Blogheria intoxică România | Taximetristul samaritean „din Cluj” este din București

O știre care a strâns zeci de mii de vizualizări pe internet se dovedește a fi un fals grosolan. Este vorba de o poveste a unui taximetrist pe nume Iulian, chipurile din Cluj, care a transportat gratuit o mamă la spital cu copilul său, fiindcă aceasta nu avea bani suficienți.

Materialul a fost publicat de un site clujean și apoi a fost răspândit la scară națională de un site din București, dar și de o televiziune.

O verificare elementară a informațiilor arată însă că Iulian Bucur este un taximetrist din București iar evenimentele s-au petrecut în urmă cu mai bine de un an.

Făclia a încercat să afle cum au stat lucrurile pentru ca opinia publică să nu fie indusă în eroare și a ști exact care a fost adevărul. În acest sens am luat legătura cu taximetristul în cauză.

Iulian Bucur spune că gestul pe care l-a făcut pentru femeia care dorea să ajungă repede cu copilul l-a spital a fost în 15 noiembrie 2021.

„Am fost uimit de cum au fost prezentate lucrurile. Eu am postat pe rețeaua de socializare în 15 noiembrie 2021 un mesaj informativ și susținător pentru colegii din București pentru că, stiți, printre taximetriști sunt oameni de tot felul și poate le ofer și lor o idee cum să facă în astfel de situații.

Recent, un coleg care este administrator pe pagina de facebook a celui mai mare grup de taximetriști din România a postat din nou imaginea cu discuția dintre mine și mamă, care a avut loc în 15 noiembrie 2021. Ulterior, am văzut că era știrea și la Satu Mare, la Cluj și în alte orașe”, a spus Iulian Bucur.

Șoferul a povestit că fapta a avut loc în jurul orei 15 când se afla într-un stand din cartierul Pajura din București. „În timp ce așteptam următorul client în standul de taxi mi s-a confirmat o comandă pe aplicație. Pornesc mașina și dau să plec însă văd că îmi trimite clienta un mesaj să îmi spună că toți banii pe care îi are sunt 16 lei și că trebuie să ajungă cu copilul de urgență la Spitalul Grigore Alexandrescu. Am rămas așa, oarecum, că are numai 16 lei și nu poate să ajungă la spital. Eu i-am spus că nu e nevoie de bani și să mă aștepte că ajung în două minute și că voi duce copilul la spital”, ne-a declarat Iulian Bucur.

Taximetristul spune că anul trecut, înainte de Crăciun, întâmplător, a avut-o din nou clientă și că l-a recunoscut că el este Omul care a făcut gestul din noiembrie 2021 pentru a putea ajunge repede cu copilul l-a spital. „Dânsa m-a recunoscut pe mine și nu știa cum să-mi mulțumească din nou pentru ce am făcut atunci. A fost pur și implu și acum să nimerească la mine în mașină pentru că a folosit aplicația. A fost tot în cartierul Pajura și i-am dus la mall. De data aceasta era cu copilul și soțul. Copilul era vesel și foarte jucăuș și tare m-am bucurat că micuțul este în formă”.

Aceasta nu este prima știre neverificată care este livrată la scară națională pe nemestecate de situri și bloguri din Cluj. În ultima perioadă mai multe informații false au fost promovate pe diverse site-uri. Spre exemplu, anul trecut, în luna iulie, o serie de bloguri, site-uri cu conținut media dar și televiziuni au prezentat informații cum că lacul de la Fântânele a secat. Reprezentanții Hidroelectrica și cei ai Apelor Române au negat acest lucru, anunțând că gradul de umplere este unul normal.

Tot anul trecut, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, timp de câteva zile, o mare parte din site-rile din România a titrat cu litere mari: „Elon Musk e în România”, „Petrecerea miliardarilor lumii la Castelul Bran”. S-a scris și spus chiar și ce ar fi mâncat Musk la Bran. În cele din urmă s-a dovedit că informația a fost falsă și că Musk nu a călcat pe pământ românesc. S-a ajuns aici din cauză că nimeni nu a avut interesul să verifice informațiile și s-a preferat să fie mințită opinia publică pentru a se face audiență.

Trebuie spus că știrile contrafăcute sunt un adevărat pericol la adresa democrației.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut