Bucuria vieții pe pânză        

Galeria de Artă Făclia găzduiește în această perioadă expoziția de pictură a artistei Claudiei Vesa, „Bucuria vieții”, realizată în cadrul proiectului Ferestre inițiat de Asociația JAD și susținut de Primăria Cluj-Napoca. Cosmin Puriș a vorbit despre începuturile proiectului „Ferestre” al Asociației Jad, acesta menționând că totul a pornit din dorința de a ajuta artiștii clujeni să își expună lucrările și din lipsa de spații de expoziții pentru artă plastică în Cluj-Napoca.

„Realizarea acestui proiect vine ca urmare nevoii de promovare și de încurajare a tinerilor artiști plastici. În Cluj-Napoca nu există o galerie de artă care să răspundă cerințelor comunității artiștilor din oraș. Spațiile în care în prezent se organizează expoziții, mai exact Muzeul de Artă, Turnul Croitorilor și Centrul de Cultură Urbană Casino sunt suprasolicitate de artiștii consacrați, iar tinerii artiști nu nicio șansă pentru a-și expune lucrările. La Cluj-Napoca sunt foarte mulți tineri artiști plastici talentați și nu reușesc să-și organizeze o expoziție pentru a-și prezenta lucrările fie din lipsa unui spațiu în care să expună fie din alte motive. Prin urmare, Asociația Jad a gândit o serie de expoziții pentru a veni în sprijinul tinerilor artiști care nu reușesc să-și expună lucrările, oferindu-le în acest sens o infrastructură adecvată și posibilități de promovare a operelor prin mijloace mass media”, spune Cosmin Puriș.

În opinia artistului Camelia Moritz, picturile Claudiei Vesa sunt „ferestre ale sufletului care se deschid, în care lumea exterioară estre trecută prin prisma interiorului impresionabil, care gustă și iubește natura și tot ceea ce ne oferă ea”.  Camelia Mortiz spune că un artist are nevoie de curaj pentru a se confrunta cu o pânză goală și a lăsa să se reflecte în ea propria esență.

Jurnalistul Demostene Șofron are câteva interpretări fascinante pentru operele Claudiei Vesa. Acesta este de părere că natura este muza artistei și că lucrările sale surprind momente de împlinire, armonie și echilibru. „În creațiile Claudiei Vesa, se regăsesc expresii plastice ale relației dintre om și natură, iar simbolurile din tablouri dezvăluie mesaje profunde. Ochiul reprezintă spiritul omniprezent al divinității și actul de a vedea, meduza simbolizează frumusețea, arta și echilibrul în viață, iar bufnița marchează înțelepciunea. În fiecare operă, Claudia Vesa pare să pătrundă dincolo de aparențe și să descopere esența subiectului, adăugându-i viață prin culorile intense și dinamismul transmis”, spune Demostene Șofron.

Expoziția Claudiei Vesa se remarcă prin abilitatea de a surprinde momentele captivante ale naturii, dar și prin capacitatea de a penetra detaliile, dezvăluind aspecte neobservate la o privire superficială. Astfel, am remarcat cum artista semnează, parcă, un pact cu natura și admirând-o din interiorul său, devine părtașă la tainele acesteia. E o urmă puternică de esențialism în arta Claudiei Vesa, artista devenind una cu obiectul pictat, dându-i viață, ea metamorfozează pictura din static în dinamic, suflul vieții fiind redat prin culorile aprinse.

Artista Claudia Vesa dezvăluie că ea pictează pentru propria sa bucurie, căci singurul lucru care este important pentru ea este să trăiască mereu în bucurie. Mesajul său simplu, dar profund reprezintă o invitație la a aprecia cu adevărat momentele mărunte și frumusețea simplă din jurul nostru. Prin arta sa, Claudia Vesa ne îndeamnă să ne deschidem inimile și să ne lăsăm purtați de valurile bucuriei, să ne regăsim sensul și să apreciem darurile simple pe care viața ni le oferă în fiecare zi.

Expoziția „Bucuria vieții” a Claudiei Vesa rămâne o experiență artistică profundă și un omagiu adus naturii și vieții în toată splendoarea lor, îmbinând chintesența naturii cu pasiunea pentru artă, pentru a crea o expoziție plină de sensibilitate și semnificații.

Expoziția poate fi văzută pe strada Clinicilor nr 33 până la finalul lunii iulie.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut