Campanie națională de sănătate publică, derulată de studenții farmaciști

Utilizarea rațională a suplimentelor alimentare și creșterea gradului de conștientizare a problemei deficitului de medicamente esențiale cu care se confruntă România sunt temele unei campanii naționale de sănătate publică – „MedAccess” – derulate, în perioada 14 – 27 martie, de Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România.

Campania se desfășoară atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele opt Asociații Locale membre FASFR: București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș și Timișoara.

Cum putem combate automedicația irațională, care sunt efectele benefice și limitările suplimentelor alimentare, cum se administrează corect suplimentele alimentare și care sunt cauzele și consecințele deficitului de medicamente din România – sunt doar câteva dintre temele abordate în cadrul campaniei. În mediul online campania se va desfășura prin publicarea de materiale informative care au ca scop sensibilizarea populației cu privire la importanța utilizării raționale a suplimentelor alimentare și familiarizarea studenților cu problema deficitului de medicamente esențiale. Pe paginile de Facebook și Instagram ale Federației vor fi postate materiale destinate atât publicului larg, cât și persoanelor avizate din domeniul sănătății. Totodată, va fi diseminat un chestionar care vizează atât gradul de pregătire al studenților farmaciști și mediciniști în ceea ce privește activitatea de recomandare a suplimentelor alimentare, cât și nivelul de informare a populației generale rezidente în România în ceea ce privește utilizarea rațională a suplimentelor alimentare.

Joi, 24 martie, de la ora 20:00, se va desfășura webinarul MedAccess, la care este invitată în calitate de speaker Bianca Băluță, Alumnus FASFR, farmacist, absolvent al programului de master „International Health Policy” de la London School of Economics and Political Science.

Activitățile desfășurate în centrele membre vizează distribuirea flyerelor informative în cadrul farmaciilor și al centrelor comerciale, prezentarea materialelor informative atât online, cât și fizic, în licee, pentru a ajunge și la segmentul cel mai tânăr al populației țintă, dar și conferințe sau activități sociale destinate fie studenților din domeniul sănătății și specialiștilor, fie publicului larg.

***

Pentru a combate utilizarea irațională a suplimentelor alimentare și a OTC-urilor (medicamente care se eliberează fără prescripție medicală), FASFR sugează: promovarea surselor sigure de informare, descurajarea achiziționării de suplimente alimentare de la agenți economici necertificați și mai ales cunoașterea efectelor benefice la care pacienții se pot aștepta de la un supliment alimentar, dar și a limitărilor acestora, a potențialelor efecte secundare sau a riscului de apariție a unor interacțiuni medicamentoase.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut