Descoperire arheologică spectaculoasă la Cluj-Napoca

O descoperire extrem de importantă a fost făcută de cercetătorii clujeni de la Institutul de Arheologie și istoria Artei în timpul lucrărilor de modernizare a străzii 21 Decembrie 1989. Este vorba de un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman Napoca.

Specialiștii în istoria romană spun că descoperirea este una rară pentru că în primul rând sarcofagele sunt piese rare oricum iar pe de altă parte sarcofagele intacte sunt și mai rare.

Momentul deschiderii sarcofagului roman intact descoperit la Cluj-Napoca

Din cercetări reiese că sarcofagul descoperit pe strada 21 Decembrie este făcut chiar din piatră locală. „În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană. În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere.

După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize”, au transmis reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut