Efervescența evenimentelor cultural-artistice, în condiții obișnuite

Anul 2022 a venit și la Cluj cu o serie de schimbări în ceea ce privește evenimentele artistice și culturale cu care publicul era deja obișnuit. După doi ani în care contextul pandemiei de coronavirus a impus respectarea unor măsuri privind amploarea manifestărilor (în special cele desfășurate în spații închise) și numărul de participanți sau cele privind normele stricte de igienă, iată că în anul de la care ne-am luat rămas bun de curând lucrurile și-au recăpătat, încet, anvergura lor specifică. Mă voi opri în cele ce urmează asupra câtorva exemple, evenimentele au fost mult mai numeroase.

În 2022, unele manifestări, dacă ne gândim, de pildă, la festivalurile cu tradiție, au mers mai departe în condițiile de dinainte de pandemie, în anumite cazuri atingând un număr record de participanți, unele dintre evenimente aducând, totodată, elemente de noutate în ce privește abordarea, dialogul cu publicul dar și momente aniversare bine punctate în peisajul cultural al orașului.

Din fotoliul de orchestră

Este și cazul surprizelor muzicale pe care ni le-a oferit Filarmonica de Stat „Transilvania”, inclusiv în noua stagiune 2022-2023, ce a debutat în septembrie anul trecut. Odată deschizându-și porțile la capacitate maximă (invitație la care publicul a răspuns adesea pe măsură), Filarmonica clujeană a reluat concertele educative și concertele de tip acces, la care se renunțase anterior, dar a venit și cu noi propuneri, așa cum a fost Visual Music, un eveniment complex, sincretic.

Atragerea către muzică a diferitelor categorii de vârstă a fost, de asemenea, un alt deziderat al conducerii instituției, subliniat și în interviul pe care l-am realizat la acel moment cu directorul Silvia Sbârciu. Am pomenit de concertele educative. În 2022 am asistat la mai multe concerte dedicate copiilor, extrem de bine concepute, în colaborare cu Dalma Toadere-Kovacs, dirijor și moderator, manifestări care sperăm să continue și în viitor.

Desigur, trebuie punctate aniversările importante pe care Filarmonica le-a marcat anul trecut – 50 de ani de existență a Corului Filarmonicii, Centenarul Tudor Jarda, cea de-a 55-a ediție a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană –, prezența unor invitați de marcă, amintesc câteva nume: Cristian Mandeal, Cornel Groza, Gabriel Bebeșelea, Andrei Tudor, Matei Ioachimescu, Kele Brigitta, Renáta Gebe-Fügi, Cristian Hodrea, Paula Seling, Aurelia Vișovan, Maria Marica, Gilbert Varga, Stefan Geiger, Paul Mann, Felix Mildenberger, Sarah Christian, Roman Kim, Sophie Dervaux, Simon Trpčeski, Karola Thiell, Martina Ruping și lista poate continua!

Așteptăm cu interes evenimentele concertistice ale lui 2023, voi reveni și le voi puncta în detaliu. Se anunță un an cu multe momente speciale în fotoliul de orchestră, unul fiind chiar reîntâlnirea cu dirijorul Lawrence Foster, cu care Filarmonica a dezvoltat deja o fructuoasă colaborare!

Festivalul Internațional de Chitară Transilvania

Din nou, motiv de sărbătoare, cunoscutul festival de chitară a împlinit, anul trecut, 20 de ani. Ani în care am fost martorii tinerelor talente ale artei interpretative, îndrumați cu măiestrie de nume mari în domeniu. Ediția 2022 a venit cu noutăți – concursurile „Dumitru Capoianu” și „Mihai Babii”, Trofeul realizat de sculptorul clujean Ovidiu Guleș, acordat câștigătorului Marelui Premiu, lansarea volumului „Chitara din inima Transilvaniei. TIGF 20 de ani”, autori Constantin Andrei și Demostene Șofron.

Festivalul Internațional de Film Transilvania

În 2022, ediția cu numărul 21-a a celui mai mare eveniment național dedicat lungmetrajelor, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) s-a bucurat de o prezență numeroasă, stabilind și un nou record în acest sens. Dată fiind oferta bogată de evenimente (peste 350 de proiecții, premiere cinematografice absolute, expoziții, workshop-uri, concerte, dezbateri și experiențe culinare inedite), numărul de spectatori a depășit recordul din 2019, ajungând anul trecut la 130.000. Pentru prima dată în istoria festivalului, același film a câștigat Marele Trofeu și Premiul Publicului, mă refer, desigur, la Utama/Casa noastră, în regia bolivianului Alejandro Loayza Grisi. Competiția oficială, regia Mariano Cohn și Gastón Duprat, a fost cel mai popular eveniment în cadrul TIFF 2022, cu o audiență de 3200 de spectatori în Piața Unirii, la proiecția din ultima zi a festivalului.

Interferențe 2022

În universul artelor spectacolului, cea de-a opta ediție a Festivalului Interferențe (ediție care a coincis cu aniversarea a 230 de ani de teatru maghiar la Cluj), director Tompa Gabor (reales pentru a treia oară președinte al Uniunii Teatrelor din Europa), sub genericul Teamă/Speranță, a descătușat energiile și suspansul de la ediția precedentă (2020), acumulate, totodată, pe fondul efectelor pandemiei care a schimbat regulile și în lumea teatrului. Fiind o manifestare culturală cu un puternic caracter internațional, 14 companii din țară și din străinătate au menținut viu interesul publicului pentru teatru în cele 11 zile de festival, alături de multe alte evenimente conexe.

Amintesc la acest moment câteva nume de referință, regizori consacrați și  tinere voci promițătoare: Astrid Bas, Stephane Braunschweig, Catinca Drăgănescu, Heiner Goebbels, Jaram Lee, Christoph Marthaler, Diana Mititelu, Josef Nadj, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Tompa Gabor, Urban Andras, Vidnyanszky Attila Sr și Fiul. Următoarea ediție a Festivalului Interferențe va avea loc în 2024.

Scaunele, regia Tompa Gabor
Actori Oana Pellea, Patrick Le Mauff

 

2022 a însemnat și un an comemorativ – 150 de ani de la nașterea actorului și regizorului Jenő Janovics, 125 de ani de la nașterea prozatorului și dramaturgului transilvănean Tamasi Aron.

Premierele actualei stagiuni la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca – „Alinare strămoșească”, r. LÁSZLÓ BÉRES (2022), „Rubedeniile”, r. LÁSZLÓ BOCSÁRDI (5 feb. 2023, ora 19).

Întâlnirile Internaționale de la Cluj

Teatrul Național din Cluj-Napoca a reluat tradiția Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, anul 2022 prilejuind ediția cu numărul 11. Genericul Identități a fost ales ținând cont de contextul istoric actual, care, în accepțiunea organizatorilor, a reușit „să scoată nu doar ce este mai rău și mai urât din ființa umană, ci și ce este mai bun, mai cald, mai curajos și generos, ceea ce trece peste granițele identitare, peste resentimente și frustrări.”

2022, un an provocator pentru instituția de cultură clujeană, care a reușit să integreze în oferta sa, alături de producții autohtone, contribuții ale artiștilor și dramaturgilor ucraineni. Premierele de care ne-am bucurat până la acest moment în cadrul stagiunii – „Sărută-mă”, r. Emanuel Petran, „Sindromul supraviețuitorului”, r. Ștefana Pop-Curșeu, „Omul din Cerc”, r. Răzvan Mureșan, „Paracliserul, direcție de scenă” Claudiu Bleonț.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca

La fel ca și alte instituții de cultură, Opera Română s-a confruntat cu restricțiile impuse de pandemie, începutul anului 2022 venind cu o serie de reprogramări ale spectacolelor. Însă, odată cu reluarea activității în parametrii obișnuiți, 2022 a însemnat un an efervescent din punct de vedere al repertoriului. Merită amintite premierele care au făcut deliciul publicului, extrem de dornic să revină la operă, ”La Fanciulla del West”, r. Rareș Trifan, ”Traiano in Dacia”, regia artistică Mihaela Sandu, ”Cavaleria Rusticana”/”Dodici anni dopo” (deschiderea stagiunii 2022-2023), r. Mihaela Sandu.

Cavalleria Rusticana, regia artistică Mihaela Sandu

 

O nouă ediție a festivalului Opera Aperta a adus și lansarea liniei de merch a Operei Naționale Române din Cluj, care a devenit, astfel, prima instituție lirică din România cu un brand cultural propriu. Opera Aperta 2022 a strâns un număr record de spectatori – cca. 150.000,  în prima ediție organizată fără restricțiile impuse de pandemie și a adus un eveniment în premieră – spectacolul-experiment Ride On Harmony, în care i-am putut urmări evoluând, în ipostaza neconvențională de bikers, pe soliștii Florin Estefan, Diana Țugui, Iulia Merca, Cristian Mogoșan și Simonfi Sandor, acompaniați de cunoscutul pianist Mihai Diaconescu, alături de cei 250 motocicliști prezenți în Piața Unirii.

Așteptăm cu interes Balul Operei din luna februarie și celelalte surprize ce ni se pregătesc!

Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca

Stagiunea 2022-2023, o stagiune cu ambiții mari în cadrul instituției lirice clujene, în condiții financiare limitate, nefiind singurii care s-au confruntat cu această problemă. Șase premiere (unele vor avea loc anul acesta) și prezența OMS Cluj-Napoca la prima ediție a Bucharest Opera Festival, cu două titluri, Copilul și vrăjile și Ora spaniolă, ambele de Maurice Ravel, în regia lui Tompa Gabor, sunt realizări ce merită consemnate.

Jazz in the Park

2022 a însemnat un an aniversar și pentru festivalul Jazz in the Park – o tradiție de 10 ani, pentru clujeni și nu numai! O ediție fără restricții, desfășurată în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, 5 scene tematice, 240 de muzicieni și aproximativ 17.500 de participanți. La finele anului trecut, festivalul clujean a ajuns din nou în finala European Festival Awards, la categoria Best Small Festival, titlu pe care l-a mai deținut anterior. S-au pus și bazele unui nou proiect, Pop Up Jazz Club.

Voi urmări îndeaproape agenda culturală a anului în curs, revenind la momentul oportun în paginile ziarului, așa cum v-am obișnuit, cu detalii despre fiecare eveniment.

Iulia GHIDIU

Foto: Bogdan Meseșan, Biro Istvan, Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut