unde mai punem că și vremea a fost de partea festivalierilor, două zile de august călduroase și senine.

Activități pentru toate gusturile

Pentru cele două zile de festival, organizatorii – Primăria Comunei Hoghilag -, au propus un program variat, atât din punct de vedere al activităților cât și al artiștilor care au venit să încânte publicul și să antreneze atmosfera. La o simplă plimbare printre mesele expozanților, au putut fi regăsite adevărate comori ale artizanilor locali din Hoghilag, Valchid și Prod – sortimente de brânză, plăcintă, zacuscă, siropuri atent meșteșugite, produse pe bază de lavandă – o încântare pentru papilele gustative-, articole vestimentare croșetate, obiecte din ceramică sau lemn și, bineînțeles, flori. Multe flori.

Artizan Ștefan Peti

De la un asemenea eveniment nu au lipsit nici atelierele tematice, amintesc aici activitățile educaționale susținute de Muzeul Astra Sibiu: „Pictură pe lemn cu motive săsești”, „Despre plante și beneficiile acestora”.

Arome muzicale

Cei care au ales să dea curs invitației la festival s-au putut bucura de o serie de momente muzicale aduse de interpreți ai folclorului autentic și de reprezentanți ai genului muzicii ușoare, pop-opera sau simfonic. Astfel, la buna dispoziție a celor prezenți și-au dat concursul: Mugurași de pe Târnavă (Școala populară de arte și meserii „Ilie Micu” Sibiu), Rareș Chele, formația pop-rock „Dinamic”, grupul vocal ”Almășanul”, Nicu Poșta și Rupa Cristian, Silu Pușcă/cafe concert la saxofon, cvartetul de coarde „Boehmia”, Luminița – Maria Dejan, AD LIBITUM Voices și fanfara săsească „Neppendorfer Blaskapelle”. Mai mult decât evidentă varietatea și vastitatea ofertei cultural-muzicale, fiecare a găsit ceva să-i ajungă la inimă.

Unul din concertele cu sala plină (găzduite de Biserica Evanghelică) a fost, cum se preconiza, cel al soliștilor AD LIBITUM Voices din Cluj-Napoca. În cele puțin peste 60 de minute, cei patru interpreți au reușit să strângă, din nou, un public numeros în jurul lor, pe care l-au cucerit cu repertoriul atent ales, cu carisma obișnuită și buna dispoziție pe care o creează mereu în dialog cu cei de față.

Oameni de toate vârstele au fredonat alături de ei melodii precum Copacul, De-ai fi tu salcie la mal, Cât de frumoasă ești dar și șlagăre din repertoriul internațional.

„Ad Libitum Voices a cântat pentru prima dată aici, la Festivalul tuberozelor. Ne-am simțit foarte bine. Ne-am gândit inițial să venim cu un program mai clasic, dar am văzut că publicul era în extaz și ne-am activat și noi și ei și a fost o atmosferă incendiară. Noi tot timpul ne pliem pe public, îi simțim, ne simt și a ieșit un eveniment foarte frumos, plin de energie. Despre tuberoze, le-am oferi și le-am și primit, asta e cel mai drăguț”, ne-a mărturisit la finalul concertului Cristian Ignuța, basul grupului AD LIBITUM Voices.

Un alt moment muzical așteptat cu interes a fost concertul trupei Dinamic. Actuala formaţie – Mihai Dan (voce, chitară), Zoly Pop (voce, chitară), Cătălin Chereji (voce, clape), Bolgar Arpad Attila (tobe), Florin Cucerzan (chitară) şi Mircea Hodârnău (voce, bass) – continuă cu mândrie activitatea celei înfiinţate în anul 1974 la Mediaş, care a avut o carieră neîntreruptă până în anul 1991.

„A fost o plăcere să revenim pe Tărâmul Tuberozelor. Anul trecut am cântat pentru prima dată în Biserica Evanghelică din Hoghilag, cu ocazia festivalului dedicat tuberozei. Am ales să cântam unplugged pentru că acustica bisericii este una foarte bună. A fost primul nostru concert fără instrumentele electrice și publicul ne-a primit cu brațele deschise, având o reacție foarte bună la reorchestrarea pieselor proprii. Sâmbătă, 19 august a.c., ne-am bucurat din nou de un public foarte receptiv și călduros. Le mulțumim organizatorilor pentru invitație și sperăm să mai avem plăcerea să cântăm la Hoghilag”, a declarat pentru Făclia de Cluj Mircea Hodârnău, basist în cadrul trupei Dinamic.

„Noi, de la an la an, încercăm să aducem cât mai multă lume. Anul acesta a fost cel mai mare număr de participanți de până acum. Tot timpul, la final de festival, mergem pe la producători și îi întrebăm ce ar vrea ei să schimbe. Mediul online aduce cei mai mulți vizitatori. A fost un program pentru toate gusturile, oamenii sunt, într-un fel, liberi aici, vin, vizitează, mănâncă”, a remarcat Sabin Bota, membru în echipa de organizare.

Transilvania multiculturală

Transilvania multiculturală – organizator Primăria Comunei Biertan – a însemnat, printre altele, etalarea diferitelor tehnici și meșteșuguri moștenite din străbuni, printre care olăritul, tricotatul sau arta cioplitului în lemn. Cel mai frumos este când tu însuți ai ocazia să probezi aceste îndeletniciri, să te așezi la masa olarului…

Artist prof. Alecu Mihai

Festin culinar la Biertan

Cetatea Biertanului a fost, timp de două zile, gazda unui concurs gastronomic care a atras atenția multor turiști din țară dar și din străinătate. Fie că e vorba de diferitele sortimente de gulaș preparat la ceaun sau de dulciurile de casă, evenimentul s-a dovedit unul extrem de popular. Nu au lipsit nici muzica și dansul, colțurile special amenajate pentru fotografii, iar cei mai curioși au putut să fure de la artizani câte o poveste de viață autentică…

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut