Centru fizic pentru refugiații ucrainieni

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat, în deschiderea ședinței de consiliu local, referindu-se la criza din Ucraina, că România are cele mai înalte garanții de securitate pe care le-a avut vreodată în istorie, făcând parte din cel mai select club al democrațiilor.

„România are umbrela de protecție a NATO, nu are niciun risc militar, cu alte cuvinte avem această garanție că acele gloanțe și tancuri care sunt astăzi in Ucraina nu vor ajunge niciodată pe teritoriul României iar acesta e meritul românilor pentru că au știut să confere încredere acolo unde a fost vorba de interesul național. O altă parte plină a paharului e legată de faptul că avem situația sub control în România și în Cluj în acest moment. Cu privire la criza refugiaților din Ucraina, nimeni nu poate spune cu exactitate cum va evolua acest război, scenariile sunt multiple și oricare dintre ele poate să aibă o evoluție sau alta, dar tot mai mulți spun că această criză va fi una de durată, și de aceea noi vom avea nevoie de un maraton al sprijinului, al suportului pentru Ucraina”, a declarat Emil Boc.

Primarul a mai subliniat că în funcție de evoluțiile din Ucraina și criza refugiaților se poate prelungi sau atenua, iar noi, care suntem la firul ierbii am fost și vom fi primii care vor lua contact cu aceste probleme.

„Deci pe parte de siguranță, securitate nu avem niciun fel de probleme, situația existentă este sub control. Niciodată, lumea europeană nu a fost mai unită ca acum, în jurul unui element extern, așa cum este criza din Ucraina, toată Uniunea Europeană are aceeași atitudine, puternică și vorbește pe o singură voce, de a condamna în termenii cei mai duri cu putință agresiunea Rusiei în Ucraina ca fiind un gest care transcede orice tratat internațional și readuce niște demoni ai trecutului de a pune revizionismul pe masă, de a justifica dispariția unui stat cum este Ucraina pentru motive care țin de imperii care s-au prăbușit la 1918. Cineva trebuie să îi amintească președintelui Putin că Imperiul țarist s-a prăbușit în 1918. Acea dimensiune revizionistă nu mai poate fi acceptată niciunde în Europa”, a mai spus Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a mai punctat că autoritățile române sunt pregătite să îi primească pe refugiați și să le ofere sprijin din toate punctele de vedere.

De asemenea, el a arătat care este lista de produse ce pot fi donate la centrele din oraș și anume materiale cazarmament noi, hrană pentru animale de companie, produse igienice și materiale sanitare. Până în acest moment 1840 de refugiați au fost cazați în Cluj, pe termen scurt sau lung . Acestora li se oferă trei mese pe zi, asistență medicală de urgență. În prezent, mai sunt 284 de locuri disponibile.

Nu în ultimul rând, autoritățile clujene colaborează în vederea construirii unui centru fizic de ajutor pentru rezolvarea problemeleor celor care vin din Ucraina, spre exemplu dacă vor să li se ofere asistență medicală, pentru un loc de muncă, sprijin în caz de tranzit și nu numai. Un asemenea centru ar urma să aibă o funcționalitate permanentă.

Tot în contextul crizei din Ucraina, s-a decis trecerea în administrarea Direcției de Asistență Socială și Medicală a mai multor spații pentru colectarea donațiilor pentru refugiați. Este vorba de o parte din Parkingul de pe strada Primăverii, două spații situate la parterul imobilului din str. Ghimeșului nr. 1 și un imobil situat pe str. Observatorului nr. 1-3.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut