Cât câștigă angajații români din IT, industrie, vânzări și contabilitate

O analiză de specialitate oferă salariile obținute în diferite domenii de activitate din țara noastră și plasează Cluj-Napoca printre orașele care au oferit și anul trecut cele mai multre oportunități de angajare.

Într-o analiză realizată de platforma de recrutare online BestJobs se apreciază că 2022 a fost anul recordurilor în recrutare, cu peste 400.000 de locuri de muncă disponibile pe platformă şi 5,5 milioane de candidaţi care au cumulat peste 8 milioane de aplicări în căutarea unui job nou, cu 39% mai mulţi decât în anul anterior, arătând cel mai mare interes din ultimii cinci ani.
Cele mai multe căutări au fost pentru poziţiile de contabil, pentru care salariile nete pornesc de la 650 euro pentru un junior şi ajung la 1.800 euro pentru un expert, inginer, care în funcţie de specializare poate câştiga între 900 şi 1.600 de euro pe lună, şi şofer, pentru care salariul este între 800 şi 1.200 pentru cursele interne şi ajunge la 1.800 – 2.400 pentru cursele internaţionale.
Domeniile cu cele mai multe oferte de angajare, dar şi cele mai multe angajări au fost în Vânzări, IT/Telecom, Inginerie, Financiar / Contabilitate şi Producţie / Logistică. Deficitul de specialişti rămâne în continuare o problemă în IT, Sănătate şi Tehnic.

Pornită ca o propunere legislativă europeană, transparentizarea salariilor va prinde tot mai mult teren în 2023. Din totalul joburilor disponibile pe platformă anul trecut, 22% au fost cu #SalariuLaVedere, iar cele mai multe astfel de joburi au fost în Vânzări, IT, Financiar/Contablitate.
În Vânzări, salariul cel mai mic este obţinut de un reprezentant de vânzări (700 – 860 de euro lunar), iar cel mai mare de un senior sales executive, ce câştigă 2.200 – 2.800 de euro.

În Producţie / Logistică, salariile pornesc de la 600 de euro lunar pentru un gestionar depozit şi pot ajunge la 1.700-2.200 de euro pentru un manager logistică, iar în IT / Telecom un junior network engineer are un salariu cuprins în intervalul 840 – 1.100 euro, în timp ce un lead front-end engineer poate accesa un salariu de 3.400 – 3.800 euro.

În Financiar / Contabilitate, cel mai mic salariu este obţinut de un junior auditor, ce poate accesa un salariu mediu lunar de 750 – 900 de euro, în timp ce un financial controller are un câştig mediu lunar ce poate ajunge la 1.900 de euro.

Cea mai mică sumă pe care o poate obţine un angajat ce lucrează în Inginerie este de 700 de euro lunar, pe rolul de inginer proiectant instalaţii, iar cel mai mare salariu din Inginerie îl câştigă un director tehnic instalaţii – stingere incendii, care poate ajunge şi la un salariu mediu de 3.500 de euro pe lună.

Orașele cu cele mai multe oferte de job-uri

Oraşele care au oferit cele mai multe oportunităţi profesionale în 2022 au fost Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Arad, Târgu Mureş şi Oradea, aceste localități fiind, de altfel, și principalii poli demografici şi economici la nivel naţional.

Care sunt beneficiile extrasalariale preferate

Pe lista de beneficii preferate s-au numărat posibilitatea de a lucra remote şi programul flexibil de lucru. Astfel, 10% dintre joburile disponibile anul trecut pe platformă au putut fi realizate de la distanţă, în timp ce joburile hibrid au crescut tot mai mult ca volum, de la 14% la începutul anului la 20% spre final. În studiu se apreciază că și în 2023, pentru a păstra în echipe angajaţii buni, companiile vor continua să fie flexibile şi să pună pe primul loc nevoile angajaţilor. Totodată, lista de beneficii va fi completată de bonusurile de performanţă, tichetele de masă şi primele de sărbători, la pachet cu posibilitatea de a-şi personaliza schema extra-salarială în funcţie de nevoi.

Ce își doresc angajații în 2023

În 2022, 23% dintre angajaţii români şi-au amenajat biroul de acasă, fapt ce le-a sporit productivitatea şi creativitatea, tot 23% au investit în propria dezvoltare profesională, 19% au avut curajul să îşi schimbe jobul şi tot 19% au obţinut o promovare, în timp ce 17% dintre candidaţi au demisionat de la un loc de muncă toxic.
De remarcat că 25% dintre angajați vor ca în 2023 să îşi ia mai mult timp liber şi să muncească mai puţin, 19% să fie mai atenţi la starea de sănătate în timp ce peste 16% vor să aibă mai mare grijă cu gestionarea banilor şi aproape 13% să prioritizeze bunăstarea psihică.

Analiza mai arată că aproximativ 40% dintre angajați sunt optimişti pentru 2023, comparativ cu 60% care sperau în decembrie 2021 că anul ce urmează va fi mai bun. Pe de altă parte, 27% dintre ei cred că va fi mai dificil, iar 16% sunt de părere că nu va fi diferit.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut