Edilii comunei Sânmărtin s-au apucat serios de lucru

Comuna Sânmărtin se află printre puținele comune din împrejurimile municipiului Gherla, unde primarii și-au făcut proiecte și planuri pe acest an cu mult înainte de a afla bugetul local. În alte comune edilii au luat măsuri concrete numai după ce au avut cunoștință despre sumele repartizate de Consiliul Județean Cluj. La Sânmărtin gospodarii comunei s-au apucat de lucru încă la sfârșitul iernii, când și timpul a fost favorabil lucrărilor edilitare.

Cea mai mare investiție este introducerea apei, conform Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată. Deocamdată doar patru sate componente, din cele opt, vor beneficia de apă potabilă din sursa Gilău. Acestea sunt Diviciorii Mari, Măhal, Târgșor și Sânmărtin, dar în anii următori conducta va ajunge și în celelalte sate. Deja se sapă pentru rețeaua  de apă  pe porțiunea de la Moara Roșia (adică drumul județean Gherla – Cămăraș). Vestea bună ne-a dat-o, zilele trecute, chiar primarul Ioan Fărtan, deosebit de satisfăcut că au fost demarate lucrările la acest proiect măreț, ce va fi urmat în viitor și de introducerea gazului metan, ținând cont că pe Câmpie această resursă naturală se găsește la fiecare pas. Ar fi abstract, ca Sânmărtinul să nu aibă gaz metan, când în împrejurimile comunei, peste tot arde în locuințele sătenilor. Magistrala de gaz trece chiar pe la marginea comunei, pe drumul Țaga – Fizeșu Gherlii.  Cine s-a gândit acum 30 de ani că cele mai îndepărtate sate ale comunei Sânmărtin, Cutca și Ceaba, vor fi legate la conducta de apă și gaz?! Cred că nimeni, știind că în cele două localități, pe vremuri și cu cizme intrai greu, iar în prezent pe acolo drumul este asfaltat.

La Ceaba, în lunile următoare se va construi un pod nou, cum și la Diviciorii Mari va fi reabilitat podețul din mijlocul satului. O astfel de lucrare va fi realizată  și în satul vecin, Diviciorii Mici. Nu este uitată nici modernizarea unor străzi în satele Măhal și Sâmboieni. În ultima localitate, anul trecut au fost amenajate (betonate) șanțurile de scurgere a apei pluviale, investiție ce va fi continuată în 2021 și pe marginea străzii principale a satului Cutca.

Locuitorii celor opt sate ale comunei Sânmărtin sunt apreciați ca oameni harnici și muncitori. În această perioadă, posesorii de terenuri agricole lucrează la plantatul cartofilor și la semănatul culturilor prășitoare. În unele locuri animalele au fost deja scoase pe pășunile naturale, suprafețe fertilizate și întreținute la începutul primăverii. În cursul săptămânii, ziua, rar găsim câte o gospodărie unde să fie acasă cineva, cu toții  se află la lucru, doar oamenii în vârstă mai au treabă în grădinile din jurul locuințelor. De asta ne-am convins și noi în timpul deplasării în pitoreasca așezare de pe Câmpie.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut