Clujul, în topul județelor cu cele mai multe cazuri de gripă

Creșterea îmbolnăvirile de gripă din Cluj și din țară au determinat autoritățile să declare stare de alertă epidemiologică. În școli și spitale se impun o serie de reguli care trebuie respectate. Județul Cluj se situează pe locul al treilea după București și Bacău, la numărul total al cazurilor de gripă înregistrate în perioada 22 – 28 ianuarie 2024, cu un număr de 81 de cazuri. Tot pe un loc trei este ținut Clujul și de către cele mai numeroase cazuri de gripă înregistrate în județ, și anume 46 de cazuri de gripa A, subtip H1. Totodată, privind numărul cazurile de gripa A, subtip H3 – 15, Clujul se află pe locul patru, pe aceeași poziție cu județul Buzău, cu câte 15 cazuri înregistrate fiecare. La acest tip de gripă, pe primele trei locuri se găsesc capitala București cu 57 de cazuri, Bihor cu 22 și Iași cu 20 de cazuri. De asemenea, raportat la aceeași perioadă, cele 20 de cazuri de gripă A nesubtipate/ în curs de subtipare situează județul Cluj pe locul nouă în țară.

Gripa face victime la Cluj

În ceea ce privește numărul deceselor confirmate cu virus gripal, Clujul ocupă locul patru cu trei decese, după Buzău (cu unsprezece decese), Timiș (opt decese) și Arad (șapte decese), alături de județele Olt, Prahova și București, unde s-au înregistrat tot câte trei decese.

Față de perioadele precedente privind situația cazurilor de gripă, 8-14 ianuarie, respectiv 15-21 ianuarie, în ultima perioadă 22-28 ianuarie se înregistrează o creștere mare a numărului clujenilor diagnosticați cu această boală. De la 38 de cazuri numărul a crescut la 52 de cazuri, ajungându-se până la 81 de cazuri. Din păcate, și cazurile de decese sunt în creștere, dacă în perioada 15-21 ianuarie s-au produs două decese din cauza gripei, în ultima perioadă s-au înregistrat trei decese.

Ca urmare a faptului că în a treia săptămână consecutiv incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat joi, 1 februarie 2024, că este vorba de o situaţie de alertă epidemiologică. „Având în vedere succesiunea a trei săptămâni care au evoluat cu o intensitate înaltă a activităţii gripale şi cu o răspândire geografică extinsă a circulaţiei virusurilor gripale la nivelul întregii ţări, putem vorbi de o situaţie de alertă epidemiologică”, a informat INSP.

Conform comunicatului al INSP, în săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024, la nivel național, au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 35,8% mai multe comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7,7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464). Variaţia în plus faţă de media calculată de 104.971 a cazurilor din ultimele sezoane (2016 – 2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 26,8%; 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.301) şi în judeţele Cluj (1.032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429).

Tot în perioada 22 – 28 ianuarie 2024, s-au înregistrat 43 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu patru mai puţine faţă de săptămâna precedentă şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, și 320 de cazuri de gripă confirmată de laborator (72 cu virus gripal AH1, 56 cu virus gripal AH3, 188 cu virus A nesubtipat şi patru cu virus B).

De la începutul sezonului au fost raportate, conform comunicatului INSP, 1.241 de cazuri de gripă confirmate de laborator, dintre care: 249 de cazuri cu virus gripal AH1, 170 de cazuri cu virus gripal AH3, 14 cazuri cu virus gripal B, 808 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 44 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 19 coinfecţii de virus gripal cu VRS, trei coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS. Au fost comunicate 11 decese noi confirmate cu virus gripal, informează INSP.

Potrivit informațiilor furnizate de INSP, până în prezent, au fost comunicate 51 decese confirmate cu virus gripal: 31 tip A, subtip H1 (dintre care trei coinfecţii cu SARS-CoV-2), 12 tip A, subtip H3, 8 tip A, nesubtipat (dintre care două coinfecţii cu SARS-CoV-2). Cele 51 de decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: două la grupa 0 – 4 ani, patru la grupa 15 – 49 de ani, 13 la grupa 50 – 64 ani, 32 la peste 65 de ani. Totodată, INSP informează că până la data de 28 ianuarie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări un număr de 1.065.284 de persoane vaccinate antigripal, dintre care 1.040.951 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

La simptomele specifice virozelor, ne adresăm medicului de familie

Reamintim faptul că Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi, 1 februarie 2024, că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică în urma înregistrării, timp de trei săptămâni consecutiv, a numărului mare de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii).Se numeşte săptămâna epidemică. Au fost două astfel de săptămâni, aceasta este cea de a treia. La fel ca anul trecut. Nu este absolut nimic diferit faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depăşire a pragului epidemic, a precizat ministrul Sănătăţii. Ministrul Rafila a precizat că nu se vor introduce restricții pentru populație. „Vreau să spun un lucru care să fie extrem de clar de la început pentru toată lumea: nu se instituie niciun fel de restricţii. Nu aş vrea să aud tot felul de speculaţii că introducem restricţii pentru populaţie. Nu are niciun fel de legătură. Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii încât să putem să asigurăm toate resursele necesare. Ministrul Sănătății a spus că a luat legătura într-o teleconferință cu toți șefii direcțiilor de sănătate publică pentru o coordonare a activității și asigurarea resurselor nesesare în această perioadă în care este declarată starea de alertă epidemiologică. În opinia ministrului Rafila, această situație se va menține până la sfârșitul lunii februarie. „Din punctul meu de vedere, această situaţie va mai dura până la sfârşitul lunii februarie”, a spus ministrul Sănătăţii.

În această perioadă de alertă epidemiologică, populația trebuie să fie mai vigilentă, iar în spitale și școli se impun unele măsuri de prevenire a răspândirii bolilor de sezon. În spitale se recomandă triajul epidemiologic pentru personal, iar în cazul celor care prezintă simptomatologie – izolarea la domiciliu, purtarea către personalul medical a echipamentului de protecţie, inclusiv masca, adaptarea programului de vizită a aparţinătorilor pe baza analizei de risc efectuată de DSP, asigurarea stocurilor de antivirale și continuarea vaccinării. În școli, grădinițe este necesar triajul, copiii cu simptome specifice virozelor trebuie reținuți acasă, este necesar să se asigure soluții pentru dezinfecția și spălarea mâinii, a suprafețelor și aerisirea încăperilor. Populația, în general, trebuie să evite aglomerațiile, iar în cazul îmbolnăvirii să se adreseze medicului de familie.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut