Costurile la Spitalul Regional din Florești au crescut cu peste 32 la sută. Guvernul urmează să decidă dacă le aprobă sau nu

Costuri cu aproape un miliard de lei mai mult la Spitalul Regional din Florești. Creștere cu 32 la sută.

 

Costurile pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Cluj au crescut cu aproape un miliard de lei. Executivul urmează să adopte o hotărâre de guvern pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici la spitalul regional din Florești, conform unui proiect obţinut de Făclia.

Finanțarea obiectivului de investiții este asigurată din fonduri externe nerambursabile, fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Din datele prezentate în document reiese că valoarea proiectului a crescut de la 2,6 miliarde de lei cât a fost estimate în 2019 la 3,4 miliarde de lei.

Concret, valoarea totală actualizată supusă reaprobării este de 3.403.298.499 lei cu TVA. Raportată la valoarea inițială aprobată prin H.G. nr. 667/2019, prezintă o majorare cu suma de 834.547.328 lei, inclusiv TVA, respectiv o creștere de 32,49%, defalcată după cum urmează: valoare lucrări suplimentare (inclusiv TVA) – 212.432.407 (8,27%); valoare actualizare prețuri prin ajustarea cu indicii statistici aferenți anului 2023 (faza PT) față de 2019 (faza SF aprobat) – 622.114.921 lei (24,22%).

Prima licitație pentru execuție de lucrări la Spitalul Regional de Urgență din Cluj-Napoca a fost lansată de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), autoritate care gestionează proiectele spitalelor regionale. Din datele prezentate, patru asocieri de firme sunt interesate de executarea acestor lucrări. Este vorba de lei Ubitech Consrucții SRL, AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG, Nord Conforest și AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG. Valoarea contractului este de 68.968.023 lei.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, din zona în care se va construi spitalui regional de Urgență Cluj se vor excava 190.000 de metri cubi de pământ în prima etapă, iar în a doua etapă vor fi excavați 60 de mii de metri cubi. Autoritatea care gestionează proiectul spitalului regional de la Cluj nu a stabilit locul unde să fie depozitat pământ excavat, urmând ca firma care va câștiga licitația să gestioneze acest lucru, conform datelor de pe SEAP.

Tot în această perioadă este în derulare procedura de atribuire a contractului de achiziție a serviciilor de Supraveghere a lucrărilor Spitalul Regional de Urgență Cluj. Contractul este „vânat” de șapte operatori economici. Este vorba de Egis România; asocierea Venturio Investment SRL (Leader); Darcom Energy Solutions, Koltek Musavirlik; asocierea TPF Inginerie SRL (Leader), SAS TPF Ingenierie,T.P.F. Engineering; Asociere: Confirm Constructii (Leader), Structur ALL Consulting Napoca; Asociere: Manens S.P.A. (Leader), Studio Altieri S.p.A., Italconsult S.p.A., K-Box Construction Design, Mansart Corporate; asocierea Initiative Exclusiv Consulting Management (Leader), Padeco Company Limited, Speri Società di Ingegneria e di Architettura S.p.A., Meta Engineering, Eurocerad International; Asociere: Tumas Turk și Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik (Leader), RomCapital Invest, Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.

Valoarea contractului este de 37,4 milioane de lei.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență din Florești presupune construcția unui complex de 8 etaje cu 176.638 mp, 849 de paturi și 1.400 locuri de parcare a fost prezentat.

Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5, este prevăzută delimitarea celor 3 turnuri de spitalizare. În proiectare s-a pus accent pe utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea spitalului. Managerul de proiect, Cristina Gafton a declarat că după suprafața desfășurată, clădirea Spitalului Regional de Urgență din Florești va fi a doua după Casa Poporului.

Structura clinică este următoarea: centrul pentru cap și gât (164 paturi), centrul toracic (142 paturi), centrul abdominal (157 paturi), centrul pentru articulaţii, Centrul pentru coloana vertebrală și traumă (120 paturi), centrul de medicină internă (180 paturi), centrul pentru mamă și copil (86 paturi). Obiectivul principal al proiectului vizează îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții de urgență, îngrijiri secundare și terțiare sau tehnologie și expertiză la nivel înalt, în regiunea de Nord-Vest a țării. Proiectul va contribui la îmbunătăţirea accesului populaţiei, în special pentru grupurile de pacienţi vulnerabili, la servicii spitalicești de înaltă calitate și la îmbunătăţirea standardelor clinice, eficienţei, calităţii, siguranţei și durabilității serviciilor spitalicești din judeţul Cluj. Totodată, unitatea medicală va contribui la reducerea numărului de decese evitabile în regiune.

Din informațiile obținute de Făclia reiese că lictația aferentă construirii Spitalului Regional de la Cluj va fi organizată abia anul viitor.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut