CNCAV: Precizări privind exceptările de la programarea pentru vaccinare prin platforma dedicată

O persoană eligibilă pentru vaccinare într-o etapă anterioară și care, din diverse motive, nu s-a prezentat efectiv pentru vaccinare, o poate face chiar și atunci când s-a trecut la etapa următoare. Pentru a asigura accesul la vaccinare al tuturor persoanelor care aleg să se vaccineze, această modalitate se va păstra și în momentul în care se va trece din etapa a 2-a în etapa a 3-a (vaccinarea în masă) – precizează Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Precizarea CNCAV vine în contextul în care, în perioada în care ne aflăm (corespunzătoare etapei a doua a campaniei de vaccinare), continuă și vaccinarea personalului medical din spitalele COVID și a personalului medical aflat în prima etapă, conform strategiei naționale de vaccinare, iar în spațiul public sunt invocate „discrepanțe” între numărul de persoane înscrise în platforma de programare și numărul de persoane vaccinate și raportate de CNCAV pe baza evidențelor din Registrul Electronic Național de  Vaccinare (RENV).

În același context, CNCAV reamintește că etapa a 2-a de vaccinare include persoane care sunt exceptate de la programarea în platforma de programare, prin modalitățile disponibile și anunțate public (pagină web, medic de familie/ medic curant, apel la call center, prin angajator, direcțiile de asistență socială). În această categorie, a excepțiilor, intră: persoane aflate în cele 1.884 centre rezidențiale și medico-sociale de la nivel național; persoane dializate; persoane nedeplasabile; persoane fără adăpost; persoane aflate în România pentru derularea studiilor sau exercitarea profesiei și care nu dețin o carte de identitate (ex. medici rezidenți sau studenți la medicină din alte țări, care lucrează sau se pregătesc în unități medicale din România și au drept de rezidență în România).

De asemeni, adaugă CNCAV, „pentru a evita irosirea dozelor, a fost și este permisă vaccinarea fără programare și a persoanelor care se prezintă direct într-un centru de vaccinare, dacă există doze disponibile, cu respectarea etapei de vaccinare în care ne aflăm (etapa 1 – personal medico-social, public și privat, etapa a 2-a – persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu comorbidități, indiferent de vârstă, persoane care activează în domenii-cheie)”.

”În concluzie, exceptările de la programare explică diferențele dintre numărul de persoane programate în platformă și persoanele evidențiate în raportările RENV. Considerăm că nu este vorba despre o «depășire bruscă» a vaccinărilor față de numărul programărilor existente, motivată de o invocată «nerespectare a regulilor» sau de o «organizare defectuoasă», ci de o creștere graduală a capacității de vaccinare, respectiv de asigurarea accesului echitabil la vaccinare a categoriilor de persoane exceptate” – mai precizează sursa citată.

Conform CNCAV, alocarea vaccinurilor la nivel național a avut în vedere categoriile principale de risc, în conformitate cu datele epidemiologice din România, cu dovezile științifice existente, cu recomandările ECDC și OMS și cu exemplele de bună practică din alte state.

„Stabilirea necesarului de doze se realizează pentru o perioadă de trei zile, în baza programărilor existente in platforma electronică de programare. La acest necesar se adaugă numărul de doze pentru vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, netransportabile și a persoanelor fără adăpost. Pe măsură ce se înregistrează progrese în capacitatea de producție de vaccin și se autorizează noi vaccinuri de către Agenția Europeană a Medicamentului, respectiv Comisia Europeană, cantitatea de vaccinuri care va ajunge în țara noastră va crește progresiv, astfel încât să se asigure cantitatea de vaccinuri pentru toate persoanele care aleg să se vaccineze” – adaugă aceeași sursă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut