Drumul între Beliș și Poiana Horii – reparat și marcat

Drumul Național 1R, între Beliș și Poiana Horii, a fost reparat pe o porțiune de aproximativ 12 km. Conform celor declarate ziarului Făclia de șeful Districtului Beliș din cadrul Secției de Drumuri Naționale Cluj a DRDP Cluj, Viorel Crainic, a fost turnat covor asfaltic de la intersecția DN1R cu drumul care urcă spre Mărișel, până la intrarea în Poiana Horii.

Deși directorul DRDP Cluj, Eugen Cecan, promisese că DN1R, care leagă județele Cluj și Alba pe traseul Huedin – Beliș – Poiana Horii – Albac (Transursoaia) va fi reparat în întregime în acest an, lucrările s-au oprit la Poiana Horii din cauza unor lucrări urgente, neprevăzute și care nu suportau amânare, în Baia Mare și Satu Mare.

În urma unor sesizări care reclamau că, pe anumite porțiuni, drumul spre Poiana Horii ar fi „vălurit”, au fost operate remedieri pe porțiunile de drum respective.

„Ca să scoți un drum perfect trebuie o reabilitare și nu o reparație a drumului. O reabilitare a drumului, pe structura existentă, ar fi necesitat o frezare, dar și un strat de piatră spartă adăugat ca și componentă la stratul de bază. Au fost câteva locuri unde, într-adevăr, era vălurit drumul. Am refăcut acele porțiuni, am corectat acele văluriri” – a declarat Viorel Crainic, precizând că reabilitarea drumului, care ar fi necesitat luni de zile de lucru și de deviere a traficului, nu era prinsă în planul de investiții pentru acest an.

„Nu a fost prinsă în plan o reabilitare a drumului, ci o reparație a drumului. Să nu uităm că acest drum a fost preluat la național de la cele județene. Nu era un drum pregătit pentru a face față unui trafic de drum național, nu era proiectat pentru așa ceva. Sigur că, în timp, se va ajunge și la o reabilitare totală a drumului, dar asta înseamnă niște lucrări de anvergură și niște costuri pe măsură, care nu se pot face de azi pe mâine, fiindcă acest drum e ca un culoar, nu ai variante de rezervă, de ocolire. Eu spun că drumul acesta, acum, e un drum cât se poate de normal” – a mai declarat Viorel Crainic.

Cu adevărat, pe drumul dintre Beliș și Poiana Horii (remediat deja, pe jumătate, anul trecut și marcat în întregime, în această toamnă) se poate circula acum în cele mai bune condiții. Conform declarației lui Viorel Crainic, lucrările spre granița de județ cu Alba vor fi continuate în primăvară.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut