Video&foto | A doua cea mai mare clădire din România va fi construită la Cluj. Vezi modelul 3D

Modelul 3D arhitectural al Spitalului Regional de Urgență din Florești, care presupune construcția unui complex de 8 etaje cu 176.638 mp, 849 de paturi și 1400 locuri de parcare a fost prezentat, vineri, la UMF Cluj de către reprezentanții Ministerului Sănătății.

Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5, este prevăzută delimitarea celor 3 turnuri de spitalizare. În proiectare s-a pus accent pe utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea spitalului. Managerul de proiect, Cristina Gafton a declarat că după suprafața desfășurată, clădirea Spitalului Regional de Urgență din Florești va fi a doua după Casa Poporului. Cristina Gafton a precizat că termenul a realizare a lucrărilor la acest obiectiv este de patru ani, însă a precizat că au crescut costurilor de la 540 de milioane de euro la 687 de milioane de euro.

Totodată, managerul de proiect a arătat că în această lună se va demara licitația de achiziție a serviciilor pentru supravegherea lucrărilor la șantier și la primul pachet de lucrări. Cristina Gafton a menționat că al doilea pachet de lucrări va fi scos la licitație în septembrie.

Structura clinică este următoarea: centrul pentru cap și gât (164 paturi), centrul toracic (142 paturi), centrul abdominal (157 paturi), centrul pentru articulaţii, Centrul pentru coloana vertebrală și traumă (120 paturi), centrul de medicină internă (180 paturi), centrul pentru mamă și copil (86 paturi). Obiectivul principal al proiectului vizează îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții de urgență, îngrijiri secundare și terțiare sau tehnologie și expertiză la nivel înalt, în regiunea de Nord-Vest a țării. Proiectul va contribui la îmbunătăţirea accesului populaţiei, în special pentru grupurile de pacienţi vulnerabili, la servicii spitalicești de înaltă calitate și la îmbunătăţirea standardelor clinice, eficienţei, calităţii, siguranţei și durabilității serviciilor spitalicești din judeţul Cluj. Totodată, unitatea medicală va contribui la reducerea numărului de decese evitabile în regiune.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut