Ce proiecte au propus clujenii pentru comunitate

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, care sunt amendamentele ce vor fi introduse în proiectul bugetului pe anul 2022, după dezbaterile și consultările publice recente, pe acest subiect.

Astfel, acestea sunt: o linie de troleibuz cartierul Zorilor- strada Liviu Rebreanu, suplimentarea cuantumului burselor școlare, masă caldă în școli, o școală primară în zona Câmpului, SF coridor pietonal velo pe lângă Someș, studii de biodiversitate în zona mlăștinoasă a Someșului de lângă Compania de Apă, pentru o viitoare arie protejată. De asemenea, clujenii își mai doresc parkinguri de biciclete și parkinguri în cartierele din oraș, reabilitarea străzii Eduard Quinet, o creșă în cartierul Între Lacuri, un studiu de trafic în oraș și o maternitate nouă. Între amendamente se mai regăsesc modernizarea stațiilor CTP, un parking pe strada Gheorghe Dima, o legătură rutie N. Drăganu-strada Mozart, un manual de brand Cluj-Napoca, semaforizarea unor intersecții, panouri fotovoltaice blocuri și parcuri fotovoltaice. Totodată, un amendament important este un festival multicultural al Clujului, care se va realiza pe domenii, un altul vizează vouchere pentru profesori în vederea pregătirii lor digitale iar un altul vizează Valea Chintăului, Valea Fânațelor, Valea Seacă.

Principalele obiective de investiții vizează anul acesta proiecte care se continuă, dar și proiecte noi. Accentul va fi pus pe modernizarea infrastructurii și creșterea calității vieții în toate cartierele orașului, dar se prioritizează totodată, politicile publice legate de dimensiunea verde, digitalizare, educație, sănătate, inovare și incluziune socială.

Astfel, dintre principalele obiective de investiții amintim lucrările şi obiectivele de investiţii care se finalizează în anul 2022 și anume: reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie 1989; realizarea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (15 săli noi de clasă); modernizarea Grădiniţei Floare de Iris; Baza sportivă „La Terenuri” Mănăștur; modernizarea Parcului Ştefan cel Mare; reabilitarea Turnului Pompierilor; Plan Urbanistic Zonal pentru noul Cartier Sopor; modernizarea Parcului Farmec; reabilitarea termică a 20 de blocuri; realizarea de noi locuri pentru biciclete în spații securizate.

Lucrările și obiectivele de investiții la care se continuă implementarea în 2022, cu termen de finalizare în anii următori sunt: noul pod Oaşului – Răsăritului; reabilitarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu; reabilitarea Parcului Feroviarilor; reabilitarea Parcului Armătura; reabilitarea malurilor Someşului din zona Grigorescu-Plopilor; modernizarea platoului Sălii Sporturilor; reabilitarea Parcului Caragiale; parc nou zona Gr. Alexandrescu (CT19); regenerarea urbană a zonei străzilor Moţilor – Calea Mănăştur – Mărginaşă.De asemenea, lucrările și obiectivele de investiții pentru care se realizează documentaţiile tehnice necesare în vederea organizării procedurilor de licitaţie proiectare/execuție lucrări sunt: realizarea centurii metropolitane a Clujului şi proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan; Parcul Est (45,5 ha); amenajarea ansamblului „Cetățuia”; Parc Coridorul Canalul Morii Zona Parcul Rozelor – Plopilor (parc nou); Parcul Zorilor (parc nou); Parcul Bună Ziua (parc nou); realizarea unui hub educaţional (școală, creșă, grădiniță), a unei baze sportive, a unei unităţi de sănătate şi a unui parc-pădure în zona Borhanci; reabilitarea zonei Expo Transilvania Şcoală generală în cartierul Bună Ziua; reabilitarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” şi a zonei adiacente; creşă nouă în cartierul Dâmbul Rotund; nou cămin pentru persoane vârstnice; culoarul de nord adiacent căii ferate – strada Răsăritului – Câmpul Pâinii; organizarea în asociere cu Universitatea Babeș-Bolyai a concursului de soluții pentru ansamblul urban Science Campus Cluj în Lomb.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Emil Boc, a mai declarat că de la 1 februarie, clujenii pot să obțină de acasă, de la calculator, certificatele de informare de urbanism și a prezentat procedura de pe platforma municipalității.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut