Campanie de informare și educare pentru controlul eficient al Dermatitei Atopice

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a anunțat lansarea unei campanii de informare și educare pentru controlul eficient al Dermatitei Atopice (DA). Campania are ca principal obiectiv sprijinirea persoanelor care trăiesc cu dermatită atopică să își înțeleagă mai bine afecțiunea, să se simtă mai încrezătoare în propria piele și să obțină controlul pe termen lung al DA.

Campania se desfășoară sub sloganul „Spune DA! Discută cu un medic dermatolog despre diferitele modalități prin care îți poți controla Dermatita Atopică. Și spune DA vieții așa cum ți-o dorești”. Prin acest îndemn – precizează organizatorii -, campania urmărește să încurajeze persoanele care trăiesc cu DA să preia controlul asupra afecțiunii și să se bucure de micile plăceri ale vieții, fără povara dermatitei atopice necontrolate.

Campania va avea o pagină dedicată, disponibilă în cadrul website-ului www.copac.ro, unde vor fi puse la dispoziția utilizatorilor o serie de instrumente în navigarea și gestionarea acestei afecțiuni, între care Instrumentul de control al dermatitei atopice (ADCT), un chestionar scurt care măsoară severitatea simptomelor DA, inclusiv impactul pe care îl are asupra somnului și stării de spirit. Instrumentul de Control al Dermatitei Atopice (ADCT) este un instrument creat pentru a-i ajuta pe pacienți și pe medicii acestora să înțeleagă pe deplin DA și să acționeze eficient în gestionarea acesteia. Acesta poate fi descărcat, completat, și utilizat în interacțiunea directă cu medicul dermatolog.

„Dermatita atopică nu este «doar o boală a pielii», așa cum cred mulți, ci merge dincolo de piele. Și, în timp ce majoritatea pacienților cu DA prezintă doar o formă ușoară, pentru cei cu forme moderate sau severe DA poate afecta mult mai mult decât suprafața pielii, impactând activitățile zilnice, somnul, sănătatea mintală și nu numai. Prin această campanie ne propunem să contribuim nu doar la o mai bună înțelegere a bolii, ci și la controlul eficient al acesteia, pe termen lung. Pentru ca persoanele care trăiesc cu DA să poată să facă exact asta, să trăiască. Să poată spune DA fiecărei zile, fără provocările și presiunea bolii” – declară, într-un comunicat remis presei, președintele COPAC, Radu Gănescu.

Potrivit specialiștilor, dermatita atopică este determinată în parte de factori genetici și de mediu, precum și de un dezechilibru al sistemului imunitar, care contribuie la inflamația pe termen lung a pielii. Astfel, inflamația la nivelul pielii poate fi încă activă, chiar dacă persoanele care trăiesc cu DA au zile, săptămâni sau chiar luni între erupții. Deși există multe tratamente disponibile pentru a ține sub control simptomele DA, cercetările sugerează că aproximativ 3 din 5 persoane care trăiesc cu DA moderată până la severă nu își controlează suficient afecțiunea.

Campania „Spune DA” angrenează parteneri multipli, reprezentativi atât pentru comunitatea medicală, cât și pentru universul pacienților români: Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociația pentru Dermatită Atopică, Societatea Română de Dermatologie, Sanofi România și Școala Pacienților.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut