CNCS lovește și în Editura „Școala Ardeleană”

Publicația Transylvanian Review nu este singura din județul Cluj afectată de modul controversat de evaluare la care a recurs Consiliul Național al Cercetării Științifice. Și prestigioasa Editură „Școala Ardeleană”, sub sigla căreia au fost publicate în ultimii ani numeroase volume ale mai multor personalități din lumea științifică și academică, a fost lovită de metodele discutabile ale CNCS.

Editura clujeană a fost declasificată, primind cel mai slab calificativ, deși de numele ei se leagă numeroase proiecte culturale de interes național. Directorul editurii, Vasile George Dâncu, spune că nu contestă faptul că Editura „Școala Ardeleană” a obținut calificativul C pentru domeniul Istorie și studii culturale, precizând că este deranjat de „motivele” pentru care au fost declasificați.

Unul dintre motivele care au dus la încadrarea Editurii „Școala Ardeleană” în categoria C constă în faptul că „istoria regională şi naţională predomină în debutul editorial. Majoritatea covârşitoare a premiilor şi distincţiilor sunt locale (clujene)”. CNCS și-a mai argumentat decizia prin faptul că „editura dă lista a 13 referenţi externi pentru domeniul de evaluare, marea lor majoritate cadre universitare clujene”. Un alt argument este legat de faptul că „editura a avut o bogată activitate editorială în ultimii ani. Se remarcă lucrări adresate studenților, volume mai generale, ca și reeditări ale unor lucrări mai vechi. Calitatea și utilitatea unora dintre volume este însă discutabilă”

Vasile Dâncu atrage atenția că CNCS este o instituție nefuncțională (discreditată) care ar trebui desființată și că sunt necesare alte formule de evaluare a performanțelor universitare/academice.

„Comentariile sunt de prisos! Aceste argumente „negative” sunt de fapt crezul nostru editorial, începând de la alegerea numelui Editura Școala Ardeleană (la înființare, finele lui 2014) până la publicarea, în cei șase ani scurși de atunci, a unor proiecte culturale importante. Prezentarea editurii pe site-ul nostru spune: ”„Editura Școala Ardeleană promovează cultura scrisă transilvăneană pentru toată România și pentru românii de pretutindeni. Totodată, aduce în capitala Ardealului autori valoroși din celelalte regiuni ale țării, precum și scriitori importanți ai literaturii universale.”

Am editat și vom edita în continuare (ardelenește!) sub semnul acestor principii culturale și naționale. Pentru eforturile noastre am fost evaluați (și vom fi!) de către instituții, colaboratori, autori și cititori. Un singur exemplu! Editura Școala Ardeleană s-a făcut remarcată prin activitatea din anul Centenarului Marii Uniri, dedicând acestui moment istoric 100 de proiecte editoriale. Grație acestei inițiative, a fost distinsă cu numeroase premii: Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” din partea președintelui Klaus Iohannis; Premiul de Excelenţă, oferit de către Radio România la Târgul Internațional Gaudeamus (București, 2018) „pentru admirabila activitate editorială naţională, în anul Centenarului Marii Uniri”; Diploma de excelenţă „Centenarul Marii Uniri” din partea Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România; Premiul de Excelență APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) 2017 pentru contribuția editorială excepțională în anul Centenarului Marii Uniri.

În calitate de editor nu voi spune nimic de CNCS, dar în calitate de contribuabil pot spune că este o instituție nefuncțională (discreditată) care ar trebui desființată și că sunt necesare alte formule de evaluare a performanțelor universitare/academice.

Închei cu vorba americanului: „Gândește global, acționează local!”, a transmis directorul editurii clujene, Vasile Dâncu.

Recomandat pentru dvs.

1 comentariu

  1. Dacă onorabilul Consiliu Național al Cercetării Științifice încadrează editura Școala Ardeleană în categoria C, pentru că „istoria regională şi naţională predomină în debutul editorial…”, se vede că membrii consiliului uită ”ce sunt si cine sunt”. Apoi o istorie a Europei NU EXISTĂ, NU POATE EXISTA, fără istoriile regionale și naționale. Chiar și în România parte a blocului sovietic, am fost și am rămas ce-am fost dintotdeauna, ce-a fost tata și tata-mare și tata lui tata-mare. Iar dacă tocmai asta deranjează Consiliul Național al Cercetării Științifice, noile sale DIRECTIVE, e clar în ce direcție curge, e siliut să curgă mai nou, Someșul.

Comentariile sunt blocate.

Sari la conținut