Imagini spectaculoase cu barajul de la Beliș-Fântânele

Lacul de acumulare de la Fântânele are în continuare gradul de umplere de peste 80 la sută, în ciuda secetei din această vară. Făclia a reușit să realizeze sâmbătă, 6 august, fotografii spectaculoase atât cu barajul cât și cu lacul.

Situat în Munții Gilăului, lacul de la Beliș-Fântânele a fost construit cu eforturi uriaşe în perioada 1970-1974. Amenajarea hidrografică se întinde pe 9,8 kmp, având o lungime de 13 km.

A fost construit peste vechile localități Beliș și Giurcuța de Jos, iar familiile care locuiau în zonă au fost nevoite să se mute pe dealul din zona nordică a lacului.

Barajul cu o înălțime de 92 m și un volum de apă cuprins între 170 și 190 de milioane mc a fost gândit pentru a pune în mișcare turbinele și generatoarelor centralei electrice subterane de la Mărișel, printr-un tunel subteran de 8475 m lungime.
Pe fundul lacului a rămas Biserica romano-catolică Urmanczy. Edificiul a fost construit în anul 1913 de către magnatul ungur Ioan Urmanczy, de al cărui nume se leagă masacrul de la Beliș din 1918 când 45 de români din zonă au fost uciși în cadrul unui plan pus la cale de acesta. După ce au fost omorâți, trupurile au fost aruncate în foc.

Pentru ca biserica să poată fi văzută, nivelul apei din lac trebuie să scadă aproximativ 30 de metri. Acest lucru s-a întâmplat doar în 2001 când lacul a fost golit pentru realizarea unor lucrări de mentenanță.

În urmă cu câteva săptămâni, o serie de bloguri, site-uri cu conținut media dar și televiziuni au prezentat informații cum că lacul de la Fântânele a secat. Reprezentanții Hidroelectrica și cei ai Apelor Române au negat acest lucru, anunțând că gradul de umplere este unul normal.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut