Consultațiile de la medicii de familie ar putea fi plătite

Pacienții ar putea fi puși să-și plătească consultațiile la medicii de familie din lipsa banilor care n-au mai fost alocați de Casa de Asigurări de Sănătate. Totodată, s-ar putea ajunge la o situație și mai gravă, cea în care medicii să-și închidă cabinetele. Din păcate, medicii de familie nu și-au primit sumele de bani corespunzătoare serviciilor efectuate în luna noiembrie, iar fondurile aferente serviciilor din luna octombrie au fost acoperite doar parțial. Medicii sunt îngrijorați deoarece spun că nu s-a mai întâmplat niciodată să se întârzie atât de mult cu banii.

dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj.

Cabinetele medicale de medicină de familie din Cluj nu și-au primit finanțarea pentru serviciile raportate în luna octombrie, decât parțial, în procent de 60%, iar pe noiembrie deloc. Scadența pentru noiembrie ar fi pe 18 decembrie. Nu există nici un semn că vom primi finanțarea conform termenelor stabilite prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și atunci lipsa finanțării cabinetelor ne determină să închidem cabinetele sau să ne restrângem activitatea fiecare în funcție de fondurile pe care le mai are.”, afirmă dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj.

Medicii de familie nu vor mai prelua suplimentar pacienți

Medicii vor efectua consultațiile programate, dar nu vor mai consulta pacienții suplimentar. „Înseamnă că nu vrem ca pacienții să aibă de suferit. Sunt acordate consultațiile programate, dar nu se va mai consulta nimic suplimentar și începând din 18 decembrie 2023, în funcție de fiecare cabinet câte fonduri mai are pentru tipizate medicale, nu se vor mai elibera tipizatele medicale. Aceste tipizate medicale sunt achiziționate cotracost de către furnizării de servicii medicale și în condițiile în care nu avem fondurile este normal că nu avem cum să le achiziționăm.”, declară dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie (AMF) din Cluj.

Totodată, potrivit președintei AMF Cluj, în această perioadă, cheltuielile cu întreținerea și funcționarea cabinetelor sunt mai mari. „În plus, suntem într-o perioadă în care utilitățile au prețuri foarte mari. Plătim acum factura de gaz de 920 de lei, cea de la energie electrică 400 de lei. Sunt cabinete în contract cu Consiliul Județean care achită taxe de redevență foarte mari. De aceea nu avem cum să onorăm aceste plăți și să acoperim toate cheltuielile”.

O consultație la medicul de familie ar putea costa 50-100 de lei

Dacă medicii de familie clujeni nu vor primi fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate, reprezentanții lor spun că vor fi obligați să găsească alte surse de venit, adică să acorde consultații contra cost. „Consultațiile vor fi plătite cu o sumă modică, fiecare cabinet își poate stabili taxa pentru o consultație acordată în afara contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Suntem deja cabinete private în contract cu Casa de Asigurări, iar dacă contractul nu funcționează atunci sigur că putem să oferim consultații contra cost la fel ca orice cabinet privat. Avem alte relații cu pacienții noștri. Aceste taxe vor fi specifice medicinei de familie, mai mici, în jur de 50-100 de lei , fiecare cabinet își va stabili taxa pentru consultații”.

Pacienții sunt rugați să aibă înțelegere în situația dată și sunt direcționați spre unitățile medicale specializate, în cazul unor probleme mai grave. „Dacă sunt probleme de urgență se pot adresa unităților de primiri urgențe și camerele de gardă, dar și acelea sunt suprasolicitate. Îi rugăm să înțeleagă situația pentru că nu este vina noastră pentru că noi până în 18 noiembrie, când ar fi trebuit să intre plata serviciilor pe octombrie, consultăm din fondurile pe care le aveam pentru funcționarea cabinetelor. Practic ajungem la fundul sacului și atunci toată lumea înțelege situația. Dacă nu poți să asiguri o activitate, nu poți să asiguri costurile de funcționare, nu ai cum să oferi servicii gratuite. Dar Casa de Asigurări știe acest lucru. Și în primul rând Casa de Asigurări de Sănătate ar trebui să-și respecte contractul.” afirmă Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie (AMF) din Cluj.

Situația creată din lipsa fondurilor este foarte gravă, atenționează reprezentanta medicilor clujeni de familie: „Nu s-a mai întâmplat niciodată să se întârzie atât de mult cu fondurile. Întotdeauna s-au virat banii la timp.Spre deosebire de exemplu de farmacii sau laboratoare care mai au servicii, produse plătite și de către populație noi avem un venit majoritar din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și acela era oricum mic. E adevărat de la 1 iulie au crescut valorile de punct medicina de familie, pentru că s-a diversificat paleta de servicii, dar ca urmare ne-am organizat și noi. Am făcut investiții, am făcut dotări suplimentare și am angajat chiar personal suplimentar ca să putem face față numărului de servicii acordat pacienților. Iar acum ne trezim în situația în care avem angajamente de plată, avem de plătit salarii și viramentele către stat, care nu sunt puține, în procent de 47% în plus față de salariu sunt viramente către Sănătate, impozit asigurările sociale, deci toate acestea trebuie plătite, suntem penalizați dacă nu le plătim la timp, dar fonduri nu sunt”.

Tia SÎRCĂ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut