De Ziua Iei, șezătoare la Muzeul Municipal Dej

În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală, care evidenția în cel mai înalt grad – prin ornamentică, prin calitatea materialelor și a execuției – statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel sau ciupag, ea a intrat în conștiința publică cu prima denumire ce a și devenit generică.

Despre ie și costumul popular tradițional din zona Someșurilor, dar și despre arta cusutului, țesutului, împletitului au putut afla cei care au petrecut la sfârșitul săptămânii trecute o plăcută după-amiază de „Șezătoare la Muzeu”. Evenimentul organizat de Muzeul Municipal Dej, împreună cu Școala Populară de Artă ,,Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, s-a desfășurat sub auspiciile Primăriei Dej și a reunit cursanți ai secțiilor de Țesut-Cusut și Tehnici în Țesut-Cusut, coordonator fiind expert Ioana Mureșan.

Prezentarea de costume populare a fost completată de cântece și obiceiuri tipice șezătorilor tradiționale, precum și de ateliere de cusut pentru începători și avansați, țesut mărgele, țesut la război de brâie și bete. De asemenea, participanții au avut ocazia să vizioneze câteva filme documentare etnografice ilustrative pentru sărbătoarea iei românești: „Drumul cânepii”, „Povestea cămășii de cânepă”, „Laurul hainelor” și „Umbrele nunților uitate”.

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează nu doar piesa principală a costumului popular românesc, ci și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

M. Vaida
Foto: Ovidiu Rus

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut